szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Korábban úgy volt, hogy július 1-jén teszik teljesen térítésmentessé a meddőséget kezelő gyógyszereket.

Döntött a kormány arról, hogy február 1-jétől lesznek teljesen ingyenesek a meddőségi kezelésben használt gyógyszerek, nem pedig július elejétől, „ahogy elterjedt” – közölte a miniszterelnök évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján, amelynek percről percre tudósítását itt olvashatja.

A július 1-jei dátum egyébként nem elterjedt, hanem kormányrendelet volt róla, amely a december 19-i Magyar Közlönyben jelent meg. A bizonytalanságot az intézkedés bevezetésének időpontjáról az okozta, hogy Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára decemberben bejelentette: már január elsejétől térítésmentessé teszik a készítményeket.

Beszélt Orbán Viktor a meddőségi centrumok állami kézbe vételéről is. Mint mondta, ez jogilag nem államosítás volt, mivel egy kivételével, amellyel még tárgyalnak, megvásárolták az összes piacon lévő céget.

Azt is elmagyarázta a miniszterelnök, hogy miért döntött így a kormány. Az egyik ok bioetikai kérdés: fontos, hogy mi történik a megtermékenyített, de fel nem használt petesejtekkel. „Mi egy életvédő kormány vagyunk, szeretnénk tudni, hogy ezekben a kérdésekben mi történik” – mondta Orbán, hozzátéve, hogy akkor lát világosan a kormány, és akkor tud bioetikai szempontból is felelősséget vállalni, ha teljes rálátása van a programra.

A másik ok pedig az, hogy ingyenessé akarják tenni a meddőség kezelését. Ennek engedélyezése eddig is állami engedélyhez volt kötve, új engedélyeket viszont nem fognak kiadni – közölte a kormányfő, aki azt tanácsolta a magánbefektetőknek, hogy keressenek maguknak e helyett új területet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Windisch Judit - Domány András Itthon

Hátha nem tűnik fel – így sunnyog a törvényalkotással az Orbán-kormány

Bár az Emmi kitartóan bizonygatja, hogy a veszélyesnek tartott rendelet ellenére a független színházak állami támogatása nincs veszélyben, a kormány eddigi működése alapján nem árt fenntartással kezelni ezt a nyilatkozatot. Sokszor és sokféleképpen sunnyogott már a kormány, a legjobb, mikor sajátjai előtt is titkol egy elképzelést.

Serdült Viktória Itthon

Államosít és ingyenessé teszi a meddőségi kezeléseket a kormány

Mindent megtesz a kormány, hogy több gyerek szülessen az országban. Most a meddőségi kezeléseket tették ingyenessé, ehhez azonban hat magánintézményt államosítottak. A rendelkezés körül még rengeteg a kérdés, és az sem világos, hogy az egyébként is túlterhelt rendszer miért lesz attól jobb, ha teljesen a kormány irányítása alá került.