Joó Hajnalka
Joó Hajnalka
Tetszett a cikk?

A Gyurcsány-kormány idejéből ismert két régi bizalmas, Dessewffy Tibor és Ficsor Ádám érdekeltségeit hizlalta leginkább az elmúlt másfél évben a DK-képviselőcsoportja.

A nagy lábon élő KDNP-, a párttevékenységeit finanszírozó Fidesz- és a működési keretét rövid úton a párt környékére talicskázó Jobbik-frakció mellett a DK-képviselőcsoport kiadásai körül is jócskán találni furcsaságokat – derült ki a frakciók 2018 májusa óta kötött, Országgyűlés Hivatalától kikért szerződéseiből.

A 9 fős DK-s képviselőcsoport 164 szerződéssel megközelítőleg 240 millió forintot költött húsz hónap alatt. A megközelítőleg kitétel esetükben nem stilisztikai fordulat: az elszámolást ugyanis annyi hibával és olyan kaotikus formában kaptuk meg a képviselőcsoporttól, hogy abból lehetetlen pontos összeget számítani. (A részletekről lásd DKáosz című kertes írásunkat.) Az összkiadásait nézve a DK ezzel nem kerülne dobogós helyre a Jobbik, az MSZP és KDNP mögött, a parlamenti frakció működését fedezni hivatott keretnek viszont tetemes része jutott Gyurcsány Ferencéknél is a pártközpont, és a pártelnök bizalmasai közelébe.

Miből?
A képviselőcsoportok az országgyűlési törvény értelmében az Országgyűlés Hivatala (OH) költségvetéséből – tehát közpénzből – fedezik a működésükkel járó kiadásokat. Ennek mértéke havonta a képviselői tiszteletdíj (2019 márciusától 989 700 forint) tízszerese, plusz a frakcióhoz tartozó képviselőnként kormánypártoknál a tiszteletdíj 30, ellenzékieknél a 40 százalékának megfelelő összeg. A pénzből elvileg a parlamenti, politikai tevékenységüket kell fedezni, de a valóságban nem korlátozza semmi, hogy mire költik.

Az OH-tól kapott szerződéslistában egymással párhuzamos feladatokra például három olyan vállalkozás kapott kiugró összegű megbízást, amelyek közvetve vagy közvetlenül kötődnek a DK-elnök régi barátjához-harcostársához, volt kommunikációs tanácsadójához, az ELTE Digitális Szociológia Kutatóközpontját vezető Dessewffy Tiborhoz.

Az egyik ilyen a Big Data Analytics Kft, amelyben nem is kell sokat keresni Dessewfyt: a 2005-ös alapítás óta ő a tulajdonos-ügyvezető, a cég korábbi neve pedig mindenkinek ismerős lesz: Demos Magyarország. Igen, az a Demos, amely Gyurcsány Ferenc kormányzása idején a baloldal egyfajta think tankjeként, az akkor még MSZP-s volt kormányfő ideológiai támaszaként működött. A cég 2019 márciusa és júniusa között – vagyis nagyjából az EP-választási kampány idején – négy hónapra 32,9 millió, tehát havi közel nyolcmillió forintért szerződött a képviselőcsoporttal. A feladata pedig: a DK országgyűlési képviselőinek közösségi médiában, különösen a Facebookon történő megjelenésének, valamint közösségi média-tartalmainak koordinálása, e tartalmak gyártása, illetve stratégiai tanácsadás és gyakorlati segítségnyújtás a politikai üzenetek választókhoz való eljuttatásában, beleértve az üzenetek Facebookon történő eljuttatásának lebonyolítását.

Dessewffy Tibor és Molnár Csaba, a DK EP-képviselője
©

Majdnem ugyanerre a 2019 elejétől júniusáig tartó időszakra szólt az SGP Analytics Kft megbízása is, 38,5 millió forintért. A cég feladata részben átfedi, részben kiegészíti a Big Datáét:

A képviselői munkát népszerűsítő socialmedia tanácsadás, socialmedia stratégia kialakítása, tartalmakra ötletek generálása, socialmedia analitika és elemzés, socialmedia listening – új socialmedia trendek figyelése és elérések optimalizálása, socialmedia hirdetési tanácsadás, illetve hirdetések kezelése és lebonyolítása.

