szerző:
hvg.hu

A fideszes frakcióvezető feleségének édesanyja főállásban egy fideszes parlamenti képviselő személyi titkáraként dolgozik – derült ki ma Hadházy Ákos Facebook-bejegyzéséből. Azt azonban az ellenzéki politikus sem tudta, ki ez a kormánypárti képviselő, és ha az érintetten, vagy az Országgyűlés Hivatalán múlt volt volna, mi sem tudjuk meg soha.

„Miért kellene nekem válaszolnom önnek erre?!” – kérdezett vissza meglehetősen agresszív stílusban Márkus Jánosné kedden délután, amikor arról kérdeztük, hogy mely fideszes országgyűlési képviselő személyi titkáraként dolgozik. Mindez azért érdekes, mert a nő, aki októberig mellesleg a kormánypárt pesterzsébeti önkormányzati képviselője is volt, a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportját vezető Kocsis Máté anyósa.

A családi összefonódásra Hadházy Ákos keddi Facebook-bejegyzéséből derült fény. A független ellenzéki képviselő ebben arról írt, hogy szerinte Kocsis miért védi foggal-körömmel azt a szabályozást, amely további ellenőrzési lehetőségektől fosztja meg az ellenzéki képviselőket és a korábbinál is drasztikusabb fellépést ígér velük szemben (a múlt héten benyújtott házszabály-módosításnak Kocsis Máté az egyik előterjesztője).

A politikus állításainak egy részét nem volt nehéz ellenőrizni: Márkus Jánosné a XX. kerület honlapján közzétett vagyonnyilatkozataiban ugyanis maga adott számot évről évre arról, hogy önkormányzati képviselői tiszteletdíján felül mekkora jövedelmet kap személyi titkárként az országgyűlés hivatalától. (2019-ben havi 300 ezer, 2015-től 2018-ig havi 200 ezer, 2014-ben pedig havi 374 ezer forintot.)

Azt, hogy Kocsis Máté anyósa, Márkus Jánosné nem vitatta amikor felhívtuk, arra a kérdésünkre viszont, hogy melyik képviselőnek dolgozik, a fent említett válaszán túl is kizárólag agresszív-ellenséges – és elutasító – válaszokat adott. Első kérdésükre kerek-perec kijelentette, hogy a HVG-nek nem mond semmit, majd újabb próbálkozásunkat azzal hárította el, hogy nem tudja ellenőrizni, hogy munkatársunk valóban a HVG-nél dolgozik-e. Amikor pedig ezt hallva személyes – akár azonnali találkozót ajánlottunk – meglehetősen nyersen tudtunkra adta, hogy ma délután nem jó:

nem vagyok hajlandó ezzel foglalkozni, ne is haragudjon.

A kérésre, hogy akkor mondja meg ő, mikor alkalmas, hogy felkereshessük, Márkus Jánosné már végképp támadólag reagált, közölte, hogy nem tudja, majd visszatért az első számú érvéhez, hogy a HVG-nek nem mond semmit.

©

Nem jártunk több sikerrel az Országgyűlés Hivatalánál (OH) sem, amelyet a Transparency Internationallel közösen januárban éppen azért pereltünk be, mert többszöri közérdekű adatigénylésünkre sem adta ki a képviselőket és képviselőcsoportokat segítő alkalmazottak névsorát.

Ez utóbbit – szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt – pontosan azért kértük ki a hivataltól, mert néhány évvel ezelőtt több hasonló adatigénylés világított rá az akkoriban elharapózott gyakorlatra, hogy a képviselők jó része a saját családtagját foglalkoztatta.

