szerző:
Tetszett a cikk?

Ártatlan állásfoglalásnak indult, de parázs vita lett a kézilabda-Eb és az atlétika-vb melletti kiállásból a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi ülésén.

​Bele kell nézni a Miki (Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke – a szerk.) és az Atlétika Szövetség szemébe, és azt kell mondani, hogy mi támogatunk"

– ezzel a felütéssel vezette fel Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke azt az állásfoglalást, amelyben a bizottság elnöksége kiállni szándékozik a kézilabda-Európa-bajnokság és a 2023-as atlétika-világbajnokság megrendezése mellett. Több testület már megfogalmazott hasonló közleményeket, köztük a Szöllősi György vezette Magyar Sportújságírók Szövetsége, a Schmitt Pált is tagjai között tudó nemzet sportolói. Továbbá maga a Magyar Atlétikai Szövetség és több sportoló is elmondta a nyilvánosság előtt, hogy fontosnak tartja ezeknek a nemzetközi sporteseményeknek a megszervezését.

A lehetőség, hogy akár el is maradhat a két rendezvény, azután vetődött fel, hogy Karácsony Gergelyt Budapest főpolgármesterévé választották. Karácsony egyik fő kampányüzenete volt a stadionstop, ahogy ő fogalmazott: nem épülhet a fővárosban új stadion, amíg nincs minden kerületben CT-berendezés. Később kiderült, hogy a kézilabda-Eb-re készülő csarnok befejezését mégis támogatja, az atlétikai stadion ügyében viszont haladékot kért a Fővárosi Közgyűlés november végi üléséig.

Az atlétikai stadion ügyében népszavazási kérdést is benyújtott Kassai Dániel ex-LMP-s képviselő, és a hvg.hu információi szerint akár az aláírásgyűjtés is elkezdődhet, de Karácsony nyilatkozatából úgy tűnik, a világbajnokság ügyét a főpolgármester zsarolásra használja majd a kormánnyal folytatott tárgyalások során.

A IX. kerületbe tervezett atlétikai stadion látványterve
©

A MOB állásfoglalásának – ahogyan a többi szervezet közleményeinek – kötelező ereje, jogi következménye nincs, és a rendezvények megtartásának sem feltételei, csak a közvélemény formálásában lehetnek hasznosak az atlétikai szövetségnek, a Kocsis Máté vezette kézilabda-szövetségnek és a kormánynak is.

Ellenvélemény

Az elmondások szerint a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi ülései nem a parázs viták terepei, így volt ez a szerdai paksi kihelyezett ülésen is, ahol minden napirendi pontot – köztük a Borkai Zsolt ügyében beterjesztett törvényjavaslatról szóló szakmai véleményüket – teljes egyetértésben fogadtak el az elnökség tagjai. Az utolsó pontnál azonban, ahol e két nemzetközi esemény megrendezése melletti kiállás volt terítéken, mégis akadt ellenvélemény.

Markovits László, a Vasas SC elnöke több dolgot is kifogásolt. Például azt, hogyha egy ilyen állásfoglalás szövegébe írják, hogy a sportági szakszövetségeket támogatják a nemzetközi versenyek megrendezésében, akkor ezzel szerinte kizárják azokat a szervezeteket, amelyek nem szakszövetségként, de jogosultak különböző világversenyek megrendezésére. Erre Kulcsár Krisztián válasza az volt, hogy igenis prioritása van a Magyar Teniszszövetségnek, hiszen az a MOB-hoz közeli sportági szakszövetség, de több esetben is előfordult, hogy más, a MOB-tól független egyesületet támogatott a bizottság valamilyen nemzetközi esemény megrendezésében, ha az megszerezte az adott verseny megrendezésének a jogát. A kiállás a szakszövetségek mellett nem jelenti azt az elnök szerint, hogy más szervezetek ne élveznék adott esetben ugyanígy a támogatásukat.

Markovits azt is nehezményezte, hogy a MOB anélkül biztosítja a szövetségeket a már elnyert rendezési joguk megvalósításában, hogy bármilyen módon vizsgálná e szervezeteket.

Azért, mert a sportági szakszövetség a Magyar Olimpiai Bizottság tagja, kvázi bármit, amit akar, azt támogatjuk? Miért? Ezzel azt mondjuk, az én gyerekem, ha elmegy lopni, lophasson?!" 

