szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fideszes EP-képviselő már nem gondolja úgy, hogy Spanyolországban politikai foglyok lennének. Szájer a héten a második fideszes, aki bocsánatkérésre kényszerült a mondatai miatt.

"Elnézést szeretnék kérni a félreérthető és inkorrekt állítás miatt, amit egy budapesti előadáson mondtam kedden. Nem gondolom azt, hogy politikai foglyok lennének Spanyolországban"

 – írta levélben Szájer József fideszes EP-képviselő Spanyolország budapesti nagykövetének, Anunciada Fernández de Córdovának az Index cikke szerint.

Szájer azután kért elnézést, hogy Spanyolország budapesti nagykövete, Anunciada Fernández de Córdova elfogadhatatlannak nevezte Szájer József fideszes EP-képviselő keddi kijelentéseit, melyek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem keddi eseményén hangzottak el.

Mint beszámoltunk róla, az EP-képviselő azt mondta,

"Nem azt mondom, hogy ez egy tökéletes világ, ami itt van Magyarországon, de azért én megnézem Dániát, Spanyolországot, ahol politikai foglyok vannak, mindenféle országokat, akik egyébként bennünket, a mi jogállamiságunkat bírálják, azoknak erre semmiféle érkezésük nincsen, mert ennek nincsen valóságalapja".

A nagykövet az eset után az Indexnek írt levelet, amiben kijelentette, hogy Spanyolországban nincsenek politikai foglyok.

"Spanyolország jogállam, teljes körű demokrácia, és Európában a legfejlettebb országok között található az alapjogok védelme és előmozdítása, valamint a hatalmi ágak szétválasztása terén. Nem üldözzük a politikai véleménykülönbséget – írta.

Azt is hozzátette,

"egyetlen katalán politikust sem fogtak perbe politikai meggyőződés miatt, sokkal inkább a spanyol büntető törvénykönyv passzusaiba ütköző olyan tetteik miatt indult eljárás némelyikükkel szemben, mint zendülés vagy közpénzekkel való visszaélés. Vagyis politikai foglyokról beszélni a spanyol jogi valóság nagy mértékű eltorzítása."

A héten ez már a második eset, amikor a Fidesz egyik prominens tagjának bocsánatot kell kérnie. Kósa Lajos hétfőn kért elnézést azért, mert a Fidelitas szombati kongresszusán arról beszélt, hogy "az antifasiszták összeálltak az újnyilasokkal, a zsidók kénytelenek voltak, vagy lehet, hogy jól is esett nekik a nyilas vitézt megszavazni a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésbe”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Élesben Hiller Istvánnal: A tiltakozó diákok alkotóműhelyéből hoznánk létre egy új SZFE-t

Élesben Hiller Istvánnal: A tiltakozó diákok alkotóműhelyéből hoznánk létre egy új SZFE-t

Nyilvános alvókabinokat helyeznének ki Németországban, hogy a hajléktalanok ne fagyjanak meg

Nyilvános alvókabinokat helyeznének ki Németországban, hogy a hajléktalanok ne fagyjanak meg

Nincs több szexjelenet, ha férfi a rendező – ígéri Keira Knightley

Nincs több szexjelenet, ha férfi a rendező – ígéri Keira Knightley