szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Azonnali a két zöld párt politikusait kérdezte, akik nyitottnak mutatkoztak a szorosabb együttműködésre.

„Egy csomó olyan ok már megszűnt, ami a Párbeszéd és az LMP különállását indokolta” – mondta a Mozgó Világnak Karácsony Gergely Párbeszéd-társelnök, aki azon „spekulál”, hogy újra együtt lehetne a pártja és az LMP. A főpolgármester szerint ugyanis „ma két fél zöld pártunk van – nem lenne hasznosabb egy egész?”. Mindezek apropóján az Azonnali megkérdezte a két tömörülés politikusait arról, mit gondolnak egy lehetséges szorosabb együttműködésről.

Kendernay János, az LMP társelnöke „előremutatónak” nevezte Karácsony szavait, szerinte „ez rendkívül pozitív tendenciát indíthat be”.

Így vélekedett az ugyancsak LMP-s Ungár Péter is, aki „megfontolandónak” tartja a javaslatot, és elismerte, hogy a két párt beszélget a kérdésről, ám szerinte korántsem biztos, hogy összeborulás lesz a közeledés vége.

Kendernay azt tagadta, hogy tárgyalnának a pártok, azt azonban hozzátette, hogy az LMP pártalapítványának, az Ökopolisznak a rendezvényein hagyományosan vannak párbeszédesek.

Arra a kérdésre, hogyan fogadnák az LMP szavazói az esetleges fúziót a Párbeszéddel, a politikus úgy válaszolt: ma van egy olyan erős választói akarat, hogy legyen erős és hatékony a zöld ügyek képviselete.

Schmuck Erzsébet LMP-frakcióvezető is így véli, szerinte – mivel mindkettő zöld párt –, azon dolgoznak, hogy legyen erős zöld képviselet a parlamentben 2022 után is.

Azt is megtudakolta az Azonnali, hogy ha megtörténne az összeolvadás, mit kezdene az LMP az MSZP-vel, amely a Párbeszéd szoros szövetségesévé vált.

Erre Kendernay és Schmuck is úgy reagált, hogy a kérdés túl távoli. Utóbbi azért megjegyezte, hogy az ellenzék egésze egy hajóban evez a 2022-es kormányváltásért.

Ungár viszont kijelentette, hogy a szocialista párt „a zöld párt Párbeszéddel ellentétben nem az első számú szövetségesük”. Azt nem akarta megtippelni, hogy egy esetleg megszülető utódpárt maradhat-e olyan szoros kapcsolatban az MSZP-vel, mint most a Párbeszéd.

Az LMP és a Párbeszéd 2013-as szakításáról Schmuck azt mondta, az éghajlatváltozás lassítása érdekében „a személyes konfliktusokat mindenkinek háttérbe kell szorítania”. Ungár a kérdésre egy 2010-es Szabó Tímea-idézetettel válaszolt: „A közélet nem egy pszichodráma csoport.”

A lapnak Erőss Gábor párbeszédes józsefvárosi alpolgármester és korábbi alelnök azt mondta, úgy érzik, „több az, ami összeköt, mint ami elválaszt”. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a politikának nem a pártok szétválásáról és összeolvadásáról kellene szólnia, hanem arról, hogy a közös ügyekben együtt tudjanak dolgozni.

Erőss arról is beszélt, ideológiailag mindig is egy platformon volt a két párt, stratégiailag azonban volt különbség: 2013-ban az LMP nem támogatta az ellenzéki összefogást. Tavaly azonban már máshogy döntött, csatlakozott az „Orbán-váltók táborához”, azaz most már ebben is van közös nevező.

A politikus úgy érzi, egyvalakiben dolgoznak még a régi sérelmek, ő viszont már nem tagja az LMP-nek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alig használt Ferrari Enzo várja új gazdáját

Alig használt Ferrari Enzo várja új gazdáját

Megvannak az ötös lottó nyerőszámai

Megvannak az ötös lottó nyerőszámai

Elhunyt 206 koronavírus-fertőzött, a beoltottak száma 2,83 millió

Elhunyt 206 koronavírus-fertőzött, a beoltottak száma 2,83 millió