Szeptember végén hirdetnek ítéletet az MTVA-székházban akciózó képviselők ügyében

Szeptember végén hirdetnek ítéletet az MTVA-székházban akciózó képviselők ügyében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megtartották az ítélethirdetés előtti utolsó tárgyalást abban a perben, amelyet öt ellenzéki országgyűlési képviselő indított a tavaly decemberben, az MTVA székházánál történtek miatt.

A 444.hu beszámolója szerint az MTVA ügyvédje, Csóka Velmira összefoglalójában arról beszélt, hogy a felperesek – az MSZP-s Kunhalmi Ágnes, valamint a DK-s Varju László, Gréczy Zsolt, Vadai Ágnes és Oláh Lajos – "épületben való tartózkodása nem egyeztethető össze az intézmény közszolgálati funkciójának gyakorlásával, és a közmédia belső rendjével".

Ahogy akkor megírtuk, a közigazgatási bíróságokról és a rabszolgatörvényről szóló törvény elfogadása utáni egyik tüntetés alkalmával, december 16-án több ezer embert vonult az MTVA Kunigunda útjai székházához. Több országgyűlési képviselő törvény adta jogával élve bement az épületbe, hogy beszéljenek a vezetőséggel, majd azt szerették volna elérni, hogy a közmédia ismertesse petíciójuk tartalmát.

Az MTVA szerint 13 milliót vesztettek az elmaradt műsorokon az ellenzéki képviselők akciója miatt

A biztonsági főnök szerint zavarta a köztévé működését, hogy az ellenzéki képviselők bent tartózkodtak a jogosulatlan belépést követően bármelyik MTVA-s helyiségben, ahonnan deklaráltan a reggeli órákban vagy a rádióba, vagy a tévébe akartak bemenni.

A képviselők egész éjjel az épületben maradtak – ahonnan délelőtt aztán erővel dobták ki Hadházy Ákost –, ezért az óbudai jegyzőnél az MTVA birtokvédelmi eljárást kezdeményezett. Ezt támadták meg az ellenzékiek.

Az MTVA ügyvédei szerint – olvasható a cikkben – már eleve az kérdéses, hogy a képviselők egyáltalán beléphettek-e az épületbe, ugyanis "objektíven alkalmatlan időpontban", vasárnap este kilenc óra után érkeztek, így nem számíthattak arra, hogy olyankor az MTVA vezetői a székházban legyenek.

A bírói döntés egyrészt azért jelentős, mert kiderülhet belőle, hogy meddig terjed az országgyűlési képviselők belépési joga – amelyet nem részletez a vonatkozó törvény. Másrészt jelentősége lehet más, az ügyben indult eljárásokban is.

Az elsőfokú ítéletet szeptember 26-án hirdetik ki.

Hozzászólások