szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 40 év alattiak közül egyre kevesebben választják a tanári pályát.

Egyre több az ötvenévesnél idősebb tanár, miközben csökken a fiatal pedagógusok száma az MTA legfrissebb kutatása szerint, közölte az RTL Klub Híradója.

A 30 év alattiaknál 9-ről 6, míg a 30 és 39 év közöttiek esetében 27-ről 18 százalékra csökkent azok aránya, akik tanári pályára léptek. Az 50-59 éves korosztályban ugyanakkor a korábbi 27 helyett most 35 százalék dolgozik az oktatásban, míg a 60 éven felüliek közül hét százalékkal többen tanítanak.

Ha nem lesz több fiatal a pályán, csődhelyzetbe került az oktatás, mondta egy korábbi tüntetésen részt vevő tanár.

A közoktatás változásait vizsgáló felmérés a Pedagógusok Szakszervezete szerint igazolja, amiről évek óta beszélnek.  A szervezet szerint a pedagógus képzésre jelentkezők alig feléből lesz tanár. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint valóban fontos cél a pedagóguskar fiatalítása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!