Paul Lendvai az Orbán-rendszerről: A jómódúak gyávák

Paul Lendvai az Orbán-rendszerről: A jómódúak gyávák

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A magyarországi ellenzék rosszabb állapotban van, mint a Horthy-rendszer idején a Bécsben élő újságíró szerint.

Új könyve jelent meg Paul Lendvainak, a magyar származású, Bécsben élő újságírónak, történésznek. Közép-európai politikusszemélyiségekkel foglalkozik, visszaemlékezik, leírja, milyen volt, amikor velük találkozott. De szó esik könyvében Soros Györgyről és Orbán Viktorról is. Paul Lendvaival a 168 Óra készített interjút könyve apropóján.

Orbánról a beszélgetésben Paul Lendvai elmondja:

nagyon cinikus, ügyes, rutinos politikus, (…) semmiféle belső erkölcsi korlát nem gátolja.

A Bécsben élő újságíró úgy látja, a magyar miniszterelnök kialakított egy névleges demokratikus intézményekkel leplezett személyes hatalmi rendszert, amelynek a működtetését a nyugat-európai adófizetők pénze segíti.

Arra a kérdésre, hogy mi teszi Sorost ideális bűnbakká, azt válaszolta, egyszerű a válasz. „Kitalálni se lehetett volna jobbat. Magyarországon született, középosztálybeli zsidó, tizennyolc éves korában Londonba, majd néhány évvel később Amerikába megy, spekulációval milliárdokat hoz össze. Aztán ahelyett, hogy futballcsapatokat venne, a pénzét arra használja, hogy alapítványokat hozzon létre az egész világon, és a demokrácia ellenségeivel szemben harcolókat támogatja. Nemcsak pénzt ad, hanem a saját írásaival, beszédeivel igyekszik a szabad világot erősíteni. Fellép az alacsony tőkeadó ellen, amivel szintén ellenségeket szerez. Ebből aztán lehet építkezni, mégpedig azoknak a régi módszereknek a felhasználásával, amelyeket láthattunk a Harmadik Birodalom és Sztálin alatt.”

Lehetséges-e mégis változást elérni Magyarországon? Paul Lendvai szerint ez megkésett kérdés, ugyanis Kornai János már 2011-ben megírta, autokrácia alakult ki hazánkban. Úgy látja, kellene egy „egyesült ellenzék, olyan személyiségekkel, akikről az emberek tudják, hogy tisztességesek és értelmesek. Szükség lenne civil társadalomra. Ma ezek hiányoznak. A rendszer viszont jól szervezett, és megakadályozza, hogy választáson megbuktassák. Ám a történelem kiszámíthatatlan, nem lehet semmit sem tudni előre.”

Papírforma szerint, ami most Magyarországon van, még sokáig fog tartani. Orbán azt mondta, szeretne további tizenöt-húsz évet a „politikában” tölteni, vagyis, magyarul, hatalmon maradni. De nem lehet tudni, mi történik, ki áll majd elő Orbánnal szemben. A legnagyobb probléma, hogy az ellenzék rosszabb állapotban van, mint a Horthy-rendszer idején az akkori ellenzék. Nem látok egységes ellenzéket. Nincs egy Kéthly Anna. A másik probléma, hogy a jómódú emberek gyávák, nem merik segíteni az újságok, internetes portálok működését. Most még van egy sansz, az önkormányzati választás, azon belül is Budapest megnyerésének lehetősége. Az se döntené meg a rendszert, de lehetne talán a kezdet kezdete – foglalta össze a kilátásokat Paul Lendvai.

Hozzászólások