Hamvay Péter
Hamvay Péter
Tetszett a cikk?

Bernert Zsolt antropológus váltja július 31-én Korsós Zoltánt a Magyar Természettudományi Múzeum élén – tudta meg lapunk az intézménytől.

A főigazgatói pályázatra két érvényes pályamunka érkezett az eddigi igazgatóé,  Korsós Zoltán címzetes egyetemi docensé, és Bernert Zsolt antropológusé. A váltás azért is érdekes, mert hónapok óta kész tényként kezelik, hogy a múzeumnak Debrecenbe kell költöznie, ami ellen gyakorlatilag az egész intézmény, és a hazai természettudományos kutatók is tiltakoznak.
Úgy tudjuk Bernert Zsolt jelentős politikai támogatottsággal bír, többször részt vett kiállításokkal és előadásokkal a Kurultájon, a  Magyar Törzsi Gyűlésen. Szerepel a kormány által létrehozott Magyarságkutató Intézet honlapján is. Bernert Zsoltot, aki február óta vezeti az embertani tárat  kevesen ismerik a hazai szakmában, még a  múzeumban is. Kutatott Egyiptomban, Kazahsztánban,  de a nyilvános dokumentumok szerint eddig tudományos fokozatot nem szerzett.
Kérdés, hogy Bernert Zsoltot azért választotta-e Kásler  Miklós emberi erőforrás miniszter, mert a költözés engedelmes végrehajtóját találta meg benne, vagy a politikai támogatottsága esetleg segít  a múzeum Budapesten maradásában.

A főigazgatói pályázatra két érvényes pályamunka érkezett az eddigi igazgatóé, Korsós Zoltán címzetes egyetemi docensé és Bernert Zsolt antropológusé. A váltás azért is érdekes, mert hónapok óta kész tényként kezelik, hogy a múzeumnak Debrecenbe kell költöznie, ami ellen gyakorlatilag az egész intézmény, és a hazai természettudományos kutatók is tiltakoznak.

Úgy tudjuk Bernert Zsolt jelentős politikai támogatottsággal bír, többször részt vett kiállításokkal és előadásokkal a Kurultájon, a Magyar Törzsi Gyűlésen. Szerepel a kormány által létrehozott Magyarságkutató Intézet honlapján is. Bernert Zsoltot, aki február óta vezeti az embertani tárat kevesen ismerik a hazai szakmában, még a múzeumban is. Kutatott Egyiptomban, Kazahsztánban, de a nyilvános dokumentumok szerint eddig tudományos fokozatot nem szerzett.

Kérdés, hogy Bernert Zsoltot azért választotta-e Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter, mert a költözés engedelmes végrehajtóját találta meg benne, vagy a politikai támogatottsága esetleg segít a múzeum Budapesten maradásában. Két hete írtuk meg, hogy heves indulatokat gerjesztett a Budapestről kiebrudalni tervezett Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) dolgozói körében a kormánynak az MTA- és a CEU-ügyhöz hasonló hozzáállása, amely szerint nem baj, ha a költözés miatt felmond az MTM összes muzeológusa, majd keresnek újakat. A kormány terveiről és hozzáállásáról a múzeum főigazgatója is szerette volna elmondani a véleményét, de megtiltották neki, hogy szóba álljon lapunkkal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A TikTok legalább 15 hónapon át gyűjtött titokban, tiltott adatokat a felhasználóiról

A TikTok legalább 15 hónapon át gyűjtött titokban, tiltott adatokat a felhasználóiról

Megjött a telefon, amit 23 perc alatt lehet maximumra tölteni

Megjött a telefon, amit 23 perc alatt lehet maximumra tölteni

Lövések dördültek a Fehér Háznál, Trumpot kivitték a sajtótájékoztatóról

Lövések dördültek a Fehér Háznál, Trumpot kivitték a sajtótájékoztatóról