szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyes kormánypárti képviselőknek régóta csípte a szemét, hogy a nem kormánypárti orgánumok munkatársai nem átallnak kérdéseket feltenni nekik a parlamentben. Most megvalósult az álmuk: az újságírók a lábukat sem tehetik a vörös szőnyegre.

Nem vicceltek Kövér László friss, a független sajtó lehetőségeit tovább szűkítő rendelkezéseinek betartásával hétfőn a parlamentben: a gyanítható eredeti célnak megfelelően gyakorlatilag megközelíthetetlenné váltak a képviselők.

A házelnök új rendelete, ahogy arról beszámoltunk, kitiltotta az újságírókat a parlamenti üléstermet körülvevő folyosókról és az ülésterem melletti piros társalgóból – vagyis azokról a helyekről, ahol eddig még úgy-ahogy el lehetett érni, meg lehetett szólítani képviselőket.

Kamerával már évek óta nem lehetett forgatni ezen a területen, de egy diktafonnal és/vagy jegyzetfüzettel még szabad volt a bejárás, a képviselőkkel folytatott (háttér)beszélgetések pedig hasznos adalékát adták elkészült cikkeinknek. Nem utolsósorban pedig néhány hetente magát a miniszterelnököt is sikerült elcsípnünk itt, aki az „ötvenméteres villáminterjú” műfajában – vagyis azalatt, amíg a dolgozószobájától az ülésteremig ért – rövid, de beszédes válaszokat adott az aktuálisan felmerülő kérdésekre.

©

Az új rendelet alapján viszont a szerkesztőségek munkatársai mostantól már az ülésterem karzatán kialakított sajtópáholyt is csak az erre kijelölt – politikusoktól elzárt - útvonalon közelíthetik meg, onnan pedig a hétfői tapasztalatok alapján gyakorlatilag a lábukat nem tehetik ki-, illetve rá az üléstermi folyosó szőnyegére: amikor munkatársunk ezt – a mosdóba indulva – mégis megtette, egyből megintették az országgyűlési sajtóiroda munkatársai, majd egy percen belül személyesen jelent meg az Országgyűlés Hivatalának sajtófőnöke, hogy egyértelművé tegye: újságírók egyetlen lépést sem tehetnek ezen a szinten, aki pedig az utasítást nem tartja be, azt az egész épületből kitiltják.

A karzatról csak egy kijelölt folyosón lehet megközelíteni a félemeleten kialakított sajtótermet is - ott azonban csak a közvetítést lehet nézni, illetve az ellenzéki pártok képviselőinek sajtótájékoztatóit, de velük közismerten nem nehéz kapcsolatba lépni, a nyilatkozatoktól rendszerint a kormánypártok képviselői zárkóznak el.

A folyosóról nyíló büfében, és a büfé előtt korábban szintén lehetett beszélgetni a politikusokkal, mostantól azonban ez is tiltott terület, magán a folyosón pedig a Fidesz-frakció munkatársai váltott ügyeletben ellenőrzik, hogy melyik orgánum munkatársai kiket szólítanak meg. Ilyen kontroll mellett értelemszerűen nincs az a politikus, aki vállalná, hogy bármit is mondjon, egyáltalán szóba elegyedjen egy nem kormánypárti lap munkatársával.

©

Az új rendelet alapján a képviselői irodaházban sem sokkal jobb a helyzet: az épület aulájában egy 5x5 méteres, korláttal leválasztott karámban tartózkodhatnak az újságírók – meg lehet tippelni, hány kormánypárti képviselő jön majd oda magától a „sajtó számára kijelölt hely” táblához, hogy tegyük fel neki, legyünk szívesek, a (kellemetlen) kérdéseinket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tökéletes állapotban megmaradt darazsakat találtak egy 100 millió éves borostyánkőben

Tökéletes állapotban megmaradt darazsakat találtak egy 100 millió éves borostyánkőben

Hegyi-Karabah: Még mindig találnak újabb holttesteket a konfliktusövezetben

Hegyi-Karabah: Még mindig találnak újabb holttesteket a konfliktusövezetben

444.hu: Nem javasolták a külső szakértők az orosz vakcina engedélyezését

444.hu: Nem javasolták a külső szakértők az orosz vakcina engedélyezését