A hírhedt magyarországi offshore-paradicsomba, Újlengyelbe bejegyzett cég tulajdonos-ügyvezetője a kft. 2019-es név- és tulajdonosváltásáig az a Suga Gábor Patrik volt, akinek másik cége, az ugyanezen címre bejegyzett Marketing and Analytics Kft. – mit ad ég – 2019 júliusa és decembere között 25,3 millió forintért szintén nemhogy hasonló, hanem teljesen azonos feladatokra szerződött a DK-frakcióval. Sőt, bár az OH-tól kapott összesítésben ez a megbízás még nem szerepelt, a parlament honlapjára feltöltött (a közbeszerzési értékhatárt meghaladó megbízásokat összegző) szerződéslista szerint tavaly decemberben egy újabb, ez év januárjától júniusig szóló megbízást is kötöttek a céggel, az eddigieknél is magasabb összegért, 43,1 millió forintért.

A cég ügyvezető-tulajdonosa a miskolci Suga Gábor Patrik, akihez fiatal kora ellenére 14 cég köthető közvetlenül. A gyanúnkat, hogy nem Suga az igazán fontos szereplő a történetben, erősítette, hogy a Marketing and Analytics Kft.-vel azonos címen működő másik cégben, a Smart Data Solutions Kft.-ben 2016 és 2018 között tulajdonos volt a már említett Dessewffy Tibor, és Gyurcsány Ferenc másik régi bizalmasa, egykori miniszterelnöki kabinetfőnöke, Ficsor Ádám is.

DKáosz

Az OH-tól kapott összesítést böngészve akkor vetődött fel először, hogy valami nem stimmel a DK elszámolásával, amikor feltűnt, hogy a három, legnagyobb megbízást kapó vállalkozás megbízásainak összege nem egyezik a parlament honlapján található összesítéssel. És nem csak kicsit: míg a Big Datánál például az OH-tól kapott (a DK adatszolgáltatásán alapuló) táblázatban egy négy hónapos időszakra 6,49 millió forintos megbízási díj szerepelt, az OGY honlapja szerint ebben az időszakban valójában 38,5 millió forintot kapott a cég, és ugyanilyen, nagyságrendi különbségek voltak a többi cég esetében is. Czeglédy Csaba megbízásánál fél évre például ugyanígy mindössze 700 ezer forint állt a kapott táblázatban, ami gyanúsan alacsonynak tűnt, ezért emailben kérdeztük meg a politikust, hogy nem havi díjról van-e szó – és mivel igennel válaszolt, felvetődött, hogy a hosszabb időszakra szóló megbízásoknál mindenütt havi összegeket szerepeltetett a DK, anélkül, hogy hozzábiggyesztette volna a /hó –megjegyzést, mint a többi frakció. A javítást kérő levelünkre érkezett válaszból ugyanakkor, ha lehet, még nagyobb káosz kerekedett: a DK ebben gyakorlatilag több tételnél is elismerte, hogy a honlapra hibás adatokat töltött fel, vagy el is mulasztott feltölteni egy nagyobb összegű szerződést, a havi adatokat mutató táblázat helyett pedig küldött ugyan egy végösszegeket mutatót, csakhogy az eredeti, 164 soros excel-tábla helyett a javítás mindössze 95 sorosra sikerült, vagyis közel 70 tétel kimaradt belőle.

Micsoda véletlen, a 2009-ben titokminiszterré is kinevezett Ficsor Ádám (akinek még az esküvői tanúja is Gyurcsány volt) egy 2016 októberi eseménymeghívó tanúsága szerint az elsőként említett, 38,5 milliós DK-megbízást magának tudó Big Data Analytics munkavállalója volt.

A Big Data, a Marketing and Analytics és az SGP Analytics hármasának összességében csak 2019 végéig közel 100 millió forintot fizetett ki a DK-frakció.

