szerző:
Tóth Richárd

Kassai azt mondta, örül, hogy a bíróság neki adott igazat. Szerinte egy új, hiteles, erős zöld pártra van szükség.

Kassai Dániel történetéről már többször írtunk, ő volt az, aki a tavaly áprilisi választások előtt először lépett vissza, ezzel közvetve mandátumhoz juttatta Kunhalmi Ágnest. Kassai a visszalépéssel esélyt adott a Fidesz kétharmadának megakadályozásához, szemben több más, ellenzéki győzelem útjába álló párttársával, mégis ő lett céltábla.

Először öt évre eltiltották attól, hogy a párt színeiben bármilyen választáson elinduljon, ami ellen ő felmentésért, az etikai bizottság pedig súlyosbításért fellebbezett, végül kizárták a pártból. Kassai bíróságon támadta meg a döntést.

Kizárása után azt mondta a hvg.hu-nak, hogy „nem politikai bűn visszalépni, ezt többször elmondtam már. Azzal, hogy mi visszaléptünk, levettük a társadalmi nyomást az LMP válláról. Engem is folyamatosan kerestek meg helyben, hogy lépjek vissza, mert nem én vagyok a legesélyesebb. Az etikai és a fegyelmi bizottság – hiába van ott a szabályzatukban, hogy nem csinálhat ilyet – politikai döntéseket hozott.” (Az LMP-n belül az elsőfokú fegyelmi ügyeket a Fegyelmi Bizottság tárgyalja, másodfokú döntés meghozatalára az Etikai Bizottság jogosult.)

Kassai most kapta kézhez a Fővárosi Ítélőtábla másodfokú ítéletét. Ebben az ítélőtábla az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatva Kassainak adott igazat az alperes Etikai Bizottsággal szemben, hatályon kívül helyezve a bizottság döntését, amellyel kizárták korábban az LMP-ből a politikust.

A hvg.hu-hoz eljuttatott ítélet indoklásában az is szerepel, hogy Kassai azért fellebbezett az elsőfokú bírósági döntés ellen, mert szerinte az LMP alapszabályi rendelkezése nem felel meg a kizárási eljárással kapcsolatban a tisztességesség követelményének, azt semmisnek kell tekinteni.

Sérti a tisztességes eljáráshoz való jogot, ha egy ügy eldöntésében olyan személy vesz részt, aki az ügy korábbi szakaszában az ügyről kialakított egy olyan előzetes véleményt, amely később a döntés folyamán befolyásolja az ügy megítélését – indokolt Kassai.

Ugyanis vele szemben a fegyelmi eljárást az az Etikai Bizottság kezdeményezte, amely az elsőfokú döntéssel szemben fellebbezést is benyújtott, amit azután maga bírált el és hozta meg a keresettel támadott másodfokú határozatot.

Kassai eredményesen fellebbezett az elsőfokú bírói döntés ellen, másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla neki adott igazat, hatályon kívül helyezték a Kassait kizáró LMP-s határozatot. Az ítélőtábla döntése jogerős.

Az ítélet után megkerestük Kassait, mit gondol a bírósági döntésről. Azt mondta lapunknak, nagyon sok érzelem kavarog most benne. Örül annak, hogy a bíróság neki adott igazat, köszöni az ügyvédjeinek a pro bono támogatást és azt, hogy végig kitartottak mellette.

Most már kimondható: nyertek az összefogás-pártiak. Hiszen az ítélet nem csak rólam szól. Egyrészt kiderült, hogy jogtalanul zártak ki, üldöztek el, vagy büntettek meg összefogást támogató LMP-s politikusokat az LMP Etikai bizottságának tagjai. Másrészt nem bűn az, ha összefogással próbáljuk meg legyőzni a Fideszt. Ez remélem, az őszi önkormányzati választásokra is létrejön – mondta.

 

©

Kérdésünkre, hogyan tervezi a jövőt, azt mondta, amikor elkezdte a pert, azt nyilatkozta – és ehhez tartja is magát –, hogy azért megy végig az úton, mert ezt kívánja az igazságérzete. „Hogy ne hagyjam annyiban se az én, se a többi visszalépő LMP-s meghurcolását. Ez sikerült, precedenst teremtettem.”

A pártjáról azt mondta, szerinte az LMP hajóját meglékelte az Etikai Bizottság, a hajónak pedig már csak az árboca látszik ki.

„Akik most ott vannak, ezt tétlenül végignézték. A Lehet Más a Politika brandként menthetetlenül megsérült és azok, akik ezt okozták, továbbra is ott vannak a pártban. Egy új, hiteles, erős zöld pártra szüksége van Magyarországnak, és ha lesz majd egy ilyen, talán ott leszek az alapítói között.”

De most sokkal inkább arra szeretne koncentrálni, hogy az a közösség, amely 680 ezer aláírást hozott össze az Európai Ügyészségért, az megmaradjon. „Ez is az egyik oka, hogy legutóbb 4 népszavazási kérdést adtam be a Nemzeti Választási Bizottsághoz, Orbán átvilágításával, kevesebb stadionépítéssel és a vagyonnyilatkozati szabályok szigorításával kapcsolatban, hiszen van ma Magyarországon 25 ezer párton kívüli, aki bármilyen fontos kérdésben nyomást tud gyakorolni a kormányra. Ha belőlük egy szilárd közösséget tudunk kovácsolni, akkor már tettünk egy lépést a kormányváltás felé. Ez most a célom, és az, hogy jól szerepeljek a XVIII. kerületben az őszi önkormányzati választásokon, aztán meglátjuk, mi lesz.”

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Mekkora szélhámos lehet az, aki George Clooney-nak adja ki magát?

Mekkora szélhámos lehet az, aki George Clooney-nak adja ki magát?

Most megnézheti, mennyire lett forróbb a szülővárosa, mióta él

Most megnézheti, mennyire lett forróbb a szülővárosa, mióta él

Múzeumba kerül a Donald Trumpon gúnyolódó lufi

Múzeumba kerül a Donald Trumpon gúnyolódó lufi

Jakab Péter lett a Jobbik frakcióvezetője

Jakab Péter lett a Jobbik frakcióvezetője

Hármas karambol történt a 6-oson

Hármas karambol történt a 6-oson

Három autó ütközött össze Újbudán

Három autó ütközött össze Újbudán