szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

De a templomok nem zárnak be.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Közleményt adott ki a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK), amelyben úgy fogalmaznak: "a rájuk bízottakért érzett felelősségtől vezérelve a koronavírus járvány Magyarországon való megjelenése miatt meghirdetett veszélyhelyzetben" visszavonásig az alábbi rendelkezéseket léptetik életbe, "hacsak az illetékes megyéspüspök másként nem rendelkezik".

  • A templomok – a lelki feltöltődés és imádság helyei – nem zárnak be, de a nyilvános misék március 22., nagyböjt negyedik vasárnapjától szünetelnek. Az egyetlen kivételt a temetések jelentik, amiket egyszerű formában, röviden kell megtartani.
  • A híveket arra kérik, hogy az otthonaikban, tévén, rádión, interneten keresztül kapcsolódjanak be a misékbe, tehát azokat a papok továbbra is megtartják.

Aki így nem tud részt venni a szentáldozásban, az imádkozzon többet helyette – írják. A papságot pedig arra kérik, szervezzék meg a folyamatos imát a járvány érintettjeiért.

Amikor hétfőn Orbán Viktor napirend előtti parlamenti felszólalásában arról beszélt, hogy lezárják az országhatárokat, valamint nem lehet rendezvényeket tartani, továbbá az orbáni bejelentés utáni kormányrendelet is arról szólt, hogy a rendezvények tiltása nem vonatkozik vallási közösségi szertartásokra.

Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettes hat nappal ezelőtt még arról beszélt, hogy

a nagyobb templomok lehetőleg tartsanak gyakrabban misét.

Majd a közmédia arról határozott, több istentiszteletet közvetítenek.

Az evangélikusok már két napja úgy döntöttek, hogy nem tartanak nyilvános istentiszteleteket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rövid póráz kerülhet a Facebookra és a Google-re is az Egyesült Királyságban

Rövid póráz kerülhet a Facebookra és a Google-re is az Egyesült Királyságban

Mennyiért vesz meg egy iPhone-t az Apple?

Mennyiért vesz meg egy iPhone-t az Apple?

Orbán Viktor kétezerrel több kórházban ápoltról beszélt, mint amennyit az operatív törzs mond

Orbán Viktor kétezerrel több kórházban ápoltról beszélt, mint amennyit az operatív törzs mond