szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megtartották az ítélethirdetés előtti utolsó tárgyalást abban a perben, amelyet öt ellenzéki országgyűlési képviselő indított a tavaly decemberben, az MTVA székházánál történtek miatt.

A 444.hu beszámolója szerint az MTVA ügyvédje, Csóka Velmira összefoglalójában arról beszélt, hogy a felperesek – az MSZP-s Kunhalmi Ágnes, valamint a DK-s Varju László, Gréczy Zsolt, Vadai Ágnes és Oláh Lajos – "épületben való tartózkodása nem egyeztethető össze az intézmény közszolgálati funkciójának gyakorlásával, és a közmédia belső rendjével".

Ahogy akkor megírtuk, a közigazgatási bíróságokról és a rabszolgatörvényről szóló törvény elfogadása utáni egyik tüntetés alkalmával, december 16-án több ezer embert vonult az MTVA Kunigunda útjai székházához. Több országgyűlési képviselő törvény adta jogával élve bement az épületbe, hogy beszéljenek a vezetőséggel, majd azt szerették volna elérni, hogy a közmédia ismertesse petíciójuk tartalmát.

Az MTVA szerint 13 milliót vesztettek az elmaradt műsorokon az ellenzéki képviselők akciója miatt

A biztonsági főnök szerint zavarta a köztévé működését, hogy az ellenzéki képviselők bent tartózkodtak a jogosulatlan belépést követően bármelyik MTVA-s helyiségben, ahonnan deklaráltan a reggeli órákban vagy a rádióba, vagy a tévébe akartak bemenni.

A képviselők egész éjjel az épületben maradtak – ahonnan délelőtt aztán erővel dobták ki Hadházy Ákost –, ezért az óbudai jegyzőnél az MTVA birtokvédelmi eljárást kezdeményezett. Ezt támadták meg az ellenzékiek.

Az MTVA ügyvédei szerint – olvasható a cikkben – már eleve az kérdéses, hogy a képviselők egyáltalán beléphettek-e az épületbe, ugyanis "objektíven alkalmatlan időpontban", vasárnap este kilenc óra után érkeztek, így nem számíthattak arra, hogy olyankor az MTVA vezetői a székházban legyenek.

A bírói döntés egyrészt azért jelentős, mert kiderülhet belőle, hogy meddig terjed az országgyűlési képviselők belépési joga – amelyet nem részletez a vonatkozó törvény. Másrészt jelentősége lehet más, az ügyben indult eljárásokban is.

Az elsőfokú ítéletet szeptember 26-án hirdetik ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Székházbalhé után korlátozhatják a képviselők jogait

Vizsgálják felül az országgyűlési képviselők belépési jogáról szóló szabályozást – ezt javasolja a parlament igazságügyi bizottságának KDNP-s elnöke az Index szerint. Az állásfoglalást Kövér László házelnök kérte, miután december közepén ellenzéki politikusok másfél napot töltöttek az MTVA székházában.

A járvány ellenére is nyereséget várnak Mészáros Lőrinc kempingjeiben

A járvány ellenére is nyereséget várnak Mészáros Lőrinc kempingjeiben

Hogyan kerüljünk közelebb a belső anyánkhoz?

Hogyan kerüljünk közelebb a belső anyánkhoz?

Gyurcsány Ferenc népszavazásig vinné az ingyenes koronavírusteszt kérdését

Gyurcsány Ferenc népszavazásig vinné az ingyenes koronavírusteszt kérdését