szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tavaly nyáron bukkant fel a fertőzés, ami ellenáll az antibiotikumoknak is, csak most rendelték el az egészségügyi vészhelyzetet.

Antibiotikumnak is ellenálló baktérium fertőz múlt nyár óta a bázakerettyei szociális otthonban, de az intézmény nem értesített senkit, csak most rendeltek el egészségügyi vészhelyzetet - írja a Népszava.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) helyi intézményében, a pszichiátriai betegeket gondozó Aranyág otthonban terjed az MRSA – derült ki nemrég a bázakerettyei közmeghallgatáson. Csatlós Csilla, a település polgármestere a lapnak elmondta, hogy a háziorvos jelezte egy képviselőnek, hogy szeretné tájékoztatni a lakosságot a kialakult helyzetről.

A közmeghallgatáson Varga István háziorvos elmondta, tavaly nyáron bukkant fel a fertőzés, majd januárban ismét volt néhány esetük, de már rühességgel párosulva. Ekkor a kormányhivatal népegészségügyi főosztályától kaptak segítséget fertőtlenítésre. A helyzet már megoldódni látszott, de augusztusban ismét megjelent a betegség, amit erős antibiotikum-kúrákkal próbáltak megfékezni, ez szeptemberre beválni látszott, de novemberben ismét támadott a betegség. December 2-án rendelték el végül az egészségügyi vészhelyzetet.

A cikk szerint egy éven át hallgattak az esetekről, a településen élők nem tudtak semmit. Sőt, amikor egy szóbeszéd alapján az egyik önkormányzati képviselő érdeklődött a helyzetről, akkor azt a választ kapta, hogy belső ügyről van szó, nem érinti a lakókat. Nem csak a helyieket, hanem az SZGYF zalai főigazgatóságát sem értesítette az otthon vezetése korábban, csak pár hete tudnak az esetről. Az SZGYF vizsgálatot indított.

A Népszava úgy tudja, hogy jelenleg 20-25 gondozott szenved a betegségtől, s többük állapota kifejezetten súlyos. A lap szerint több gondozó is megfertőződött, sőt, volt, hogy családtagjaiknál is jelentkezett az MRSA-fertőzés. Melynek veszélyeiről a betegek hozzátartozót sem világosították fel, így azok folyamatosan látogatták az MRSA-s ápoltakat is.

A közmeghallgatáson az orvos elmondta, jelenleg egy szint el van barikádozva, és oda különítették el a fertőzötteket.

(Képünk illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezrek követelték Bolsonaro leváltását Brazíliában

Ezrek követelték Bolsonaro leváltását Brazíliában

Ha nem gondolkodik előre, óriási káoszt hagyhat maga után a cég vezetője, ha meghal

Ha nem gondolkodik előre, óriási káoszt hagyhat maga után a cég vezetője, ha meghal

Éveken át saját lakásukban kukkolta ügyfeleit egy dallasi bizonságikamera-technikus

Éveken át saját lakásukban kukkolta ügyfeleit egy dallasi bizonságikamera-technikus