Tetszett a cikk?

Kötcsén szombaton újra felvonul "a jobboldal teljes szellemi ereje" - ahogy korábban Orbán Viktor miniszterelnök meghatározta a hallgatóságát. Mindenki más az eseménynek helyt adó Dobozy-kúrián kívül várakozik, de ott sem eredménytelenül. Felidézzük a legerősebb kötcsei pillanatokat, kapun kívülről és belülről, az előbbivel kezdve.

A tavaly szeptemberi kötcsei piknik egyik legemlékezetesebb pillanata Orbán Ráhel érkezése volt - számítások szerint - egy 1,2 milliós szettben, 12 milliós órával a csuklóján.

©

Férje, Tiborcz István, illetve lánya, Alíz is vele ment, Orbán Viktor pedig nem hagyta ki a lehetőséget, hogy kisunokája ölelését megossza Facebook oldalán, a piknikről készült képek között.

2017-ben a Rogán-család alkotott maradandót: az újságírói kérdések miatt siető miniszter után szólt felesége, Rogán Cecília:

Tóni, ne hagyj már itt légyszíves,

mire Rogán Antal megállt és leteremtette az újságírókat, hogy engedjék már tovább a feleségét.

Abban az évben írt verset Szőcs Géza egykori oktatási államtitkár a miniszterelnökről, melyben Orbán Viktor tekintetét egy kobráéhoz hasonlítja, így a kötcsei polgári piknikre érkező úri közönséget megkérdeztük, találó-e a hasonlat.

A kapuk előtt várakozó újságíróknak ennél több nem jut: elkapni néhány szóra az amúgy elérhetetlen minisztert - vagy miniszterelnököt, amennyiben pont népszavazási kampány van, és épp rögtönzött sajtótájékoztót van kedve tartani -, faggatni a befelé tartó holdudvart és értelmiséget, nyomait mutatni a saját lábon közlekedő fényűzésnek.

A miniszterelnök kötcsei beszédei ugyanis soha sem voltak nyilvánosak. Az más kérdés, hogy idővel kiszivárognak vagy megjelennek részletek, vagy akár maga a szerkesztett beszéd is. A kötcsei piknik 2004 óta fut - van, hogy egy évben többet is tartanak -, a legerősebb, sokat hivatkozott mondat 2009-ből származik.

Orbán felvázolta a rendszert, amelyben élünk

Orbán Viktor 10 éve zárt kapuk mögött őszintén vázolta, milyen politikai rendszer lesz itt:

napjainkra megszűnni látszik a rendszer dualitása, egy centrális politikai erőtér van kialakulóban (...), megvan a reális lehetősége annak, hogy a magyar politika következő 15-20 évét ne a duális erőtér határozza meg, amely "állandó értékvitákkal, megosztó, kicsinyes és fölösleges társadalmi következményeket generál. Ehelyett huzamosan létrejön egy nagy kormányzó párt, egy centrális politikai erőtér, amely képes lesz arra, hogy a nemzeti ügyeket megfogalmazza - és ezt nem állandó vitában teszi, hanem a maga természetességével képviseli.

A beszéd szerkesztett változata hónapokkal a beszéd elhangzása után, 2010. februárjában jelent meg, nem sokkal a választások előtt.

©

Akkor még csak találgatni lehetett, mi lesz ebből, később már mindenki erre mutogatott vissza, mikor a hatalomkoncentráció újabb és újabb példáit láttuk: dehát Orbán ezt akkor megmondta. És küzd is érte. Az alaptézis szerint a nagy pártot (Fideszt) mindkét oldalon ellensúlyozza két egymáshoz hasonló nagyságú erő. Így a nagy hatalma megtörhetetlen. A rendszer fenntartása érdekében az sem nagy ár, ha olykor a túlzottan maga alá zuhanó MSZP-t - vagy egyéb baloldali pártot - kell feltámasztani tetszhalott állapotából. Orbán a saját rendszerének meghatározásakor (idén Tusnádfürdőn) már réges rég túlhaladt az alaptézisen, most ott tart: ahol élünk, az egy

illiberális kereszténydemokrata állam,

az illiberális rendszer lényege pedig a keresztény szabadság megvédése. Hogy ez alatt egészen pontosan mit ért Orbán, és a jelenlegihez képest hová fajulhat bárminek a megvédése, egyelőre nem tudni.

Belharc, harc és háború

A következő évben, az első kétharmados győzelem után visszafogott és óvatosságra intő miniszterelnökkel találkozott a szellemi elit: a túlzott elvárásokat hűtve arról beszélt, a szocialistáktól megörökölt költségvetésben "egyetlen szám sem igaz", kordában tartása a kormánypárti frakciókban is törést okozhat. Nem okozott, legalábbis szemmel láthatót nem. A fő üzenet, melyet Granasztói György történész tolmácsolt:

Orbán szerint lezárult az utópiák korszaka, a valóságra épülő politikából kell kiindulni.

Következő évben nem belharcról, hanem már háborúról beszélt:

Magyarország háborúban áll az államadóssággal és a munkanélküliséggel. Vegyétek komolyan ezt a háborút, mert ha mi nem győzzük le az államadósságot és a munkanélküliséget, akkor azok győzik le Magyarországot.

