szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem tájékoztatták az ügyről őket a magyar hatóságok, de ez nem is a feladatuk.

Az Európai Bizottságot nem tájékoztatták arról a magyar hatóságok, hogy menekültstátuszt adtak Nikola Gruevszkinek, és arról sem, milyen védelemben részesült a volt macedón miniszterelnök – válaszolták Stelios Kouloglou görög EP-képviselő írásbeli kérdésére.

A Sziriza párt tagja azt kérdezte Dimitrosz Avramopulosz menekültügyi biztostól, hogy tervez-e magyarázatot kérni a magyar hatóságoktól arról, miért kapott védelmet Magyarországon, és ad-e bármilyen aggodalomra okot az ügy.

A Bizottság válaszában azt is kiemelte, hogy nincs szerepe a menekültstátusz megadásának ellenőrzésében, és egyéni esetekbe nem avatkozik bele. Ugyanakkor a tagállamoknak biztosítania kell, hogy alapos vizsgálatnak vetik alá a menekültügyi kérelmeket.

Azt ők is elismerik, hogy Magyarország Észak-Macedóniát biztonságos harmadik országnak tartja, de ha valaki bebizonyítja, hogy veszélyben lenne a hazájában, akkor lehet neki menekültstátuszt adni. A Bizottság azt is leszögezte, hogy ha bármely tagállam, így akár Magyarország esetében bebizonyosodna, hogy megsérti az uniós törvényeket, vagy rosszul értelmezik azokat, nem habozna lépéseket tenni az ügyben.

A magyar rendőrség február végén szüntette meg a nyomozást az üggyel kapcsolatban, mert "megállapítást nyert, hogy Nikola Gruevszki mind a magyar–szerb államhatáron történő belépéskor, mind pedig az azt megelőző határátlépések során érvényes, utazásra jogosító okmányokkal rendelkezett, továbbá a schengeni övezetbe történő beléptetése is a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően történt".

Gruevszki ellen öt ügyben folyik eljárás hazájában, onnan elmondása szerint azért menekült el, mert féltette az életét. Tavaly novemberben kért és kapott menekültstátuszt Magyarországon. Azóta több alkalommal látták az utcán sétálni, például a Westendben is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Napszámban kell ledolgoznia Hadházynak a dudálós tüntetés miatt kiszabott bírságot

Napszámban kell ledolgoznia Hadházynak a dudálós tüntetés miatt kiszabott bírságot

Kiderült, hogy nem örülnek a fák a zajnak

Kiderült, hogy nem örülnek a fák a zajnak

861 ezer tonna fémet spórolt az Apple azzal, hogy kihagyta a töltőt az iPhone-ok dobozából

861 ezer tonna fémet spórolt az Apple azzal, hogy kihagyta a töltőt az iPhone-ok dobozából