Nyomoznak a Borkai-ügyben

Nyomoznak a Borkai-ügyben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy parlamenti interpellációra adott válaszban mondta el a Belügyminisztérium államtitkára, hogy „nyomozás van folyamatban.”

A botrányokkal tarkított hétfői parlamenti ülés a napirend előtti Orbán-felszólalás és Hadházy Ákos táblás akciója után sem lett kevésbé unalmas. A nap interpellációkkal folytatódott, Varju László (akinek a mentelmi jogát nem sokkal előtte függesztették fel), a Demokratikus Koalíció politikusa például arról beszélt, hogy:

Borkai Zsolt botránya nemcsak a győri polgármester romlottságára és álszent képmutatására irányította rá a figyelmet, de rávilágított arra is, hogyan működik a Fidesz nevű, államhatalmat foglyul ejtő bűnszervezet.

Varju a Mérce tudósítása szerint arra volt kíváncsi, hogy a szex- és korrupciós botrányba keveredett, de október 13-án újraválasztott, majd a Fideszből kilépett győri polgármester ellen indul-e nyomozás.

A fenti ügyekben, amelyeket a sajtó annak idején részletesen tárgyalt, indult-e nyomozás? Ha igen, milyen eredménnyel? Ha nem, várható-e, hogy most, amikor a figyelem középpontjába kerültek, végre megindítják-e a nyomozást?

A DK-s politikus kérdésére a Belügyminisztérium államtitkára, Kontrát Károly válaszolt:

Az interpellációban felsorolt ügyekkel összefüggésben nyomozás van folyamatban.

De ennél több konkrétumot nem árult el az államtitkár, csak annyit említett, hogy a győri polgárok szabadon, az információk ismeretében döntöttek október 13-án. Amikor újra Varjuhoz került a szó, örömét fejezte ki, hogy nyomozás folyik, ám hangsúlyozta, az továbbra is elfogadhatatlan, hogy a Fidesz ott tartja őt a Győr élén.

A Mérce emlékeztet, másfél hete Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség azt állította az Azonnalinak, hozzájuk feljelentés nem érkezett, a médiában megjelent információk alapján pedig nem indítanak vizsgálatot. Néhány napja azonban kiderült, a rendőrséghez befutott néhány feljelentés, azokat egyik esetben sem utasította vissza, de a nyomozást sem rendelte el, hanem feljelentéskiegészítést kért. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hatóság nem tudja eldönteni, nyomozzon-e, vagy sem, ezért a további adatok beszerzésére időt és eszközöket biztosít a nyomozóhatóság, illetve az ügyész számára – tette hozzá a Mérce.

Hozzászólások