szerző:
HVG

A három balti államot leszámítva Magyarországon követik el újabban relatíve a legtöbb halálos áldozattal járó szándékos emberölést az Európai Unióban – derül ki az Eurostat legutolsó adataiból.

Ennek az évtizednek a közepén 202, míg 2016-ban 188 ilyen végzetes attak történt itthon brüsszeli források szerint. A Magyarországgal többé-kevésbé azonos lélekszámú államokkal összevetve idehaza nagyjából kétszer annyi gyilkosságot hajtottak végre az évtized derekán, mint Görögországban vagy Svédországban, s háromszor-négyszer többet, mint Csehországban, Portugáliában vagy Ausztriában. Nyugat-Európában voltaképpen egyedül Belgium bűnügyi fertőzöttsége veszi fel a versenyt a magyarországival a gyilkosságok száma alapján.

Itthon ennek az évtizednek a kezdetén még 60–90 gyilkossággal kevesebb történt, mint három-négy évvel később. 2010-ben 133, két esztendő múlva hússzal kevesebb szándékos emberölést regisztráltak a hatóságok (az emberölési kísérleteket nem számítva), aminek alapján egy évtizede az ország még a középmezőnybe tartozott az EU-n belül. Idehaza abban az időszakban relatíve kedvezőbb volt a helyzet, mint például Romániában, Szlovákiában vagy akár az Angliától elkülönítve kezelt Skóciában.

2015–2016-ban viszont nagyjából már kétszer annyi gyilkosságot követtek el itthon az Eurostat szerint lélekszámarányosan, mint az előbbi országokban. Azóta már csak Észtország, s főként Litvánia és Lettország körözi le Magyarországot. Az utóbbi két helyen lélekszámarányosan dupla-, sőt triplaannyi szándékos befejezett emberölést könyvelt el Brüsszel.

A végzetes öldöklések gyakorisága a rendszerváltás óta idehaza elég hektikusan alakul. A halálbüntetés 1990-es eltörlését követően e bűntettek száma egy csapásra durván 50 százalékkal megugrott. Nyolcévi turbulencia után – ez volt az alvilági leszámolások időszaka – a szándékos emberölések éves átlaga visszaesett az 1980-as évek átlagára (évi 200 körüli szintre).

A csökkenés később tovább folytatódott, s 2010 körül az adatok már egyenesen az 1960-as éveket idézték (évi 130–170 ilyen bűntett). 2015-ben pedig - mint arról mint meglepő fejleményről a HVG korábban már beszámolt - már száz alatt volt a legdurvább büntettek száma itthon. A két számjegyű adat még az erőszakszervezetek által szorosan kontrollált Kádár-korszakban is komoly feltűnést okozott volna.

A roppant hízelgő 2015-ös rendőrségi adat a jelek szerint azonban már csak hazai „fogyasztásra” szolgál. Miként az ORFK és a Legfőbb Ügyészség által azóta itthon közzétett újabb két számjegyű mutatók is. Ezek szerint 2015-ben és 2016-ban 99-99, míg 2017-ben már csak 91 gyilkosság történt itthon.

A brüsszeli források ezzel szemben a legsúlyosabb személy elleni bűncselekményekkel összefüggésben rendre három számjegyű mutatókat publikálnak. Az Eurostat nyilvántartásai szerint durván kétszer annyi szándékos emberölés történt voltaképpen Magyarországon 2015-ben (202) és 2016-ban (188) – a tavalyelőtti adat még nem ismert –, mint amennyit a hazai statisztikai évkönyvek újabban „bevallanak”.

Ilyen tetemes eltérés például akkor állhat elő, ha netán a 71 ember halálával járó 2015-ös hírhedt embercsempészés (amikor egy teljes menekültcsoport vesztette életét egy hűtőkocsiban) valamilyen rejtélyes oknál fogva csak a brüsszeli kriminálstatisztikákba került be, a KSH által kiadott évkönyvekbe viszont nem.

Vezetőkép: Bűnügyi helyszínelők dolgoznak 2018. január 7-én a XVII. kerületben az Újlak utcában, ahol lelőttek egy férfit 

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Kedvezményesen adták oda a Tokaj nevet az állami milliárdokkal kitömött szállodásnak

Kedvezményesen adták oda a Tokaj nevet az állami milliárdokkal kitömött szállodásnak

Para-Kovács Imre: Könyörgök, szenteljük fel!

Para-Kovács Imre: Könyörgök, szenteljük fel!

Igazán nemes gesztust tett a magyar evezős, kitüntette a Fair Play Bizottság

Igazán nemes gesztust tett a magyar evezős, kitüntette a Fair Play Bizottság

Kijevben nem hiszik el, hogy Orbán mindjárt tankra ül, és elfoglalja a Kárpátalját

Kijevben nem hiszik el, hogy Orbán mindjárt tankra ül, és elfoglalja a Kárpátalját

Plakát érkezett Brad Pitt és Leonardo DiCaprio közös filmjéhez

Plakát érkezett Brad Pitt és Leonardo DiCaprio közös filmjéhez

Kínai tudósok egereket vittek az űrbe, és úgy néz ki, megérte

Kínai tudósok egereket vittek az űrbe, és úgy néz ki, megérte