szerző:
Tóth Richárd

Egy zuhanyzó mellé tették a Terror Háza Múzeum rendszerváltást bemutató fotókiállítását a Sziget Fesztiválon, alig lehet megtalálni a képeket. Ráadásul az események nem pontosan úgy zajlottak, ahogyan azt bemutatják, de ez senkit nem érdekel. A legtöbb fesztiválozó rá sem néz a fotókra.

A legjobb helyre tették, legalább rögtön lemoshatom magamról ezt a mocskot

– mondta fancsali képpel az egyik magyar fesztiválozó a Schmidt Mária vezette Terror Háza Múzeum rendszerváltó fotókiállításáról a Szigeten, majd törölközőjét hanyagul a vállára csapta és indult zuhanyozni.

©

Harminc éve történt a rendszerváltás, az emlékezés végigkíséri a nyári fesztiválszezont:

A Schmidt Mária-féle Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (KKETTKK) 207,5 millió forintért kötött szerződést a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt.-vel, a Szigetre a már említett fotókiállításon és zázslósoron kívül magyar és angol nyelvű információs táblákkal, pódiumbeszélgetéssel, a kommunista diktatúra ok nélküli utcai igazoltatásait bemutató utcaszínházzal készültek, azok pedig, akik 1989. június 16-án születtek, emléklapot és egy jövő évre szóló Sziget-bérletet kapnak.

Kimentem a Szigetre, hogy a fesztiválozókkal együtt megnézzem a fotókiállítást, amit megtalálni sem volt könnyű. (A zászlósorral könnyebb dolgom volt, az egyébként is évek óta meglévő, a nagyszínpad felé vezető zászlósor elejére és végére tettek ki 2-2 lyukas, ’56-os zászlót, és ennyi.)

©

Azt gondoltam, hogy a VOLT Fesztivált és a Terror Házát megjárt kiállítást majd a Civil Szigetre teszik – ott jelentkezhetnek ugyanis az ingyenbérletért a nagy napon születettek –, esetleg a múzeumi negyedbe, de semmi.

Másfél órát bolyongtam, hátha belebotlok a kiállításba, ahogy ez a többi fesztiválozóval is megtörténhet, de nem találtam, így az információs pultoknál kérdeztem önkénteseket, hol vannak a rendszerváltós tablók. Háromból nulla, így e-mailben kerestem a Terror Házát, illetve felhívtam Kádár Tamást, a Sziget főszervezőjét.

©

„A 30 éve szabadon című tablókiállítás az ibis Presents Európa színpad és a Magyar Zene Háza – Klasszikus, Opera és Jazz színpad (a fesztiváltérképen: a 45-ös, illetve 72-es sorszámú helyszínek) közötti műút mellett található” – írta a Terror Háza, ami alapján már be tudtuk lőni a helyszínt. Kádár még egyértelműbben fogalmazott:

a Sziget Iroda mellett működő nagy zuhanyzó előtti részen található a fotókiállítás.

Megtaláltuk a képeket, de a kiállítás szót innentől fellengzős lenne használni. Archív és jelenkori fotók keverednek véletlenszerűen kiválasztott idézetekkel, ahol a tényeknél sokkal fontosabb a vizuális üzenet: a szürke kommunista évek után jött Orbán Viktor és minden színes lett – leginkább narancssárga. Ez a tablók legfőbb üzenete.

©

Alapvető probléma a tablókkal, hogy:

  • egy szó sem esik arról, hogy a harminc évvel ezelőtt nem forradalom volt, hanem "tárgyalásos rendszerváltás",
  • a nagyjából a hetvenes évek óta működő demokratikus ellenzékről és annak alakjairól sem számolnak be,
  • az egész azt a látszatot kelti, mintha Nagy Imre újratemetése lenne egyenlő a rendszerváltással, a legfontosabb esemény pedig Orbán Viktor ott elmondott beszéde,
  • a Hősök terén beszélő Orbán mindennél és mindenkinél nagyobban van ábrázolva, elnyomja az első szabadon választott kormány vezetőjét, Antall Józsefet is,
  • erre pedig csak ráerősít a mindenhonnan ordító narancssárga szín, a fekete-fehérben készült képek is ilyen kiemelést kaptak.

