szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felfüggesztett börtön helyett pénzbüntetéssel megúszták a szegedi parkolóper vádlottjai a most megszületett döntéssel. Az ítélet nem jogerős.

A pénzbüntetést mind a hat vádlottnak ki kell fizetni, két vádlott esetében, az ítélet jogerős, négyen fellebbeztek. A Gyulai Törvényszék elévülés miatt a vádban szereplő öt évből, csak hármat fogadott el úgy, hogy akkor jogszerűtlenül juttattak a vádlottak ingyenes parkolóbérleteket a listán szereplőknek. Négyen azért fellebbeztek, hogy az elévülés miatti évek vonatkozásában, bűncselekmény híján mentsék őket fel. Mivel a hatból ketten a vádnak ez a része nem is érint, mert akkor nem voltak pozícióban, így Solymos László, alpolgármester és az egyik cégvezető ítélete jogerős.

Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vádjával állt a bíróság elé Szeged korábbi főjegyzője, alpolgármestere illetve a polgármester kabinetfőnöke, valamint a közlekedési cégek vezetői, akik egymást váltották a parkolás üzemeltetéséért, miután 2008 és 2012 között jogalap nélkül osztottak ki ingyen parkolóbérleteket. (Azóta a jogi helyzet rendeződött.) A perben ők felbujtóként, a parkolási cég vezetői pedig tettesként jelentek meg.

Az ügyen egy jobboldali politikus tett feljelentést évekkel ezelőtt, aki amúgy maga is kapott ilyen bérletet, noha jellemzően biciklivel közlekedett. A nyomozás vége vádemelés lett, az ügyészség szerint a szabályozatlanul osztogatott ingyen bérletekkel 41 millió forintos kárt okoztak a városnak. Botka László polgármester pedig annak idején azzal érvelt, ő ezt a helyzetet megörökölte, az önkormányzattal kapcsolatban állók, bírósági, ügyészségi, rendőrségi vezetők parkolhattak ingyen. A vád szerint ezzel 40 milliós kárt okoztak a városnak. Botka koncepciós pert emlegetett, a városháza érvelése szerint törvényesen jártak el, és hivatkoztak arra, más nagyvárosban is bevett szokásról van szó. Érvelésük szerint a törvényességi felügyeletet ellátó kormányhivatal sem jelezte, hogy probléma lenne a parkolóbérletekkel.

A városvezetőket felbujtás miatt, a cégvezetőket tettesként ítélték el első fokon, még 2018. októberében. A Gyulai Járásbíróság felbujtóként, hűtlen kezelésért 8 hónap börtönbüntetésre ítélte Mózes Ervin címzetes főjegyzőt, Solymos László alpolgármester 6 hónap börtönbüntetést, Kalmár Gábor kabinetfőnök pedig tíz hónap börtönt kapott, mindet egy évre felfüggesztve. Az első fokú ítélet után pár hónappal a címzetes főjegyző nyugdíjba vonult, az alpolgármester pedig lemondott tisztségéről még az októberi önkormányzati választások előtt. A döntés kapóra jött a Fidelitasnak, mely durva kampányt épített erre, az érintetteket rabruhában ábrázolva.

A másodfokú eljárás 2019. tavaszán kezdődött, néhány ülés után most hozott jogerős döntést a Gyulai Törvényszék, amely jelentősen enyhítve a korábbi ítéletet, pénzbüntetést szabott ki. A vádlottak 1-2,5 milliós büntetést kaptak. Az enyhítést a bírónő egyfelől nem tartotta arányosnak, másfelől viszont a bűncselekmények időintervallumát csökkentette az elévülés, mivel a 2014-es vádemelésig a 2008-09-es években elkövetett cselekmények óta öt évnél több idő telt el. Ezért ez az időszak már nem számít a perben tárgyalt időhöz, amivel együtt a károkozás is 41 millió forintról 29 millióra csökkent. Tehát a 2010-12 időszak alatt kiadott ingyenes bérletek miatt bűnösnek mondta ki a Törvényszék a vádlottakat, az azt megelőző időszak, elévülés miatt kiesett a vádpontok közül. A bíró az elsőfokú eljárásban hozott ítélettel egyetértett abban, hogy a juttatásokat szerződésekkel, rendeletekkel  kellett volna szabályozniuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!