szerző:
Tetszett a cikk?

A kormánypártok először megüzenték, majd meg is szavazták, hogy az ellenzéknek kuss a neve. A parlament keddi ülésén módosították a Házszabályt és az Országgyűlés működését és a képviselők jogállását érintő törvényeket. Innentől sokkal nehezebb lesz az ellenzéki politikusoknak a parlamenti patkóban.

Kitiltás és éves fizetésmegvonás is járhat a rendbontó képviselőknek, de a közintézményekbe is nehezebb lesz bejutniuk a politikusoknak. Többek között erről döntött kedden a Fidesz-kétharmad.

Az Országgyűlés működését és a képviselők jogállását érintő törvények módosítását:

 • 135 igen,
 • 54 nem szavazattal és
 • 0 tartózkodással fogadta el a Ház.

A Házszabály módosítását:

 • 135 igen,
 • 54 nem szavazattal és
 • 0 tartózkodással fogadta el a Ház.

A szavazásokat az ellenzék módosító indítványokkal lassította volna, de ezeket rendre leszavazták a kormánypártok. A két módosító késként ment át a parlamenti patkó vaján.

Az Országgyűlésnek hatékonyan és zavartalanul kell működnie, valamint meg kell őrizni annak tekintélyét és méltóságát – ezzel az indokkal nyújtották be fideszes és KDNP-s képviselők az „Az Országgyűlés működését és a képviselők jogállását érintő egyes törvények módosításáról” szóló törvényjavaslatukat pár héttel ezelőtt. Most fogadták el ezt is, a Házszabály módosítását is.

Sokkal nehezebb dolga lesz ezt követően az ellenzéknek.

Szabó Tímea (Párbeszéd) Orbán Viktor arcában
©

Ennek az előzménye több esemény volt:

Ezek – és Kövér László ígérete – után a Fidesz és a KDNP szigorította az Országgyűlés működését és a képviselők jogállását érintő törvényeket.

Szél Bernadett a szavazás előtt posztolt egy képet, Szabó Szabolccsal és Hadházy Ákossal nem vettek részt a keddi „parlamenti színjátékban.” Inkább az „utolsó pillanatban még megpróbáljuk a délelőtt még meglevő szabad belépési jogunkat kihasználni arra, hogy az egyik minisztériumban utánajárhassunk néhány disznóságnak.”

Később azt írta egy másik bejegyzésében, hogy egy korszak véget ért. „Mivel hatékony eszköz volt, megfosztják az ellenzéki képviselőket a szabad intézménylátogatások lehetőségétől.”

Jelentősen szigorítanak a „tárgyalási rend fenntartása, a fegyelmi jogkör” című fejezeten is. A jövőben:

 • „Az ülést vezető elnök rendreutasítás és figyelmeztetés nélkül megvonhatja a felszólalási jogot attól a képviselőtől, aki az ülést vezető elnök döntését, ülésvezetését kifogásolja. Az a képviselő, akitől a felszólalási jogot megvonták, ugyanazon az ülésnapon, ugyanazon napirendi pont tárgyalása során nem szólalhat fel, de kérheti a házszabályi rendelkezések értelmezéséért felelős bizottság eseti jellegű állásfoglalását.”
 • „Azt a képviselőt, aki az Országgyűlés tekintélyét, az ülés méltóságát, valamely személyt, csoportot – így különösen valamely nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösséget – kirívóan sértő vagy megfélemlítő kifejezést használ, vagy egyéb ilyen cselekményt követ el, az ülést vezető elnök az adott ülésnapról vagy ülésről kizárhatja vagy a képviselő azonnali hatályú kitiltását rendelheti el.”
 • „Azt a képviselőt, aki az ülés, a vita vagy a szavazás menetét zavarja, vagy az Országgyűlés ülésének résztvevőjét az üléstermi jogai gyakorlásában vagy kötelezettségei teljesítésében zavarja, az ülést vezető elnök az adott ülésnapról vagy ülésről kizárhatja vagy a képviselő azonnali hatályú kitiltását rendelheti el.”
 • „Ha a képviselő az ülés, a vita vagy a szavazás menetét akadályozza, vagy az Országgyűlés ülésének résztvevőjét az üléstermi jogai gyakorlásában vagy kötelezettségei teljesítésében akadályozza, az ülést vezető elnök a képviselő azonnali hatályú kitiltását rendelheti el.”
 • „Ha a képviselő az Országgyűlés ülésén fizikai erőszak alkalmazásával közvetlenül fenyeget, fizikai erőszak alkalmazására felhív, más kivezettetését akadályozza vagy fizikai erőszakot alkalmaz, az ülést vezető elnök a képviselő azonnali hatályú kitiltását rendelheti el.”
Jakab Péter (Jobbik) Orbán Viktor székében
©

A továbbiakban nem lesz szabad a mozgás a frakciók között (ezért ült át hirtelen hétfőn a liberális Bősz Anett a DK-ba), és az is Kövér Lászlón múlik a jövőben, igazolt-e egy hiányzás. Az ellenzéki képviselők úgy érzik, az ő korábbi akcióikra adott válasz ez.

A mostani törvénymódosításokról Török Gábor korábban azt mondta: a kormánytöbbségnél van a stukker, és nem félnek használni. A Párbeszéd a törvények elfogadása után Alkotmánybírósághoz fordul.

A parlamenti vita során obstrukcióba fulladt az egyik ülés:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Milliárdos állami segítséggel újíthatják meg Pintér Sándor egykori cégének szállodáját

Milliárdos állami segítséggel újíthatják meg Pintér Sándor egykori cégének szállodáját

A felújított telefonoknak is betett a járvány, az Apple viszont még ebből is jól jött ki

A felújított telefonoknak is betett a járvány, az Apple viszont még ebből is jól jött ki

Egy magyar cégtől vásárol repülőket Nigéria hadserege

Egy magyar cégtől vásárol repülőket Nigéria hadserege