szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma azt akarja, hogy az MTA elnöksége utasítsa el a Palkovics Lászlóval kötött szándéknyilatkozatot.

Megdöbbent az Akadémiai Dolgozók Fóruma az MTA és az ITM közös  szándéknyilatkoztán, amelyben az MTA tárgyalódelegációja elfogadta a kutatóhálózatok kiszervezését. (Más pontokban viszont inkább az Akadémia érdekei érvényesülhettek - a szerk.) A kutatóhálózatokban dolgozókból létrejött csoport szerint a megállapodásban megfogalmazott elvek ellentmondanak az MTA decemberi közgyűlésén illetve februári elnökségi ülésén elfogadott határozatokkal. Mindkettő kimondta a kutatóhálózatok "házon belül" tartását.

Éppen ezért a Lovász László elnök és Palkovics László miniszter által aláírt nyilatkozatot nem tudjuk másként értékelni, mint az akadémiai dolgozók közössége és a magyar tudományosság számára legfontosabb kérdésben történő megfutamodást.

A szervezet szerint ha a kutatóhálózatok elkerülnek az MTA-tól, a nyilatkozatban vállalt ígéretek a világos, hosszú távú stratégia mentén működésről és az új irányítási rendszerről

értelmezhetetlenek és a kutatóhálózat dolgozói számára semmilyen biztosítékot nem jelentenek,

a tudományos és szervezeti integritás és szakmai függetlenség megőrzésére sincs garancia.

Azt gondolják, miután Lovász László elnök is aláírta a nyilatkozatot, az nyomásgyakorlás az MTA elnökségére. Azt írják, Palkovics László 239 napja nem adott értelmezhető magyarázatot arra, hogy miért kell az MTA kutatóhálózati struktúráját átalakítani és miért kell kormányzati kontroll. (Palkovics erről többször beszélt: azzal érvelt, hogy hatékonyabban kell felhasználni a kutatásra szánt pénzt - a szerk.)

A 239 nap bizonytalanságban tartás ugyanakkor nem elegendő indok ahhoz, hogy az MTA vezetése korábbi elvi állásfoglalását a rövid távú túlélés, a várható veszteségek minimalizálása reményében, és az akadémiai vagyon – egyébként nem garantált – megtartása érdekében feladja.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma azt követeli, az elnökség utasítsa el a megállapodást, és az ebben a formában ne kerüljön a közgyűlés elé. Azt is követelik, hogy a jövőben a tárgyalások a nyilvánosság előtt folytatódjanak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még óráról órára durvul a fehérorosz válság, de valószínűleg kifullad az ellenzék

Még óráról órára durvul a fehérorosz válság, de valószínűleg kifullad az ellenzék

Radar360: Milliárdos rakétabeszerzés, aggasztó orosz vakcina

Radar360: Milliárdos rakétabeszerzés, aggasztó orosz vakcina

A Semmelweis szakértője szerint nem szabad nyáron evés után egyből fogat mosni

A Semmelweis szakértője szerint nem szabad nyáron evés után egyből fogat mosni