szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Fidesz kizárásáról döntő szerdai néppárti szavazás miatt pedig látszólag nem aggódik.

„Ha minden igaz, fogok kapni a bajor miniszterelnöktől egy levelet, és majd attól függően válaszolok, hogy mit írnak benne” – így reagált hétfőn a parlamentben Orbán Viktor a hvg.hu kérdésére, hogy elfogadhatónak tartja-e Manfred Weber múlt heti felvetését, amelyben az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője és csúcsjelöltje azt javasolta a miniszterelnöknek, hogy a bajor kormány segítségével, a Müncheni Műszaki Egyetem és a BMW bevonásával találjanak megoldást a CEU Budapesten maradására.

Utóbbit a Fidesz Néppártban maradásának egyik feltételéül szabta még korábban az EPP frakcióvezetője, az EU-ellenes plakátok eltávolítása és Orbán bocsánatkérése mellett, amelyeknek az elmúlt egy hétben Orbán egyébként eleget is tett.

A bonyolult konstrukció végeredményeként a CEU nem kényszerülne Bécsbe, hanem továbbra is kiadhatná Budapesten az amerikai diplomákat (amit az emlékezetes lex CEU két éve ellehetetlenített, illetve teljesíthetetlen feltételekhez kötött az egyetemnek).

További kérdésünkre, hogy ezek szerint ebben is enged-e a néppárti nyomásnak, tehát a CEU maradhatna amerikai diplomát kiadó egyetemként Budapesten, Orbán Viktor csak azt az egyetlen mondatot hajtogatta különböző verziókban, hogy majd „megolvassák”, mit írnak a bajorok, és utána döntenek.

A szerdai néppárti szavazás kimenetlét érintő kérdésünket – vagyis hogy megítélése szerint kizárják-e a pártból a Fideszt – miniszterelnök azzal ütötte el, hogy "Ó, huszadika az még messze van".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!