szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar-orosz űregyüttműködésről beszélnek majd a Roszkoszmosz vezetőjével a pénteki találkozón.

Moszkvában tárgyal az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz) vezetőjével a külgazdasági és külügyminiszter pénteken – közölte a TASZSZ a moszkvai magyar nagykövetség tájékoztatására hivatkozva.

Szijjártó Péter és Dmitrij Rogozin az orosz hírügynökség szerint a magyar-orosz űregyüttműködés lehetőségeit vitatja meg. A külügyi tárca vezetője Oroszország legnagyobb befektetési intézményének, a Vnyesekonombanknak a vezetőjével, Igor Suvalovval is egyeztet.

A Roszkoszmosz sajtószolgálata korábban azt jelentette, hogy a szervezet vezetője egy magyar űrhajós kiképzéséről és a Nemzetközi Űrállomásra juttatásáról egyeztet majd a magyar féllel.

Szijjártó Péter két hete jelentette be, hogy Magyarország 2024-ben újra űrhajóst kíván küldeni az űrbe. Erről már tavaly ősszel nyilatkozott a hvg.hu-nak Ferencz Orsolya, az űrkutatásért felelős miniszteri biztos. Ő akkor arról beszélt, hogy igyekeznek megvizsgálni minden lehetőséget, "hogyan tudunk visszatérni oda, ahol már egyszer voltunk".

Inkább gyártsunk műholdat, mint robbanómotort - két perc alatt képbe hozzuk az űrprogramról

Miért kell Magyarországnak űrprogram? Mennyibe kerül, és miért Szijjártó Péterhez tartozik? Gergely Márton két perc alatt elmagyarázza a lényeget.

Még nem látszik, hogy nagyobb lesz-e az ötéves űrterv lángja, mint a füstje

A programért lobbizó szakemberek szerint valós lehetősége van annak, hogy újra magyar űrhajós induljon a csillagok felé. Az biztos, hogy a magyar űrkutatás és -ipar igyekszik behozni a hátrányát, a világ űrkutatása pedig jelentős átalakulás előtt áll. Csak a világűrben akkora a csend, mint a Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter által bejelentett ötéves magyar űrterv körül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyusztay Máté Tech

Nem határ a csillagos ég - Orbánék a szokásosnál is nagyobbat álmodtak

Csillagászati költségek, bonyolult kiválasztási és kiképzési procedúra, kétes megtérülés - számos kérdést vet fel Szijjártó Péter bejelentése, amely szerint 5 éven belül újra magyart küldünk a világűrbe. A másik oldalon azonban ott a presztízsértékű siker lehetősége. És azért ez sem mellékes.

Szlávik János szerint nem szabad fanyalogni, amiért egy oltóanyag keletről származik

Szlávik János szerint nem szabad fanyalogni, amiért egy oltóanyag keletről származik

Tudományos kudarc: leállítják az egyik francia vakcinajelölt munkálatait

Tudományos kudarc: leállítják az egyik francia vakcinajelölt munkálatait

GKI: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul

GKI: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul