Nyomoz a rendőrség az állítólagos józsefvárosi ellenzéki adatgyűjtés miatt

Nyomoz a rendőrség az állítólagos józsefvárosi ellenzéki adatgyűjtés miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hétfőn írt a Magyar Nemzet arról, titkos adatbázist építhetnek Pikó András támogatói, kedden a helyi választási iroda ismeretlen tettes ellen feljelentést tett, a rendőrség már nyomoz. Pikó stábja visszautasította a vádakat.

Feljelentést tett a józsefvárosi választási iroda választás rendje elleni bűncselekmény és személyes adattal visszaélés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen a Magyar Nemzet cikke alapján – írja a józsefvárosi helyi választási iroda kedden.

A Magyar Nemzet hétfői számában megjelent "Csalásra építheti kampányát Budapesten az ellenzék" című vezércikk szerint feltételezhető, hogy "csalással, törvénytelen eszközök igénybevételével" készül az önkormányzati választásokra a fővárosi ellenzék.

A lap szerint "felvetődik a gyanú, hogy az ellenzék üzemszerűen rögzíti az ajánlóíveken szereplő személyek adatait, ez pedig tilos, mint az ajánlóívek másolása". Mindezek alapján választás rendje elleni bűncselekmény és személyes adattal visszaélés gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett a helyi választási iroda – írja az MTI.

Azóta a Magyar Nemzet már arról ír, hogy a nyomozás is elindult. "A Budapesti Rendőr-főkapitányság választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény, valamint személyes adattal visszaélés gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen" - írta nekik a rendőrség.

Udvarhelyi Tessza, a józsefvárosi ellenzéki polgármesterjelölt, Pikó András kampányfőnöke a Magyar Nemzet cikkére még kedden a hvg.hu-nak úgy reagált, hogy

"Nem vagyunk teljesen hülyék, hogy ha illegális dolgot tennénk, azt kiposztolnám egy Facebook-csoportba".

A lap egy zárt Facebook-csoportból nyilvánosságra hozott kép alapján azt állította, Józsefvárosban tiltott adatbázis-építés gyanúja merült fel.

A képen látható, amint aktivisták számítógép előtt ülnek az ajánlóívekkel, a kísérőszöveg pedig az, „a legeslegmenőbb back office még mindig dolgozik az ajánlóívek feldolgozásán, hogy holnap reggel leadhassuk mindet”.

A lap a „feldolgozásból” következtetett arra, hogy egy számítógépes adatbázisba kerülnek az adatok. A posztot kirakó Udvarhelyi Tessza a hvg.hu-nak azt mondta,

szó sincs tiltott adatbázis-építésről, az adatvédelmi törvényt betartják, az ajánlóíveken szereplő adatokat nem tárolják.

Tizenkét egyéni jelölt, egy polgármesterjelölt és egy főpolgármester-jelölt számára gyűjtöttünk aláírást, durván kétezer íven. Azt kellett átnézni, ezek mind visszaérkeztek-e már, ha nem, akkor kitől kell visszakérni, hogy le lehessen adni azokat – magyarázta Udvarhelyi, hozzátéve, hogy erre utalt a posztjában.

Hozzászólások