szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A klímaválság miatt riadót fújt Orbán Viktor, az ellenzéken gúnyolódott, a Fidesz irányát pedig "kedvenc keleti filozófusát" idézve határozta meg. Összefoglaltuk az egyórás évértékelő beszéd lényegét.

Fenyeget a klímaválság, a demográfiai hanyatlás és baljós árnyak gyülekeznek az európai gazdaság fölött - mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a 22. évértékelő beszédében, majd "riadót fújva" bejelentette a klímavédelmi akcióterv részleteit, amit a kormány a héten fogadott el. Ezzel Orbán szerint 2030-ra a Magyarországon előállított villamosenergia 90 százaléka szén-dioxid mentes lesz.

Hallgatóságát a Várkert Bazárban azzal "csiklandozta", hogy abban hisz, ezt majd kormányán lehet számon kérni. A terv részletei a következők:

  • Július 1-én megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását, a szennyezőket megbüntetik. Itt egy kétéves időtávot említett.
  • Betiltják az egyszer használatos műanyagok forgalmazását (lehet, hogy ezt is július 1-én elkezdik, de erről nem mondott konkrétumot), lehetővé teszik az üveg- és műanyag palackok, valamint fémdobozok visszaváltását.
  • Megvédik a folyókat a külföldről ide érkező hulladékoktól. Elmondása szerint erre is van már jó példa.
  • Szigorú fellépést ígért a Magyarországon működő multinacionális cégek ellen, előírják nekik, hogy környezetbarát technológiákat alkalmazzanak.
  • A következő két évben 32 milliárddal támogatják a kis- és középvállalkozások energiatermelését.
  • Minden újszülött után tíz fát ültetnek, ezzel 10 év múlva az ország erdővel borított területe 27 százalékra nőhet.
  • A következő 10 évben meghatszorozzák a naperőművek kapacitását.
  • Támogatják az olcsó elektromos autók megjelenését és használatát, 2022-től csak elektromos buszok állhatnak forgalomba a városi közlekedésben.
  • Bevezetik a zöld államkötvényt, az ebből befolyó pénzt csak klímabarát programokra lehet fordítani.

Orbán beszélt arról is, mi az, amit még nem tud bejelenteni, pedig szeretne (csak még Varga Mihály minisztert kell legyőznie hozzá): a háromgyerekes anyáknak is adna teljes adókedvezményt, a gyed összegét megemelné, a fizetés 70 százaléka helyett 100 százalékát adná az anyáknak, illetve a gyesen/gyeden lévőknek is biztosítana ingyen KRESZ vizsgát és nyelvtanfolyamot.

 

©

Számot vetett a tavaly bejelentett családvédelmi akciótervvel - itt azzal nyitott, hogy a Google Analyitcsen a babaváró hitel a 10. legnépszerűbb kifejezés volt. Kiderült, hogy több mint 100 ezren vették fel, a négygyerekes anyák SZJA-mentessége 40 ezer családot érint, az autóvásárlási támogatás is népszerű. A meddőség elleni küzdelemben "kettőt sikerült előrelépni", Orbán szerint az állami szolgáltatók minden hozzájuk fordulót el tudnak látni.

Orbán értékelése szerint az elmúlt 100 év legsikeresebb 10 éve van mögöttünk, de azt többször elmondta, most nehéz évek jönnek, nem csak idén, de

a következő 10 évben is addig lehet nyújtózkodni, amíg a takarónk ér.

A hamarosan induló nemzeti konzultáción már nem nagyon volt mit bejelenteni, a tényt már közölte, a témakör is nagyjából ismert, így csak elmondta, miért igazságtalan az elítélteknek fizetett összeg, illetve a szegregált gyöngyöspatai roma diákok kártérítése. Utóbbit úgy tüntette fel, mintha keresztbe tenne az egész eddigi felzárkóztatásnak.

A cigány családok felemelkedése mellett elkötelezte magát a kormány, és jól is haladt, rengetegen dolgoznak közülük, a gyerekek iskolába járnak. Ebbe a folyamatba vágott bele a villám az ítélet, ami szembefordította egymással a gyöngyöspataiakat. Az etnikumhoz tartozás nem jelenthet hátrányt, de előnyt sem. A pénzért mindenkinek meg kell dolgozni

- közölte Orbán.

©

Az elítélteknek fizetett kártérítések megvágása miatt küzdelmekre számít Brüsszellel, de azt mondta, nem a világ vége, ha Brüsszelben "megbarackozással" fenyegetik az országot.

Ma már nem ülünk fel a liberális meséknek, a magunk szabályai és döntései szerint élünk. Tudjuk, hogy Magyarország az első, aki ezt vitatja, annak meg kellene mondania, hogy ha nem Magyarország, akkor mi a bánat lehet az első.

Az elítéltek illetve a gyöngyöspataiak miatt emlegette a Soros-szervezeteket, de külön is megemlítette Soros Györgyöt, aki szerinte háromszor akarta kifosztani az országot. Először akkor, amikor fel akarta vásárolni a teljes magyar államadósságot. "Hála Antall Józsefnek, aki ezt megakadályozta." Másodszor akkor, mikor megpróbálta megszerezni az OTP Bankot. Miután akkor ott volt minden magyar pénze, Orbán szerint ez tragédia lett volna, megköszönte Horn Gyulának, hogy ezt nem hagyta. A harmadik a migráció volt, mikor Soros felajánlotta, évi 1 millió migráns befogadását meghitelezi.

©

Az ellenzékről néhány poént is eleresztett Orbán. Először akkor, mikor arról beszélt, "egy volt kommunistákból álló kormány vitte csődbe az országot a liberális politikájával", ebből szerinte az következik,

olyan, hogy liberális, nincs, a liberális nem más, mint a diplomás kommunista.

Később az ellenzéki összefogáson élcelődött, azt mondta, teljesen avantgárd jelöltjeik vannak, kisnyilas nadrágot, vörös mellényt és szivárványos kitűzőt emlegetett, majd a székely teknősbékás vicc jutott róluk eszébe. Ami úgy szól: mikor a székely ember először meglátja a teknősbékát, azt mondta, "ez vagy valami, vagy megy valahová."

A Fidesz 2022-es választási stratégiájáról azt mondja, megfogadják majd egyik kedvenc keleti filozófusa, Muhammad Ali tanácsát: "lebegjünk, mint a pillangó és szúrjunk, mint a méhecske. A szúrás már megvan, a lebegésen még dolgozni kell, de az is összejön 2022-re."

Azért az számára jó hír, hogy a kampánynak vége, a következő két év elmondása szerint az országépítés időszaka lesz.

A teljes beszédről ennél részletesebben percről percre tudósításunkban írtunk, azt ide kattintva olvashatja.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Valódi időkapszulának tűnik ez a 42 éves Toyota terepjáró

Valódi időkapszulának tűnik ez a 42 éves Toyota terepjáró

Hadházi László biológiaóráján a növények talajjal táplalkoznak, és van, amelyik télen csúnya

Hadházi László biológiaóráján a növények talajjal táplalkoznak, és van, amelyik télen csúnya

Ötszáz magyar tért vissza az osztrák karanténból

Ötszáz magyar tért vissza az osztrák karanténból