Tetszett a cikk?

Jelentősen szűkítette az ellenzék mozgásterét a Fidesz a most elfogadott törvény- illetve házszabálymódosítással, pontokba szedtük a fő változásokat.

Bevallottan a Párbeszéd miatt javasolta a Fidesz a parlamenti frakcióalakításra vonatkozó szabályok szigorítását, ők ugyanis 2018 nyarán még össze tudtak ügyeskedni egy frakciót. A következő választás után ez kizárt: a ma elfogadott módosítások után ha nem akarnak együtt ülni szövetségesükkel, az MSZP-vel, már csak független képviselő lehetne a három párbeszédes. A független képviselők mozgását is blokkolta a Fidesz (de azt már mostantól), így Bősz Anett liberális politikus volt az utolsó, aki beléphetett a DK-ba.

©

Az új szabályokkal a kormánytöbbség az ellenzéki összefogást akadályozni nem tudja, az osztozkodást viszont megnehezíti. Ha az ellenzék a 2022-es választáson kitart a közös lista mellett, úgy kell sakkozniuk, hogy minden pártból elég jelölt kapjon befutó helyet.

©

Nem csak ez változik, a rendbontó képviselőkre sokkal súlyosabban lesújthat Kövér László házelnök. Az tény, hogy eddig sem alkalmazta a lehető legszigorúbb büntetéseket, például alig tiltott ki képviselőt az ülésről, de a fizetésüket is csak módjával csökkentette. Igaz, az eltelt hat évben így is 72 milliós büntetést rendetlenkedtek össze a képviselők.

Jelen és jövő

A következő infografikán mutatjuk a jelenlegi és a szigorított szabályokat, illetve azt is, hogy hogyan nézne ki a Parlament, ha májusban a most megszavazott módosítás alapján kellett volna elosztani a helyeket.

Nem szabad a bejárás

Azzal, hogy a képviselők a jövőben nem mehetnek be a képviselő igazolványukkal a közintézményekbe vagy közigazgatási szervhez, sokat gyengített a Fidesz az átláthatóságon. Ez ugyanis nem csak arra volt jó, hogy egy ország lássa, Hadházy Ákos lyukas zokniban alszik az MTVA székházban, vagy hogyan teperik le Varju Lászlót a biztonsági őrök ugyanott. Tény, voltak ehhez hasonló politikai pr-akciók, de volt érdemi haszon is.

Az mondjuk nem az, hogy a személyes jelenlétnek köszönhetően Hadházy Ákos és Szél Bernadett három percet beszélhetett személyesen Papp Dániellel, az MTVA vezérigazgatójával, az viszont már igen, hogy Szél megnézte, milyen helyzet uralkodik a gödi TOP-házban, bejelentés nélkül is felbukkant gyermekotthonokban, megnézhette, milyen új helyet szánnak a fóti gyermekotthon lakóinak.

Bemehettek a tranzitzónába, mikor arról szóltak a hírek, a kormány menekülteket éheztet a határon, vagy Hadházyt képviselőként már nem kergették ki markolóval a cikói szeméttelepről, viszont a szennyvizet sok pénzből hatástalanították. Hadházy a konzultációs kérdőívek személyes megtekintésekor is próbálta leleplezni a kormányzati kommunikációt, azért kapott is egy pert a nyakába.

©

Szél Bernadett, Hadházy Ákos és a szintén független Szabó Szabolcs vélhetően utolsó ilyen akcióként pár órával a szavazás előtt elment az Emmi-be, hogy a többi között a kötelező beiskoláztatásról tegyenek fel kérdéseket.

A most elfogadott törvény azt mondja ki, az állami szervek

kötelesek a képviselőket megbízatásuk ellátásában támogatni, és részükre a munkájukhoz szükséges felvilágosítást megadni, de a képviselők csak előzetesen egyeztett módon kérhetnek tájékoztatást a vezetőktől.

Vagyis, vagy kapnak időpontot vagy nem, az e-mailre pedig vagy érkezik érdemi válasz, vagy nem.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Alkotmánybíróság szerint rendben van a paksi titkolózás

Az Alkotmánybíróság szerint rendben van a paksi titkolózás

Amatőr módon módosított gyalázkodó képpel gratulál a katonai elitképzéshez Orbán Gáspárnak a győri Fidesz

Amatőr módon módosított gyalázkodó képpel gratulál a katonai elitképzéshez Orbán Gáspárnak a győri Fidesz

A rovarok 1-2 százaléka tűnhet el a Földről – évente

A rovarok 1-2 százaléka tűnhet el a Földről – évente