Indítványozza az ügyészség Demeter Márta mentelmi jogának felfüggesztését

Indítványozza az ügyészség Demeter Márta mentelmi jogának felfüggesztését

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A ciprusi repülőgépbotrány ügye folytatódik.

Polt Péter legfőbb ügyész a Központi Nyomozó Főügyészségen folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Demeter Márta országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére – írja az ügyészség közleményében.

A hivatali visszaélés miatt indult büntetőeljárásban a megalapozott gyanú lényege szerint Demeter Márta 2018 szeptemberében országgyűlési képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást, majd azokat a közösségi oldalán közzétette azzal a megjegyzéssel, miszerint a Magyar Honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját – Orbán Flórát – törvénysértő módon szállította.

Mint később kiderült, a honvédségi repülőgép utaslistáján szereplő O. Flóra egy magyar tiszt hozzátartozója volt.

A vádhatóság álláspontja szerint Demeter Márta a törvényi kötelezettségét megszegve, közérdekből nem nyilvános adatokat adott ki, emiatt az ügyészség hivatali visszaélést tételez fel.

A büntetőeljárás lefolytatásához Demeter mentelmi jogának felfüggesztése szükséges.

Demeter: bizonyítani fogom igazamat

Az LMP frakciójának közleménye szerint Demeter Márta országgyűlési képviselő a sajtóból értesült arról, hogy a legfőbb ügyész - fideszes politikusok tavaly októberben tett feljelentése alapján - hivatali visszaélést feltételezve kéri az Országgyűléstől a képviselői mentelmi joga felfüggesztését.

"Az elmúlt hónapokban Demeter Márta sorra nyerte a sajtó-helyreigazítási pereket azokkal a médiumokkal szemben, amelyek őt alaptalanul titoksértéssel, minősített adatok nyilvánosságra hozatalával vádolták. Ugyanígy áll minden más eljárás elé is, hogy igazát azokban is bizonyítsa" - írja a párt képviselőcsoportja.

Hozzáteszik: a mai napig nem sikerült az illetékes hatóságoknak előre jutniuk abban, hogyan kerülhettek ki Demeter Mártával és édesanyjával kapcsolatos adatok a Honvédkórházból, és hogyan használhatta azokat a kormánypárti sajtó lejárató célokra.