Közmunkások viszik házhoz Nagyvisnyón a Fidesz EP-kampányüzenetét

Közmunkások viszik házhoz Nagyvisnyón a Fidesz EP-kampányüzenetét

Utolsó frissítés:

Dercsényi Dávid Szerző:

Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Az EU-s pénzből megújult Nagyvisnyó polgármestere a község hivatalos lapjában hirdeti a Fidesz EP-választási programját. E szerint az EU-ban kultúrkommunisták véleményterrora dúl, ami a Rákosi-korszakot idézi. A németek a polgármester szerint még mindig Hitler miatt kell szégyenkezzenek, a magyaroknak is rendre a Szálasi-rémuralmat dörgölik az orra alá. A kampánykiadvánnyá alakult helyi újságot a közmunkások vitték házhoz.

Nemrégiben kiadvány érkezett a Heves megyei Nagyvisnyó lakóihoz: a helyi Krónika 12. évfolyamának 4. számát kapták meg az ezerfős településen. A rendszertelen időközönként megjelenő helyi kiadványt közfoglalkoztatottak vitték ki a helyieknek. "Szabadidejében mindenki azt csinál, amit akar", mondja kérdésünkre Csőgér Bálint fideszes polgármester, elismervén, hogy tényleg így történt. A Krónika teljes terjedelmében az ő gondolatait tartalmazza a vasárnapi EP-választásról. Ez a Fidesz narratívájával megegyező gondolatsor, érdemes összefoglalni pár sorban:

Csőgér, bár tudja, hogy az egész EP egy távoli valaminek tűnik egy Heves megyei kis falu szempontjából, mégis tétje van, mert az európai politikai színtéren a kulturális baloldal és a jobboldali nagytőke szövetsége figyelhető meg. A kulturális baloldal a frankfurti iskolára vezethető vissza, de a céljai már nem klasszikus baloldali célok, hanem a hagyományos társadalmak lebontása. De a polgármester szerint a jobboldal sem igazi már: a rendes konzervatív célok helyett a multinacionális tőkét képviselik.

A polgármester szerint a két irány összefogott a bevándorlás támogatásában, és a hagyományos értékek megkérdőjelezésében. A kulturális baloldalt a nagytőkés jobboldal finanszírozza (példaként a Soros-alapítványokat hozza a szöveg), azt a balodalt, amely már elfoglalta a nyugati intézményeket, egyetemeket, közhivatalokat, pártokat, médiát. "E kultúrkommunisták" mindenkit ellenségnek és felszámolandónak kezelnek, akik nem értenek velük egyet – írta Csőgér, aki azt állítja: ez a jobb- és baloldal pedig rendre együtt szavaz az EP-ben. A lakosság túlnyomó része elutasítja a kultúrkommunista nézeteket, "de nem mernek beszélni, mert félnek, hogy szélsőjobboldalinak nyilvánítják őket, és elvesztik állásukat" – ezt Csőgér közvetlen brüsszeli információk alapján írja. A polgármester ezt így foglalja össze: a Nyugat-Európában jelenleg tapasztalható véleményterror a magyarországi Rákosi-korszakéhoz hasonló.

©

A polgármester nem optimista, szerinte a mostani választáson is a kultúrkommunisták-tőkések uralják majd a terepet. Aki tehát más programmal jelentkezik, mint a fősodor, azt fasisztának és szélsőségesnek bélyegzik, és ez a lelki nyomás elriasztja a potenciális egyetértőket – írta Csőgér Bálint, aki ezen a ponton rátér a reálpolitikára. Úgy fogalmaz, hogy a Fidesznek mindezek dacára nem érdeke kilépnie az európai néppárti frakcióból, amely a következő ciklusban is a legnagyobb lesz, és jelentős érdekérvényesítő erőt fog képviselni. A kormánypárt önszántából nem lép át a véleményterrorral szembemenő, alternatív erők táborába, de nemzeti érdek, hogy itt is legyenek magyar képviselők. A migrációt pedig meg kell állítani, a kedves nagyvisnyói lakosság pedig szavazzon a Fideszre – ezt az eszmei útravalót kapták meg tehát a falu lakosai a közmunkások keze által, így látja az EU-t egy kis falu fideszes polgármestere.

Csőgér tehát elismerte, hogy a közmunkások vitték ki a lapot. Kérdésünkre, hogy a faluban a többi politikai erő véleménye is megjelent-e, a polgármester azt mondja, nincs másik erő a faluban a Fideszen kívül. Hogy mindezt az önkormányzat lapjában, közpénzen terjeszti a párt? Csőgér erre azt mondja, a lapot nem "egy Rogán Antalhoz köthető nyomdánál" rendelték meg sok pénzért, egyszerűen vett 200 lapot, a nyomtatón kinyomtatták, 1600 forint költséget jelentett mindez.

De tényleg azt gondolja, hogy a Rákosi-korszakhoz hasonló véleményterror dúl Nyugaton? Csőgér azt mondja, a szerencsétlen német emberek évtizedek óta nem tudják felemelni a fejüket, folyton "a Hitlert vágják a fejükhöz". És minket, magyarokat is állandóan azzal a néhány hónapos Szálasi-rémuralommal nyomasztanak. Fel kéne emelni a fejünket, legyünk végre büszkék arra, hogy magyarok vagyunk. A fővárosnak is üzent Csőgér: ő úgy látja, a magyar vidéken még meg tud maradni a magyarság, a liberális Budapesten erre nem lát esélyt.

Nagyvisnyón egyébként van háziorvos, iskola, óvoda, posta, könyvtár, jó helyzetben van tehát. 62 milliós EU-s forrásból újult meg és bővült ki a háziorvosi rendelő, valamint sikerült parkolókat építeni, és műszereket, eszközöket beszerezni, valamint a háziorvosi-védőnői szolgálat könnyítésére autót és robogót venni. De 30 millió forintból felújítják a helyi szociális alapellátásokat nyújtó épületet is, az EU Strukturális és Beruházási Alapok forrásából, már megvan a közbeszerzésen kiválasztott cég.

A faluban három alapítvány is van, a polgárőr egyesület, a Nagyvisnyó Ifjúságáért Közalapítvány és az Örökség Közhasznú Alapítvány. Utóbbi tevékenységéről van több információ a falu oldalán: 2011-ben az alapítvány szervezte meg, hogy a Forrás Színház művészei előadják a Csíksomlyói Magyar Passiót Dörner György főszereplésével, "hagyományteremtő céllal egy motoros találkozón került bemutatásra Wass Albert műveiből összeállított Csendtől a Szóig című kétszemélyes darab, amely a szokatlan helyszín ellenére nagy sikert aratott. Az Echo televízió munkatársai rögzítették az eseményt."

"Már rég rájöttünk arra, hogy vidéki kis falvakban amennyiben ingyen biztosítjuk a 'magas' kultúrához való hozzáférést, igenis van érdeklődés a programok iránt." Emellett az alapítvány harcol a parlagfű ellen, 3 hektáron tüntették el az allergén gyomot, kigyomlálták a református temetőt, és működtetik a falu weboldalát. A 2014-ben kialakított vendégházban támogatják a hátrányos helyzetű családok nyaralását, és 2015-től iskolabusz viszi a gyerekeket Nagyvisnyón iskolába. A faluban rendszeresek a motoros találkozók, rockkoncertek.

Vasárnap pedig EP-választás.

Hozzászólások