Fürjes: Az is lehet, hogy menet közben állítanak le építkezéseket

Fürjes: Az is lehet, hogy menet közben állítanak le építkezéseket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A kormánybiztos várja a közgyűlés döntését a Városligetről.

Bár a hvg.hu kérdéseire nem válaszolt a Kiemelt Beruházások Központja, Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti fejlesztések kormánybiztosa interjút adott az InfoRádiónak kedden, amelyről a Portfolio számolt be.

Fürjes az interjúban arról beszélt, hogy szó sem lehet az ellenzéki polgármestert választó Budapest büntetéséről, és hogy a kormány minden megállapodást betart, amit a fővárossal kötött, az új városvezetés pedig Tarlós Istvánnal azonos feltételek mellett működhet.

Azt is mondta, csak olyan városépítő tevékenységet lehet megvalósítani, amit a város vezetése támogat, döntést ebben pedig nem a kormánynak kell hoznia, hanem a városvezetésnek, hogy fenntartja-e az egyetértéseket, vagy visszavonja, és akkor fejlesztéseket kell leállítani.

A Liget Budapest Projektről azt mondta, először Budapest új városvezetésének kell kinyilvánítania, hogy mely beruházást támogatja, és melyet nem, ezért most azt kérik a fővárostól, hogy a közgyűlés döntsön. Hozzátette, ő azt fogja javasolni, hogy a Liget beruházás kormányzati felelősét, Baán Lászlót is hívják meg az egyeztetésekre a Fővárosi Közfejlesztési Tanács ülésére, hogy elmondhassa, milyen érvek szólnak az építkezések mellett.

Fürjes bízik benne, hogy lesz nyitottság a fővárosi vezetés részéről, de ha nem sikerül, akkor a kormány tiszteletben tartja a főváros döntését.

Ha az a döntés, hogy ne épüljenek, akkor nem fognak megépülni a tervezett épületek, olyan is lehet, hogy folyamatban lévő építkezéseket menet közben állítsanak le.

A vitatott beruházásokról itt olvashatnak bővebben!

A Lánchíd rekonstrukciójáról Fürjes azt mondta, a fővároson múlik, hogy mikor kezdik el a fejlesztést. Megemlítette, hogy Tarlós István korábban kért 6 milliárd forintot a kormánytól, ezt az ígéretet betartja a kormány, és amint elindul a beruházás, átutalják a 6 milliárd forintot a főváros számlájára. Elmondása szerint a kormánynak egyetlen kérése van, hogy a híd és az alagút felújítása legfeljebb 18 hónapig tartson. A Galvani hídról azt mondta, itt egyelőre csak a tervezésről, előkészítésről van szó.

A Puskás Arénáról elmondta, november 15-re tervezik az átadását a Magyarország-Uruguay futballmérkőzéssel, most izgulnak, hogy határidőre, rendben elkészüljön a stadion. Elmondása szerint koncerteket is tarthatnak majd az új stadionban, ezek foglalása már zajlik. Hozzátette, a karácsony körüli hetekben már nincs üres hely az aréna rendezvényterében, ahol üzleti vacsorák, konferenciák, bankettek lesznek, ebből is fontos bevétele lesz az arénának. Fürjes szerint a gazdaságos működés meg tud valósulni.

Hozzászólások