– tette fel a kérdést. Markovits egyike azoknak, akik, amikor Fucsovics Márton és Babos Tímea összerúgta a port a Magyar Teniszszövetséggel, és kijelentették, hogy nem hajlandók együttműködni annak elnökségével, a sportolók mellé álltak. Fucsovics, Babos és a többiek a szervezet működésére, az oda befolyó pénzek elköltésére szerettek volna nagyobb rálátást kapni. És bár Fucsovics kapcsolata azóta látszólag rendeződött a fideszes képviselő, Szűcs Lajos vezette szövetséggel, Kulcsár Krisztián reakciójából pedig arra lehetett következtetni, hogy a Vasas-elnöknek még nem. "Akkor is, ha perben, haragban vagytok, akkor is tudomásul kell venni, hogy ő a Magyar Teniszszövetség legitim elnöke, annak van egy legitim elnöksége" – csitította Markovitsot.

A vita kibontakozását mutatjuk videón:

Markovits azt is sérelmezte a vita egy pontján, hogy Fürjes Balázs azt ígérte korábban a MOB elnökségének, tájékoztatja majd őket, hogy milyen sportesemények hazai megrendezéséért tesz erőfeszítéseket. "Itt volt nálunk, amikor fontos volt neki, de nem emlékszem, hogy visszajött volna. ​Csak úgy mindig mindent automatikusan támogatni... ez nem mindig így van" – mondta a Vasas-elnök. Kulcsár válasza erre az volt, hogy

​volt olyan esemény Magyarországon, ahol örülök, hogy nem kérdezték meg a Magyar Olimpiai Bizottságot előtte, hogy támogatjuk-e.

Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke szavaz a paksi kihelyezett elnökségi ülésen
©

Markovits többször is említette, hogy előzetesen kellene megvizsgálnia a MOB-nak egy-egy ilyen rendezvény költségvetését. Úgy fogalmazott:

Baromira tetszik, és baromira értékelem, hogy ilyen miniszterelnöke van az országnak. De azért hadd legyen már az embernek véleménye azzal kapcsolatosan, hogy hogyan lehetne a pénzt hatékonyabban elkölteni. Igenis vannak tolvajok bizonyos szakszövetségeknél, akiknek már réges-rég elvágtam volna a fejét. Nem lehet így viselkedni, mert a végén nekünk lesz rossz. A végén lehet, hogy lesz egy pont, amikor azt fogják mondani, hogy nincs tovább!"

Markovits szerint a közvéleményt is nagyban befolyásolják ezek az ügyek. "Már pártpolitikát csinálunk belőle, miközben nem józan döntéseket hoznak az emberek, hanem azt mondják, hogy ne legyen, stadionellenesek vagyunk."

Többen is fennakadtak Markovits véleményén, köztük Orendi Mihály, a MOB alelnöke. Kósa Lajos bizalmasa és a rejtélyes csengeri örökösnő egykori cégtársa értetlenkedett azon, hogyan fogalmazhat meg ilyen súlyos dolgokat a Vasas elnöke, és Kovács Antal is arra kérte Markovitsot, hogy mondja el, ha tud valami konkrét visszaélésről a Magyar Atlétikai Szövetségnél, vagy a Magyar Kézilabda Szövetségnél. Vári Attila, a vízilabda-szövetség elnöke, a fidesz Pécsen elbukott polgármester-jelöltje szerint óriási veszteség lenne, ha ezeket az eseményeket nem rendezné meg Magyarország, mert akkor nem hoznának több hasonló méretű sportversenyt ide.

Kulcsár szerint ha az olimpiai bizottság feltételeket szabna, azzal valójában azt mondaná, hogy nem támogatja ezeket a rendezvényeket. Ezt is megmutatjuk videón:

Mindezek után az elnökség egyhangúlag fogadta el a nyilatkozatot, Markovits is megszavazta. A sajtóhoz azonban eddig még nem juttatták el, és a bizottság honlapján olvasható, egyébként részletes beszámolóba sem került be a szövege.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Jött, látott, győzött - Kulcsár Krisztián sikere és a MOB átfazonírozása

Kétszeres olimpiai ezüstérmes, többszörös világbajnok párbajtőröző, volt banki osztályvezető és cégvezető lett a Magyar Olimpiai Bizottság új elnöke, aki nem társadalmi munkában vezetné a szervezetet, és a legfontosabbnak azt tartja, hogy partnerséget ápoljon a sportolókkal és a szövetségekkel. Itthon sportsikerein kívül csak keveset hallhattunk róla, de szakmai programja és/vagy hátszele segítette. És mi lehetett baj Borkaival? Megpróbáltuk megtudni.