AVM: Nem volt lakbérhátraléka az önkormányzati lakásból kitett 79 éves Károly bácsinak

AVM: Nem volt lakbérhátraléka az önkormányzati lakásból kitett 79 éves Károly bácsinak

Utolsó frissítés:

Dercsényi Dávid Szerző:

Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

A Város Mindenkié szerint a Budafok-tétényi bérlakásból kitett férfinek túlfizetése volt az önkormányzat felé, ami meghaladta a lakbér tartozását. A férfinek nyáron kellett elhagynia a bérlakását, ennek körülményeiről mást állít a civil szervezet és az önkormányzat.

47 ezer forint túlfizetése volt a Budafok-tétényi önkormányzatnál a 79 éves Halmai Károlynak, aki nyáron, vitatott körülmények között került ki aönkormányzati lakásából - jelentette be egy dokumentumra hivatkozva a férfi ügyét felkaroló, A Város Mindenkié (AVM) nevű civil szervezet, így az ő számításaik szerint még az önkormányzat tartozott a férfinek.

Az AVM közzétette azt a számlát, amelyről kiderül, 47 ezer forintos túlfizetése volt Halmainak, miközben a szervezet szerint 35 ezer forint lakbérrel tartozott.

A Károly bácsiként emlegetett férfi ügyében mást mond az önkormányzat és a civil szervezet, a fő vitapont, hogy a férfi önként hagyta-e el lakását, illetve az önkormányzat mennyiben gondoskodott róla később. A polgármester szerint a férfi borzalmas körülmények között élt, ami a többi lakót is zavarta, helyette a szociális szolgálat munkatársai takarítottak ki és lakbértartozása is volt, míg a civil szervezet a kilakoltatás előtt rendezett körülményeket talált a férfinél. A részleteket itt olvashatja el.

Az AVM szerint az, hogy nem volt lakbérhátraléka Halmainak, azt bizonyítja, hogy nem volt jogalapja a bérleti szerződés felmondásának. Abban bíznak, a lakáskiürítési per végén ezt mondja ki a bíróság is. A szervezet újra kérte az önkormányzatot, engedje vissza korábbi bérleményébe a férfit. A helyi képviselőket pedig arra próbálják rávenni, kezdeményezzenek vizsgálatot az önkormányzati családsegítő munkája és a vagyongazdálkodás miatt.

Az önkormányzat ugyanakkor sosem állította, hog egyértelműen a hátralék miatt kezdeményezte a bérleti szerződés felmondását, és a hvg.hu-nak nyilatkozó közös képviselő is azt mondta, a lakásban uralkodó rossz higiénés állapotok miatt kérték az önkormányzatot, hogy tegyen valamit. Az AVM szerint viszont igenis szerepet játszott a lakbértartozás is: a februrári felmondólevélben szerepelt a férfi lakbérhátraléka, ott arra hivatkozva mondták fel a szerződést. A férfi viszont akkor nem, csak nyáron hagyta el a lakást.

Az AVM beszámolt arról is, más budafoki bérlők is megkeresték őket azt állítva, az önkormányzat kilakoltatással fenyegette meg őket - állításuk szerint télen, mikor moratórium volt -, vagy olyan javításokra kötelezték volna a bérlőket, ami nem az ő feladatuk lett volna, illetve már befizetett számlákat kértek rajtuk számon. Az AVM a jelzések alapján azt állítja, a bérlők jogbiztonsága nem biztosított a kerületben, a családsegítés, vagyongazdálkodás terén hiányosságok, hibák vannak. Erre, illetve Halmai Károly túlfizetésére is rákérdeztünk az önkormányzatnál, válaszukkal a cikket frissítjük.

A Szociális Szakmai Szövetség (3Sz) korábban vizsgálatot indított Halmai Károly ügyében, ez még folyamatban van.

Hozzászólások