szerző:
Tóth Richárd

A zsidók tartják kézben az országot, de a cigány gyerekeknek is kijár a pofon – mondta öt évvel ezelőtt Kecel polgármestere, Haszilló Ferenc. Orbán is megkapta tőle a magáét. Akkor a Fidesz távozásra szólította fel, végül – mint most kiderült – mégsem zárták ki, a Fidesz jelöltjeként indul újra, hogy vezesse a Bács-Kiskun megyei várost.

Önkormányzati választás 2019
Politikailag kulcsfontosságú, a mindennapjaink szempontjából talán a parlamenti választásnál is fontosabb – október 13-án polgármestereket, helyi képviselőket választ Magyarország. Kövesse a hvg.hu-val a kampány eseményeit, idézzen fel régi ígéreteket és vesse össze az újakkal, figyelje velünk a legizgalmasabb csatákat – beleértve Budapest ellenzéki ostromát és a hatalom védekezését.
Friss cikkek a témában

Óriási vihart kavartak öt évvel ezelőtt Haszilló Ferenc polgármester szavai. Az akkor a Magyar Narancs oldalán közzétett felvételek szerint a fideszes városvezető többek között azt mondta, hogy:

  • a kétharmadnak vissza kellene állítani a halálbüntetést és öt-hat liberális politikust kivégezni,
  • a zsidók tartják kézben az országot, de a cigány gyerekeknek is kijár a pofon,
  • „az Orbán sem tud mit tenni, nem tud többet tenni, mert ott is megvannak ugyanazok a zsidók. Aki párttag volt, nem lehetne benn a parlamentben”,
  • Orbán eleve megöregedett már.

Akkori közleményében a Fidesz kezdeményezte Haszilló kizárását. „A leközölt hangfelvételen elhangzó, emberi méltóságot durván sértő, társadalmi csoportokat kirekesztő és megalázó mondatok nem méltóak egy polgármesterhez és a Fidesz Magyar Polgári Szövetséghez. Ezért kezdeményezzük Haszilló Ferencnek a Fideszből történő kizárását, és egyúttal felkérjük polgármester urat, hogy a megszerzett mandátumáról azonnali hatállyal mondjon le.”

Érkeztek olyan hírek öt éve, hogy Haszilló lemond, de hamar kiderült: a városvezető marad a helyén, jelenleg is polgármester, bár korábban az MTI-nek azt mondta, függetlenként folytatja pályafutását. Lejárató akciót sejtett a felvételek nyilvánosságra kerülése mögött, illetve azt mondta, hogy egy fárasztó nap után valaki, akit bizalmas munkatársának tekintett, titokban rögzítette a szavait, és archiválta, hogy vele szemben felhasználják. Az elhangzottakért vállalja a maga felelősségét, „annak ellenére, hogy manipulálták a nyilvánosságra került felvételt”. Akkor azt is elmondta, sajnálja szavait, megköveti azokat, akiket megsértett.

Öt évvel ezelőtt Haszilló arról is beszélt, tudomásul vette, hogy a Fidesz kizárta őt a pártból. Azonban a Nemzeti Választási Iroda adatlapja szerint Haszilló idén is indul a polgármesteri tisztségért, már nyilvántartásba is vették, a Fidesz–KDNP jelöltjeként. (Egy független jelöltként induló kihívója lesz.) Megkerestük Haszillót, aki a hvg.hu-nak azt mondta,

a felsőbb vezetés

mégsem zárta ki a pártból. Az eljárás valóban elindult ellene, megyei szinten a kizárását javasolták, de azt maga sem tudja, miért nem ment végig a folyamat.

Másfél éve tudta meg, hogy még mindig a Fidesz tagja, elmondása szerint egy országgyűlési képviselő mondta meg ezt neki.

Nem volt semmi magyarázat.

Levélben kerestük a Fideszt, hogy megtudjuk, mi történt, amint válaszolnak, a cikket frissítjük.

Frissítés – 13:53

Cikkünk után válaszolt Kósa Lajos, a Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke, amit változtatás nélkül közlünk, egyetlen zárójeles megjegyzéssel:

„Haszilló Ferencet az idézett kijelentései után választották meg 5 évvel ezelőtt a város polgármesterévé. (Haszilló szavai 2012-esek, ami tényleg a 2014-es önkormányzati választások előtt van időben, de a Magyar Narancs a felvételeket 2014. október 20-án hozta nyilvánosságra, ami viszont a 2014. október 12-i önkormányzati választások után van – T. R.) Azóta rendezte a viszonyát a cigány kisebbséggel, olyannyira, hogy rendszeres vendége a helyi cigány közösség különböző rendezvényeinek.

Haszilló Ferenc a korábban felfüggesztett Fidesz tagságát helyreállította és ő a Fidesz jelöltje Kecel város polgármesteri pozíciójára.

A Fidesz nem tűr meg semmiféle rasszizmust a sorai között, ha valaki ezen a területen hibázik, félreérthetően fogalmaz, elnézést kell kérnie és cselekedeteivel kell bizonyítania, hogy egyet ért a Fidesz bármi fajta rasszizmust elutasító értékválasztásával és politikájával.”

Korábban megírtuk, hogy ismét fideszes támogatással indul az edelényi Molnár Oszkár. Egykori zsidózó és cigányozó kijelentései Orbánnak is kínosak voltak, a Fidesz egyszer már ki is zárta, most mégis támogatják.

(Kép: Haszilló Ferenc)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Bécs belvárosában tényleg vége lehet az Airbnb-nek

Bécs belvárosában tényleg vége lehet az Airbnb-nek

Baranyi Krisztina: "Nem azért lettem politikus, hogy szerepelhessek"

Baranyi Krisztina: "Nem azért lettem politikus, hogy szerepelhessek"

Az ELTE tudósai megfejtették, miért hisszük el az álhíreket

Az ELTE tudósai megfejtették, miért hisszük el az álhíreket

Párthűség havi egymillióért: kiből lesz ma államtitkár Magyarországon?

Párthűség havi egymillióért: kiből lesz ma államtitkár Magyarországon?

Amnesty International: tüntetőket kínoztak meg a hongkongi rendőrök

Amnesty International: tüntetőket kínoztak meg a hongkongi rendőrök

Katonákat küld Szaúd-Arábiába az Egyesült Államok

Katonákat küld Szaúd-Arábiába az Egyesült Államok