Az állás, mondjuk úgy, döntetlen: a munkanélküliségi mutató szép, az államadóssági - a korábban hangoztatott célokhoz képest - nem szép. A harcok évei folytatódtak, jött az IMF elleni, majd a rezsiharc. 2014-re egyenesen meghirdette a rezsiharc évét. Miután választási év közelgett, a főbb orbáni üzenetet maga Havasi Bertalan sajtófőnök adta át az MTI-nek:

Fel fognak vonulni velünk szemben a külföldi kézben lévő nagy energiaszolgáltatók és a mögöttük lévő politikai erők is. (...) Nagy ellenállásra számítok, kísérletet fognak tenni arra, hogy visszaemeljék a rezsiárakat

- mondta a miniszterelnök. Orbán győzött: kommunikációs szinten a rezsiharcban is, de a 2014-es választáson mindenképpen.

©

Mindennapi nacionalizmus

2014-ből erős gondolatok nem szivárogtak ki: Orbán hetekkel korábban, Tusnádfürdőn már bedobta az illiberális demokrácia fogalmát, így Kötcsére már csak a magyarázat maradt, hosszan elemezte, hogyan alakult ki a centrális erőtér a Fidesz mögött, és hogyan lettek valódi néppárttá a kétharmaddal, és kifejtette, mit érdemes és mit kell kezdeni a következő kétharmaddal. Azt már megtapasztaltuk.

Abban az évben az árvíz volt a legnagyobb gondja, szerinte az kormányzásuk fő szimbóluma.

2015 mi másról szólt volna, mint a menekültválságról, két héttel később a teljes szöveget végig lehetett olvasni. Idézzük:

Az egész menekültügy, az egész népvándorlás, az egész megélhetési bevándorlási probléma megfelelő látószögből nem más, mint a liberalizmus identitásválsága. Ez az első jó identitásválság, amit átélek

- mondta Orbán, majd ráerősített: "a liberális blablának" nevezhető szellemi-ideológiai korszaknak vége, a határokat, Magyarország kulturális és etnikai összetételét meg kell védeni, a fiatalok számára pedig

vonzóvá kell tenni a mindennapi nacionalizmust.

A következő évben minden, így a kötcsei beszéd is a kvótanépszavazásról és a Brüsszellel folytatandó küzdelemről szólt. A népszavazás érvénytelen lett, a Fidesz mégis elsöprő sikerről beszélt.

©

60 millió migráns réme

Az újabb választási év előtt (2017-ben) ismét viszonylag nagy terjedelemben közölte Havasi Bertalan Orbán beszédének fő állításait, a legerősebb mondás:

a NATO köreiben publikált számítás szerint 2020-ig 60 millió migráns kelhet útra Afrikából, túlnyomó többségük Európa irányába.

Villámgyorsan kiderítettük, Orbán Viktor valójában egy 13 évvel ezelőtti becslés számait „alkalmazta” Kötcsén, azt úgy magyarázva ott a NER-holdudvarnak, ahogy az neki tetszik, illetve hát: ahogy az neki érdekében áll. Tavaly júniusban ismét csak kiszivárgott hírekből tájékozódhattunk a Kötcsén elhangzottakról, akkor az ATV volt jólértesült. Megtudták, Orbán megszorításról ugyan nem beszélt, arról viszont igen, hogy jön egy újabb európai válság, ezért

miniszterei ne is kérjenek tőle plusz 10-20 milliárdokat, mert nem ad.

Orbán pedig kiadta az új parancsot a jobbközép értelmiségnek:

elvár tőlük minőséget, teljesítményt és térfoglalást.

"Bármit jelentsen is ez az utóbbi" - fogalmazott akkor az ATV forrása. Kiderült, nem azt jelentette, amire elsőre gondolt mindenki, hanem épp az ellenkezőjét. Orbán ugyanis valójában a jobboldali művészeknek azt üzente,

alkossatok jobb műveket.

Pénz, fegyver, paripa mind a Fidesz oldalán áll, nincs mit erőszakosan átrendezni - tette állítólag hozzá, de ez már nem igaz, ha a színházi taotámogatás megszüntetésére, és egyes alternatív színházak ellehetetlenítésére gondolunk. A Szakács Árpád által a Magyar Idők hasábjain vívott háború mindenesetre véget ért, amelynek gellert kapott lövései a saját holdudvart is megsebezték. A tavalyi második, szeptemberi körben már az EP-választás volt a fő téma, Orbán nagy küzdelmet vizionált közte és Emanuel Macron francia elnök között. Belengetett egy alkotmánymódosítást, és megfogalmazta, hogy az egészségügyben szét kell választani az állami és a magánkézben lévő tuladjont. Nehéz elképzelni, hogy ezt hogyan valósítanák meg anélkül, hogy az egész rendszer összeomoljon. Várjuk, hogy idén mit mond Orbán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A koronavírus váratlan szövődménye: vannak betegek, akik egyáltalán nem emlékeznek dolgokra

A koronavírus váratlan szövődménye: vannak betegek, akik egyáltalán nem emlékeznek dolgokra

Kellemetlen hiba a Chrome-ban: hiába kérik, nem törli a webhelyadatokat és a sütiket

Kellemetlen hiba a Chrome-ban: hiába kérik, nem törli a webhelyadatokat és a sütiket

Szarka Gábor: Támadás érte a színművészeti egyetem honlapját

Szarka Gábor: Támadás érte a színművészeti egyetem honlapját