Arról, hogy a kormányoldalnál nagyságrendekkel szűkösebb erőforrásokkal gazdálkodó ellenzéki összefogás az interneten (egész pontosan a Facebookon) mennyire durván megverte a kormánypártokat a tavalyi önkormányzati választási kampányban, január elején az Átlátszó elemezte ki részletesen. A cikkből az is kiderül, hogy a siker egy bizonyos, a közösségimédia-felhasználók adataira politikai kampányfegyvereket építő Datadat cégcsoportnak volt köszönhető. A fentiek után talán már nem meglepő, hogy a Datadat Professional Kft. ügyvezetője és egyik tulajdonosa Ficsor Ádám, de tulajdonos benne Dessewffy Tibor, sőt Ebit Consulting nevű cégén keresztül Bajnai Gordon is.

©

Ezen felül egyébként tavaly februárban Digitális stratégia és eszközrendszer kidolgozása a Demokratikus Koalíció egyéni országgyűlési képviselői részére címen egy magánszemély is dolgozott a DK-s honatyák sikeréért, de az Országgyűlés Hivatalának GDPR-értelmezése miatt egyelőre nem tudhatjuk meg, hogy ő kicsoda (arról, hogy ez miért probléma, itt írtunk részletesen), csak annyit, hogy a munkáért 20 ezer híján egymillió forint járt neki.

A céges megbízások negyedik nagy és – konkrétan is – pártközeli kedvezményezettje a DÉKÁ Rendezvény Kft, amely a Demokratikus Koalíció saját, a pártirodáival azonos székhelyen működő cége. A szerződések furcsasága, hogy a 2018 júliusa óta a DÉKÁ minden áldott hónapban adott le számlát havi 1,25 és 1,85 millió forint + áfa közötti összegekről, ám míg az egyik hónapban a DK-s képviselők munkáját segítő sajtókommunikációért volt felelős a cég, a következőben már a képviselők fogadóóráinak szervezéséért, majd a képviselők média megjelenéseinek figyeléséért és annak összefoglalójáért, aztán „MESSENGER-TALÁLKOZÓ” keretében szervezett képviselői vagy karitatív programokért.

A sokféle és majdnem kéttucat képviselőt érintő feladatot – és mindemellett a párt egyik fontos bevételi forrása, az újabban Feri Special Edition-pólókkal hasító DK-webshop üzemeltetését – a cégjegyzék szerint nem egy hadsereg látja el: a kft. mindössze 1 fős. Az ügyvezető Balogh Andrea, róla gyakorlatilag semmilyen információt nem lelni fel az interneten.

A pártcéget a fenti formában másfél év alatt összesen nettó 25,5 millió forintnyi megbízással látta el a frakció. A 2019-es mérlegadatok még nincsenek meg, de 2018-ban 44 millió forint árbevétel mellett hat év alatt először volt nyereséges a kft.

A DK EP-választási listájának tavalyi szimbolikus, utolsó helyén szereplő, októberben függetlenként szombathelyi önkormányzati képviselővé választott Czeglédy Csaba ügyvédi irodáját 2018 augusztusától folyamatosan foglalkoztatja jogi tanácsadás, jogszabályok véleményezése, állampolgári panaszok intézése, önálló indítványok és beadványok készítése jogcímen a képviselőcsoport. A két fővárosi DK-s polgármestertől is megbízást kapó egykori MSZP-s politikus irodája havi 700-700 ezer forint + áfás díjazásért dolgozik. (A Czeglédy Csaba ellen folyó, egyre inkább abszurdba hajló büntetőeljárásról IDE kattintva találja meg az összes cikkünket.)

Míg más képviselőcsoportoknak hat-hét, vagy még több jogi tanácsadó dolgozik, a DK-nál Czeglédyé a frakció egyetlen jogi feladatokra szóló, eddig összesen 11,9 milliós megbízása is.

