Ádert kéri a Helsinki Bizottság, hogy tegye demokratikusabbá az ombudsmanválasztást

Ádert kéri a Helsinki Bizottság, hogy tegye demokratikusabbá az ombudsmanválasztást

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az aláírók azt kérik a köztársasági elnöktől, hogy konzultáljon a civil szervezetekkel és az érintettekkel, ahogy azt az ENSZ normái meghatározzák.

35 civil szervezet, valamint Kaltenbach Jenő és Majtényi László volt ombudsmanok levélben fordultak a köztársasági elnökhöz, írja közleményében a Magyar Helsinki Bizottság. Azt kérik Áder Jánostól, hogy az ombudsmanjelölés nyílt pályázat során, a civil szervezetekkel is konzultálva történjen, és nevezze meg jelöltjét az alapvető jogok biztosának posztjára.

A Magyar Helsinki Bizottság ezért petíciós kampányt indított „Mindenki ombudsmanja” címmel, amelyhez magánszemélyek és szervezetek is csatlakozhatnak.

Idén szeptember 25-én lejár Székely Lászlónak, az alapvető jogok biztosának megbízatása. Az új ombudsman személyére a köztársasági elnök június 26. és augusztus 13. között tesz majd javaslatot. A civil szervezetek és volt ombudsmanok most azt kérik Áder Jánostól, hogy a jelölés során ne csupán a hazai előírásoknak tegyen eleget, hanem a nemzetközi normáknak megfelelően folytasson széles körű konzultációt a civil szervezetekkel és az érintettekkel.

A Helsinki szerint a „Párizsi Alapelvek” alapján a kijelölésnél és megválasztásnál követelmény, hogy a pozíciót nyilvánosan és egyértelmű, objektív feltételekkel hirdessék meg, és széles körű konzultáció legyen az ombudsman személyéről.

A magyar szabályozás azonban sem nyílt pályázatot, sem kiterjedt konzultációt nem ír elő a köztársasági elnöknek, de nem is tiltja meg azt. A civil szervezet szerint ezért az ENSZ elvárásait érvényesíteni kellene.

Az ENSZ albizottsága már 2014-ben figyelmeztetett a hazai eljárás elégtelenségére.

A „Mindenki ombudsmanja” kezdeményezéshez itt lehet csatlakozni.

Hozzászólások