A „családi vállalkozásoknak” az országgyűlési törvény 2014-es módosítása vetett véget, amely azóta tiltja, hogy közeli hozzátartozóikat vegyék fel alkalmazottnak a képviselők, sőt ennél is tágabbra terjesztve a korlátozást úgy szól, hogy „képviselő közeli hozzátartozója nem foglalkoztatható képviselő tevékenységét segítő alkalmazottként”, vagyis a képviselők közeli családtagjai nemcsak a saját hozzátartozójuk, hanem általánosságban, egyetlen más képviselő alkalmazottjaként sem dolgozhatnak.

Bár munkaviszonya kezdetén minden képviselői asszisztensnek nyilatkoznia kell róla, hogy megfelel a törvényi előírásnak, és nem közeli hozzátartozója egyetlen képviselőnek sem, az Országgyűlés Hivatalának ezt értelemszerűen nincs kapacitása/lehetősége leellenőrizni. Nekünk, újságíróknak lenne, de erre az OH arra hivatkozva nem ad(ott) lehetőséget, hogy az alkalmazottak neve érzékeny személyes adat, ráadásul, mivel az érintettek nem köztisztviselők, egyedül a foglalkoztatójuk, vagyis adott képviselő döntheti el, hogy kiadja-e a neveiket vagy sem.

Ráadásul: mivel a képviselők a törvény alapján lemondhatnak az alkalmazottaikról a képviselőcsoport vezetőjének javára, és a Fidesz képviselői, ahogy arra korábbi cikksorozatunkban is felhívtuk a figyelmet – mind ezt tették, Kocsis Máté anyósának további közel 500 munkatárs mellett – 2018 májusa óta pikáns módon maga Kocsis Máté a munkaadója.

Igaz, Márkus Jánosné a törvény szigorúan vett betűje értelmében nem esik a fenti tiltás hatálya alá: közeli hozzátartozónak ugyanis a hatályos polgári törvénykönyv alapján a házastárs, az egyenesági rokonok, a mostoha- és nevelőszülő, valamint a testvérek minősülnek, a házastárs szülei nem. Etikailag azonban anyós foglalkoztatása is – mondjuk úgy: kevéssé ízléses.

Ez utóbbival kapcsolatban megkérdeztük Kocsis Mátét is, akinek a frakció sajtófőnökén keresztüli válaszát változtatás nélkül közöljük:

Márkus Jánosné 2012. július 1. óta képviselői munkatárs, ekkor még nem volt Kocsis Máté anyósa, ahogy Kocsis Máté sem volt frakcióvezető. A törvény értelmében ma sem minősül közeli hozzátartozónak.

A frakcióvezetőtől, aki állítása szerint egyébként kilenc valótlan állítást talált Hadházy Ákos bejegyzésében, emiatt feltehetően be is pereli a politikust – végül azt a nem lényegtelen információt is sikerült megtudnunk, amit magától az érintettől és az Országgyűlés Hivatalától nem: Márkus Jánosné Pesterzsébet korábbi fideszes képviselője, Földesi Gyula mellett kezdte a munkáját, jelenleg pedig a Fidesz pártigazgatója, Kubatov Gábor mellett dolgozik.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kis közszolgálati szexizmus a Petőfi Rádiótól

Kis közszolgálati szexizmus a Petőfi Rádiótól

Ezért akarják a légitársaságok, hogy az utasok egy része vonattal menjen

Ezért akarják a légitársaságok, hogy az utasok egy része vonattal menjen

Megérkezett a karácsonyi ajándék a Nemzetközi Űrállomásra

Megérkezett a karácsonyi ajándék a Nemzetközi Űrállomásra

A Katona társulata kiáll Máté Gábor mellett, és elutasítja a "zaklatószínház" vádat

A Katona társulata kiáll Máté Gábor mellett, és elutasítja a "zaklatószínház" vádat

Egyetlen nap alatt közel 3500 esetben riasztották a mentőket

Egyetlen nap alatt közel 3500 esetben riasztották a mentőket

Micsoda buli: András herceg összehívta a legismertebb szexuális ragadozókat

Micsoda buli: András herceg összehívta a legismertebb szexuális ragadozókat