szerző:
Tóth Richárd

Az egyik legnehezebb dolog lehet könyvet venni olyannak, aki zabálja a politikát. Politika alatt nem feltétlenül a hazai közállapotokra kell gondolni, hanem a tágan értelmezett közéletre. Összeállításunkban bemutatunk 5 könyvet – közéleti fókusszal.

Victoria Eugenia Henao: Mrs. Escobar – Életem Pablóval

Könyvet írt Victoria Eugenia Henao, a világ egykor leghírhedtebb drogbárójának özvegye. Memoárjának magyarországi bemutatóját arra is felhasználta, hogy felvilágosító előadást tartson fiataloknak a kábítószerek ártalmairól. A hvg360-nak anyanyelvén, spanyolul adott interjúban pedig beszél arról is, hogy könyvét egyfajta bocsánatkérésnek is szánta azokért a bűnökért, amelyeket 1993-ban, Kolumbiában likvidált férje korábban elkövetett.

"Pablo Escobar megerőszakolt, majd elvitt abortuszra"

Könyvet írt Victoria Eugenia Henao, a világ egykor leghírhedtebb drogbárójának özvegye. Memoárjának magyarországi bemutatóját arra is felhasználta, hogy felvilágosító előadást tartson fiataloknak a kábítószerek ártalmairól. A hvg360-nak anyanyelvén, spanyolul adott interjúban pedig beszél arról is, hogy könyvét egyfajta bocsánatkérésnek is szánta azokért a bűnökért, amelyeket 1993-ban, Kolumbiában likvidált férje korábban elkövetett.

©

„Huszonöt évembe került, amíg lábra álltam, amíg kijöttem a bezártságból, és legyőztem a félelmet, hogy saját szavaimmal meséljem el, milyen életem volt Pablo Escobar mellett. A vele töltött évek dacára, a könyvhöz végzett kutatások hatására kezdtem felmérni és valójában megérteni, mi is történt az életünkben. Ehhez persze le kellett győznöm a félelmet, hogy elítélnek, és elviselnem sokak aggályát, akik kértek, hogy ne tegyem, hagyjam békén a dolgokat. De úgy vélem, olyan utat választottam, amelyről nincs letérés, mert magam mögött akartam tudni a hallgatás hosszú éveit. Elmesélni a történetemet valóságos létszükségletté vált számomra.”

Művelt Nép Könyvkiadó, 2993 forint

Sebők Miklós – Böcskei Balázs (szerk.): Itt van Amerika – Az amerikai politika hatása Magyarországon

©

A szerkesztők úgy fogalmaznak, hogy a kötet célja, hogy „átfogó, megbízható́, egyben közérthető̋ képet adjon a magyar olvasóknak arról, milyen hatást gyakorolt az amerikai politika a rendszerváltás utáni Magyarországra.”

Bemutatják, hogyan amerikanizálódtak a hazai ideológiai viták, a kampánytechnikák, valamint a magyar politikai intézményrendszer. „Mindezekkel – pozitív vagy negatív értelemben, de – az amerikai politikai hatások a magyar mindennapok elválaszthatatlan részévé váltak.”

A kötet előszavát David B. Cornstein, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete írta. „E kötet mintegy két tucat tudományos tanulmánya azt elemzi és értelmezi, hogy az Egyesült Államok politikájának egyes aspektusai miként befolyásolták a magyarországi politikát” – fogalmazott a nagykövet.

A szerzők között ott van például Bíró-Nagy András, Dessewffy Tibor, Dorosz Dávid, Lakatos Júlia, Mikecz Dániel, Szabó Andrea, Szigetvári Viktor és Tóth Csaba is. Valamint Stumpf István, akivel néhány nappal ezelőtt interjút közöltünk:

Stumpf István: Orbán Viktor is megöregedett, fogytán az energiája

A volt kancelláriaminiszter, nemrég leköszönt alkotmánybíró, Orbán egykori kollégiumi nevelője interjút adott a hvg.hu-nak és a hvg360.hu-nak, amelyben beszél a talárban eltöltött éveiről és az Orbán Viktor által felépített rendszerről is. Nagyinterjú. Stumpf István szerint az október 13-i vereséget a túlzott agresszivitás és a morális lázadás okozta.

