"Aggályos" – fellebbez az ügyészség az Index újságírójának felmentése miatt

"Aggályos" – fellebbez az ügyészség az Index újságírójának felmentése miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az ügyészség szerint jogszabályellenes, hogy a bíróság tárgyalás nélkül hozott új döntést, és az is, hogy a bíróság szerint nem veszélyes a társadalomra az Index újságírójának tevékenysége.

Tegnap a bíróság felmentette az Index újságíróját, mert úgy látta, nem élt vissza személyes adattal akkor, amikor kiderítette svéd nyilvános adatbázisokból, hogy Natalie C., svéd-magyar nőt hétrendbeli rágalmazásért, közbizalom elleni bűncselekményért és zaklatásért is elítélték korábban. Az ügyészség nem fogadja el az ítéletet, fellebbez.

"A bíróság a korábbi döntésétől gyökeresen eltérve, bűncselekmény hiányára hivatkozva megszüntette a büntetőeljárást", olvasható az ügyészség közleményében. A bíróság előkészítő ülés és tárgyalás nélkül ítélt újra, és arra hivatkozott, Dezső cselekménye nem veszélyes a társadalomra, ezért nem bűncselekmény, írták.

Az ügyészség ezzel nem ért egyet: szerinte bűncselekmény történt, és aggályos, hogy a bíróság tárgyalás nélkül egy korábbi, szintén tárgyalás nélküli állásponttal ellentétesre jutott. A fellebbezés arra irányul, hogy az elsőfokú bíróságot utasítsák a további eljárás lefolytatására.

"A Fővárosi Főügyészség álláspontja szerint az eljárás megszüntetése jogszabályellenes, mivel a büntetőeljárási törvény szerint a büntetővégzést tárgyalás tartása iránti kérelem esetén előkészítő ülésen hatályon kívül kellett volna helyezni, és az ügyet érdemben elbírálni. A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság bírája által választott megoldás a fentiek miatt a jogbiztonság követelményébe is ütközik."

A nő az országgyűlési választások előtt a kormányoldali médiában panaszkodott a svédországi migrációs helyzetre, és állította, emiatt menekült haza. A története azonban sántított.

A II. és III. kerületi ügyészség eredetileg személyes adattal való visszaélés miatt emelt vádat, és a bírság először tárgyalás nélkül megrovást is szabott ki Dezső András újságíróra, aztán a fenti felmentő ítélet született.

Hozzászólások