A nagyjából másfél órás alapos körüljárás alatt rajtam kívül öten álltak meg nézelődni és olvasgatni a tablók előtt, egyedül egy, a Sorbonne Egyetemen tanuló francia fesztiválozó tudta, pontosan miről is van szó. A XX. század demokratikus átalakulásai a kutatási területe, így neki nem mondott újat Schmidték kiállítása, de azon meglepődött, hogy

hiába kereste Göncz Árpád nevét, nem találta.

Az 1956-os elítélt későbbi köztársasági elnökről ugyanis tényleg nem számolnak be, de elődje, az ideiglenes köztársasági elnök, egykori MSZMP-s (most a Fideszhez húzó) Szűrös Mátyástól van idézet – „Mi, magyarok megtettünk a magunkét” –, ahogy Csurka Istvántól is.

A tablók végtelen egyszerűséggel különülnek el egymástól:

  • szürke hátérrel és „Szabadság nélkül” felirattal futnak a kommunizmus évtizedei;
  • nagyon színes (kék, sárga és narancssárga) „A csodák éve” – ez a rendszerváltás, a Duna Kör tiltakozásaival, a Páneurópai Piknikkel, az erdélyi falurombolással, a prágai, a drezdai, a temesvári, a szófiai és a bukaresti tiltakozásokkal, és a rendszerváltó Orbán Viktorral. Itt erőteljes elhallgatással éltek a készítők, egyetlen szó sem esik az Ellenzéki és a Nemzeti Kerekasztalról;
  • az „Először szabadon” rész az első szabad választást és az akkori plakátokat mutatja be, itt találkozunk egyedül az SZDSZ nevével, ugyanis a fotóra, amelyen Kis Jánost vegzálják az állampárt rendőrei, nincs ráírva az SZDSZ politikusának a neve;
  • a „Közös siker” rész alatt hazánk NATO- és EU-csatlakozásáról számolnak be, valamint a V4-ekről, aminek a rendszerváltás során semmilyen szerepe nem volt, és azóta is inkább csak reprezentatív, mint valós szervezet ez. De közös siker a vizes vb – ugyanis van a Parlamenttel a háttérben műugró sportoló is a tablókon –, a Sziget, a Critical Mass és a Szabihíd is.

Szűrös Mátyással egy tablón szerepel Fürjes Balázs, aki jelenlegi titulusa szerint Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért, illetve a nemzetközi sportpályázatokért felelős államtitkár, 1989-ben pedig pont 18 éves volt.

©

Életrajza szerint 1988-ban lépett be a Fideszbe, de a történelemkönyvek nem említik a rendszerváltás nagy alakjai között. Mindenesetre az egyik tablón azt mondja:

Idős emberek elsírták magukat örömükben, hogy szabad választás van.

Hihetetlen érzékkel pont Fürjes idézete mellett van a Fidesz híres plakátja 1990-ből, ahol a „Tessék választani” felirat fölött Brezsnyev és Honecker elvtársi csókja látható, alatta egy szerelmes pár csinálja ugyanezt.

– Coca-Cola kampány? – kérdezte egy brit fesztiválozó.
– Nem, a jelenlegi kormányzó párt harminc évvel ezelőtti plakátja – válaszoltam.

Végül abban maradtunk, sokat változott azóta a magyar közélet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elvenné az erkölcstelen olimpikonoktól a járadékot az olimpiai bajnok politikus

Elvenné az erkölcstelen olimpikonoktól a járadékot az olimpiai bajnok politikus

Harry herceg reagált a pletykákra, haragban vannak-e Vilmossal

Harry herceg reagált a pletykákra, haragban vannak-e Vilmossal

Hamarosan ellenőrzés nélkül léphetünk át Horvátországba

Hamarosan ellenőrzés nélkül léphetünk át Horvátországba

Orosz hackerek iráni álcába bújva támadták 20 ország szervezeteit

Orosz hackerek iráni álcába bújva támadták 20 ország szervezeteit

Hadházy feljelentést tehet a parlamenti akciója után

Hadházy feljelentést tehet a parlamenti akciója után

A jövő megérkezett: először láthatunk VR-filmeket a legmenőbb dokumentumfilmes szemlén

A jövő megérkezett: először láthatunk VR-filmeket a legmenőbb dokumentumfilmes szemlén