Győri Gábor, a Policy Solutions vezető elemzője a kötet „Epilógus: Az amerikai és a magyar demokrácia fejlődése” című fejezetben azt írja:

A Fidesz társadalmi többsége egyelőre stabil, de nyilvánvalóan itt sincs garancia arra, hogy ezt a gazdasági és társadalmi viszonyok változásai nem tudják idővel megtépázni. Igazán csak akkor dől el, hogy a legrosszabb gyakorlatok beépítése a magyar politikai rendbe a váltógazdaság teljes kiiktatását hozta (ez a hódítói logika végpontja), vagy (a defenzív analógiát követve) csak a visszaszorítását eredményezte.

Athenaeum Kiadó, 3999 forint

Paul Lendvai: Törékeny Európa

©

„Hosszú életem során sikeres, megosztó és bukott politikusokkal, kiváló tudósokkal, befolyásos publicistákkal és nagy művészekkel találkozhattam. Ezekre az izgalmas találkozásokra visszatekintve alkalmam nyílik rá, hogy a legkülönfélébb témák széles spektrumával foglalkozhassam ebben a könyvben, mégpedig úgy – hogyan is lehetne másképp –, hogy személyes élményeimre támaszkodom.”

Így vezeti fel legújabb könyvét Paul Lendvai. A nemzetközileg elismert újságíró és történész közép-európai politikusszemélyiségekkel foglalkozik, többek között Václav Klaussal, Janez Jansával és Peter Handkével.

„Meglehet, egyik-másik történetem valamilyen okból nem tetszik majd a kritikus olvasóknak. Azt azonban erősen remélem, hogy senkit sem fogok untatni” – írja. Az egyik legizgalmasabb fejezet pedig az, ahol Soros Györggyel, majd később Orbán Viktorral foglalkozik. Sorosról azt írja, sok érdekes emberrel készített már interjút, de „közülük kétségkívül Soros György volt a leginkább lenyűgöző, egyúttal leginkább ellentmondásos személyiség”.

Az Orbán-fejezetben pedig az áll:

Magyarországon nincs igazi demokrácia, mivel az igazságszolgáltatás, a rendőrség, az államigazgatás és a bankok is egyre inkább a Fidesz ellenőrzése alá kerülnek. Az ország lassan, lépésről lépésre egy „erős ember” által uralt, sajátos kleptokráciává változott.

Noran Libro, 2790 forint

Sólyom László: Documenta 1-3. kötet – I. Polgári jog, II. Alkotmányjog, III. Közélet

©

„Ez a könyv a független, demokratikus és alkotmányos Magyarország megszületése harmincadik évfordulója előtt tiszteleg.”

Áll a sólyomi trilógia bevezetőjében, a rendszerváltás harmincadik évfordulóján pedig helye van a könyvtábláknak (szintén a bevezetőben hivatkoznak így az összesen 2500 oldalas műre) listánkon. Sólyom azt írja, hogy ebben a három kötetben a „végérvényesen lezárt jogászi-közéleti pályám dokumentumai vannak, eredeti formájukban, változtatások és magyarázatok nélkül – tőlem immár független létben”.

Érdekesség, hogy a három borítón három növény van:

  • a polgári jogi kötetre az illatos hunyor, a Helleborus odorus került. „Ez a csakis a Mecsekben honos virág bújik ki a földből leghamarább, már a tél végén virágzik. Jól illik a korai művekhez, amelyek a fiatalság jegyeit viselik” – magyarázta az egykori köztársasági elnök.
  • az alkotmányjogi könyvön a pécsi havihegyi kápolna előtti százharminc éves mandulafa van, amely 2019-ban az év fája lett Európában. „Szimbóluma annak, hogy az európai alkotmányosság túléli a zord időket, évszázad múltán is virágba borul, és bő termést hoz.”
  • végül a közéleti kötetet a bánáti bazsarózsa, a Paeonia banatica díszíti. „A környezetvédelem vitt közéleti pályára, a bánáti bazsarózsa egyetlen élőhelye, a Zengő megvédése volt a legszebb, és sikeres mozgalom, a Védegylet javasolt köztársasági elnöknek, s elnökként is tevékeny maradtam e téren.”

A legolvasmányosabb a harmadik, közéleti kötet, amiben Sólyom ír a rendszerváltásról, köztársasági elnöki pályafutásáról, 1956-ról és annak örökségéről, 2006-ról, és az elnöksége utáni időkről is.

©

A kötetben újraközölnek egy 2011-es Origo-interjút Sólyommal, amit Joó Hajnalka a lap egykori, a hvg.hu jelenlegi munkatársa készített a volt köztársasági elnökkel.

