A mai lehet az év legmelegebb napja

A mai lehet az év legmelegebb napja

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Több megyére piros figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt.

Hétfőn tetőzik a kánikula, a szinte zavartalan napsütésben 34-38 fok közötti maximumokat mérhetünk, de a déli országrészben helyenként megközelíthetjük a 40 fokot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség miatt az ország nagy részére másodfokú, Baranya, Bács-Kiskun, Somogy és Tolna megyére pedig harmadfokú figyelmeztetést adott ki.

A délies szelet időnként élénk lökések kísérhetik.

A hőség nem tart sokáig, kedden egy hidegfront érkezik, melynek hatására napközben szórványosan, késő este pedig többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok. Megerősödik, a Dunántúlon helyenként akár viharossá is fokozódhat az északnyugati szél. Északon és a Dunántúlon 24-29, másutt 30-35 fok valószínű.

Hétfőn nem várható fronthatás, a fokozódó kánikula azonban annál inkább megterheli majd szervezetünket. Gyakori tünet lehet a fáradtság, bágyadtság, dekoncentráltság. Sok helyen hajnalra se hűl 20 fok alá a hőmérséklet, így a meleg éjszaka miatt kialvatlanság, alvászavarok is kialakulhatnak.

Felerősödhetnek a migrénben szenvedők panaszai. Az időseknél és szívbetegeknél vérnyomás-ingadozás, rosszullét, keringési problémák léphetnek fel.

Ne töltsünk hosszabb időt fedetlen fejjel a tűző napon, mivel könnyen napszúrást kaphatunk! Emellett erős, nagyon erős lesz az UV-sugárzás is, ezért gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről!

A meleg időben kiemelten fontos a folyamatos folyadék utánpótlás. Lehetőleg szénsav- és koffeinmentes italokat fogyasszunk.

Hozzászólások