Díszsortűzzel, harangkongatással és hajókürttel búcsúztatták a Hableány személyzetét

Díszsortűzzel, harangkongatással és hajókürttel búcsúztatták a Hableány személyzetét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Elbúcsúztatták a május 29-i tragédiában elhunyt kapitányt és matrózt, utóbbi áldozat hamvait a vízbe engedték, a kapitányt szűk családi körben helyezik örök nyugalomra.

Cikkünk frissül

11 után nem sokkal indult a hajókonvoj a Margit hídtól az Árpád híd fölé, ahol majd a vízbe engedik a matróz hamvait tartalmazó urnát. A kapitányt szűk családi körben helyezik majd örök nyugalomba. 14 hajó kötelékben, két oszlopba rendeződve úszik föl, mindegyiken fekete zászló vagy gyászszalag van. A hozzátartozók a Halászbástya és a Millenium I. elnevezésű hajón vannak, a sajtót külön viszik.

Videónk a búcsúztatásról

A Margit híd környékén sokan összegyűltek megemlékezni a Hableány áldozatairól.

©

Mutatjuk, hogy vonultak fel a hajók

A gyászszertartás nem lesz sajtónyilvános, egy beszéd volt csak az, amit a Panoráma Deck egyik munkatársa olvasott fel. Kollégánk jelentése szerint a kísérő hajókon nincs sok ember, nagyjából 10-en lehetnek minden fedélzeten. Azt tapasztalta, feltűnően csendes a Duna, nem nagyon látni más hajót.

©

Kiváló kollégáktól búcsúztak

A búcsúbeszéd szerint a kapitány már gyerekként arról álmodott, hogy hajós lesz belőle, lételeme volt a víz, a hajózás világa. Bár sokfelé járt, igazán otthon a Dunán érezte magát. A személyhajók előtt tolóhajón dolgozott, évek óta hajózott. Szűkszavúan, pontosan, megbízhatóan adta ki utasításait, figyeltek a szavára, ha megszólalt, annak súlya volt. Minden utat elvállalt, amelyhez megvolt a képesítése, a kollégái szívesen dolgoztak vele, mindig számítani lehetett rá. A kapitány 58 éves volt.

©

A matróz a tragédia előtt töltötte be 53. születésnapját. Korábban katonai pálya mellett kötelezte el magát, de mindig vonzotta a víz, nem volt kérdés, hogy a katonai pálya után emellett döntött. Nyugodt, higgadt, precíz ember volt, aki nem riadt vissza a feladattól, műszaki ismeretei kimagaslóak voltak. Hajóvezetői képesítést is szerzett, már csak a szükséges szolgálati idő leteltét várta.

©

A felvételről lejátszott beszéd után gyászzene szól minden hajón, majd kezdődnek a szertartások. Az egyik hajó orrában katonák állnak díszőrséget. Az ezüstharangot 12.21-kor kongatták meg, ötször, majd utána behelyezték az urnát a vízbe, majd a gyászolók virágot dobtak a vízbe. Katonai tiszteletadással zárult a szertartás, több díszlövést is leadtak. 12.25-kor megszólaltak a hajókürtök.

©

A Margit hídnál egy koszorút eresztettek a vízre, a dél-koreai áldozatokra emlékezve.

A Hableány május 29-én este süllyedt el, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval, 35 emberből hét dél-koreai utas élte túl a tragédiát.

A dunai hajóbalesetről ide kattintva olvashatja cikkeinket.

Hozzászólások