Tudhattam, hogy a nemzeti együttműködés rendszerében nekem nem lesz helyem – mondta abban az interjúban Sólyom.

HVG-Orac Kft, 30 000 forint

Krasznahorkai László: Mindig Homérosznak

Nem a klasszikus értelemben vett közéleti könyv Krasznahorkai legújabbja, de ennek a különlegességnek helye van listánkon.

Ez a könyv az hommage-jelleg mellett felfogható úgy is, mint hasznos tanácsokat nyújtó brosúra olyanoknak, akik úgy érzik, éppen üldözés alatt állnak – mondta saját könyvéről az író.

Kötete a hajszoltságot mint létállapotot mutatja be, ugyanis meneküléstörténet ez attól kezdve, hogy szereplőjében tudatosult: „...az életére törnek, ezt kellett észben tartania, és ez azt jelentette, hogy mindig észben, soha nem ringathatta magát abba a rövid reménybe, hogy most talán itt – valahol, valamikor – kikapcsolhat, mert az akut veszély éppen nem áll fenn, mindig fennáll az akut veszély, intette magát, talán épp a figyelmének ezekre a kikapcsolt állapotaira várnak...”

Irodalmi választ adott a menekülthullámra Krasznahorkai László

Meneküléstörténet ez attól kezdve, hogy szereplőjében tudatosult: „...az életére törnek, ezt kellett észben tartania, és ez azt jelentette, hogy mindig észben, soha nem ringathatta magát abba a rövid reménybe, hogy most talán itt - valahol, valamikor - kikapcsolhat, mert az akut veszély éppen nem áll fenn, mindig fennáll az akut veszély, intette magát, talán épp a figyelmének ezekre a kikapcsolt állapotaira várnak..."

©

Aki konkretizálni, aktualizálni akarja a 19 – maximum négyoldalas, de a végén mindössze háromszavas – fejezetből álló kötetet, mondhatja, hogy egyfajta válasz ez a közelmúltban a veszélyeztetett térségekből megindult menekülthullámra.

Magvető, 3999 forint

*

A hvg.hu Kult rovata néhány nappal ezelőtt már közölt egy téli könyvajánlót.

„Az egyik legszimpatikusabb karácsonyi szokást Izlandon művelik: szenteste könyveket ajándékoznak egymásnak, majd az éjszakát olvasással töltik. Ez a hagyomány a második világháború óta tartja magát. Ennél jobb karácsonyt mi sem tudunk elképzelni, ezért összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy jó társaságban töltsék az ünnepeket.” Ez a cikk felütése.

Értelmet adunk a karácsonynak - a hvg.hu téli könyvajánlója

Az egyik legszimpatikusabb karácsonyi szokást Izlandon művelik: szenteste könyveket ajándékoznak egymásnak, majd az éjszakát olvasással töltik. Ez a hagyomány a második világháború óta tartja magát. Ennél jobb karácsonyt mi sem tudunk elképzelni, ezért összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy jó társaságban töltsék az ünnepeket.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Kult

13 tuti gyerekkönyv karácsonyra

Bár mindenhonnan azt halljuk, hogy nem olvasnak a gyerekek, ez szerencsére nem teljesen igaz, a könyvespiac mintegy 30 százalékát teszik ki a gyermek- és ifjúsági könyvek, és még ma is az egyik legnépszerűbb karácsonyi ajándék gyerekek számára a könyv. A kiadók épp ezért el is árasztják ilyenkor a boltokat a köteteikkel, a bőséges választékból válogattunk ki tíz könyvet, amelyeket jó szívvel ajánlunk a fa alá.

Kisfia gügyögéséből vágott össze egy AC/DC-dalt a kitartó apa – videó

Kisfia gügyögéséből vágott össze egy AC/DC-dalt a kitartó apa – videó

A hírigazgató megdicsérte a riportert a Karácsony-interjú után

A hírigazgató megdicsérte a riportert a Karácsony-interjú után

Lemondott a részegen randalírozó szlovák környezetvédelmi miniszter

Lemondott a részegen randalírozó szlovák környezetvédelmi miniszter

Ikonikus felvételek garmadája a fényképészet analóg korszakából

Ikonikus felvételek garmadája a fényképészet analóg korszakából

Emberszerű robotot küld az űrbe India, megnézik, mi történik vele

Emberszerű robotot küld az űrbe India, megnézik, mi történik vele

Orbán utasítására lesz megúszós a Trianon-évforduló

Orbán utasítására lesz megúszós a Trianon-évforduló