©

Az összesítés szerint ugyanakkor a DK-nak is megvan a maga sajátos, egyedi módszere a jól fizető megbízások kiosztására: a kifizetések tetemes része – bő harmada – ment olyan, mindig egy hónapra és egymillió forintról szóló szerződésekre, amelynek sajnos ismeretlen – vagyis magánszemély – megbízottja egy-egy konkrét, de mindig más törvényjavaslathoz kapcsolódva tart szakmai felkészítést a képviselőknek. Az összesen 52 ilyen megbízás között megtalálható az Országgyűlés összes, eddig tárgyalt törvényjavaslata a családvédelmi akcióterv bevezetéséhez szükséges módosításoktól a mező- és erdőgazdasági földek forgalmával összefüggő javaslatokig. Hogy az 52 darab, összesen 52 millió forint értékű megbízási díjat ugyanannak az embernek fizették-e ki minden hónapban, vagy mindig másnak, az a kitakart magánszemélynevek miatt sajnos nem tudhatjuk meg, és hiába kértük közvetlen a DK-frakciótól az érintettek nevét, a GDPR-ra hivatkozva a képviselőcsoport is megtagadta az adatkiadást.

A listából olyan apróságok-érdekességek derülnek még ki, mint hogy a DK tavalyi előválasztáson alulmaradt főpolgármester-jelöltje, Kálmán Olga cégét tavaly szeptembertől decemberig havi 509 ezer forint + áfáért foglalkoztatták képviselői tevékenységről készült videók forgatásához és azok utómunkálataihoz kapcsolódó tanácsadásért.

©

Két, egyhónapos szerződéssel 1, illetve 1,8 millió forintot fizetett emellett a DK frakció 2018-ban a Költségvetési Felelősségi Intézetnek, 11 hónapon át havi 100 ezer forintot a Pa-Dö-Dö-tag Lang Györgyi és Falusi Mariann Córesz II. Kft.-jének sajtófigyelésre, miközben postai szolgáltatásokra 21, autóbérlésre pedig 18 hónapra szerény 3,74 millió forintot.

Áfa nélkül 2,5 millió forintba került a lista szerint emellett a DK 2018 szeptemberi „Ellenállás” nevű felettébb kínos tüntetéseihez szükséges rendezvénytechnika, ami nem vészes összeg, de az rejtély, hogy miért a frakció, és miért nem a párt számolta el, és ugyanez érvényes a többi képviselőcsoporthoz képest rekordmennyiségű, összesen 41 terembérlet-szerződésre is, amelyet a tavaly őszi önkormányzati választási kampányban kötött a DK-képviselőcsoport.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Joó Hajnalka Itthon

Kultúra, csapatépítés, tanácsadás: a Fidesznél is többet költött a hetedakkora KDNP-frakció

Bár a borra és pálinkára már nem költ (vagy legalábbis nem így, nevesítve) a KDNP parlamenti képviselőcsoportja, a frakció 2018 májusa óta kötött szerződéseinek listáján azért így is akadnak meglepő tételek, ahogy a megbízottak között volt és jelenlegi KDNP-s funkcionáriusok is. Az Országgyűlés Hivatalától az összes parlamenti frakció kiadásainak összesítését kikértük. A feldolgozott adatokból készülő sorozatunkat a kisebbik kormánypárttal kezdjük.

Joó Hajnalka Itthon

A frakcióból talicskázta ki a pénzt az anyagi gondokkal küzdő Jobbik

Jobbik megoldotta, hogy a sorozatos ÁSZ-bírságok elvitték a párttámogatását – röviden így összegezhetnénk a képviselőcsoport 2018 májusától napjainkig tartó költéseit. Alig több mint másfél év alatt minden más frakciónál többet fizettek ki általános, jogi- szak-, és kommunikációs tanácsadásra, de alaposan kistafírozták a pártközeli elemzőintézetet is.

Kézfertőtlenítőt keres? Legyen óvatos, főleg akkor, ha a netről rendel

Kézfertőtlenítőt keres? Legyen óvatos, főleg akkor, ha a netről rendel

Szavazhatnak a diákok, hogy mit csinálnának az érettségivel

Szavazhatnak a diákok, hogy mit csinálnának az érettségivel

"Ez egy katasztrófa" – videó készült a madridi tábori kórházról

"Ez egy katasztrófa" – videó készült a madridi tábori kórházról