szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megy a számháború.

Magyarországon a betegek 3,5 százaléka, mintegy 20,5 ezer ember kap évente valamilyen kórházi fertőzést, naponta több mint kétszáz esetet regisztrálnak a kórházak – mondta Oroszi Beatrix, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakmai vezetője az IME – Interdiszciplináris Magyar Egészségügy című szakfolyóirat konferenciáján a Világgazdaság beszámolója szerint.

A konferencián szó esett arról is, hogy a hazai kórházakban az alsó légúti megbetegedések, a húgyúti fertőzések, a műtétiseb-fertőzések és az orvosi eszközhasználat során fellépő fertőzések a leggyakoribbak. Minden ötödik fertőzést a lélegeztetés és a húgyúti katéterezés után diagnosztizálnak.

A Népszava azonban hozzáteszi, a konferencián csak egy tavalyi nemzetközi vizsgálat elnagyolt adatait ismertették, a valós helyzet pedig továbbra sem ismert annak ellenére, hogy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) évek óta próbálja megszerezni az adatokat bírósági úton, és végül ki is adtak adatokat, de azoknál is felmerült a trükközés gyanúja.

A Világgazdaság beszámolója szerint Csányi Endre Péter, az Emmi helyettes államtitkára a konferencián azt mondta, a jelenség megfékezésére 2018-ban elindult egy program, ebben 2,1 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre, egy-egy kórház pedig 60 millió forintra pályázhat, de  a programhoz kapcsolódó finanszírozási feltételeket még be kell építeni az egészségügyi költségvetésbe, és ez kidolgozás alatt áll, így a nagyobb beruházások csak 2021-ben valósulhatnak meg.

Népszava beszámolója szerint viszont szóba került a konferencián az is, hogy a kórházak ellenőrzésére sincs elég embere a kormányhivataloknak, és hogy a fertőzések aránya az ápoló-beteg arány javítása nélkül nem csökkenthető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy generációnak segített felnőni, másoknak egy életre elvette a kedvét a politikától

Egy generációnak segített felnőni, másoknak egy életre elvette a kedvét a politikától

Hogyan kóstoljunk gint? - elméleti és gyakorlati útmutató

Hogyan kóstoljunk gint? - elméleti és gyakorlati útmutató

Rongálás miatt nyomoz a rendőrség az Országgyűlés Irodaházában beindult füstgránát ügyében

Rongálás miatt nyomoz a rendőrség az Országgyűlés Irodaházában beindult füstgránát ügyében