T. R.
T. R.
Tetszett a cikk?

A pénteken közölt két elhunytról Müller Cecília azt mondta, a koronavírus-fertőzés mellett egyéb krónikus betegségeik is voltak.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az online térbe költözött péntekre az Operatív Törzs napi tájékoztatója, amit a kormány járványügyi, higiéniás okokkal indokolt. Viszont ez azzal is járt, hogy kérdéseinket két órával a tájékoztató előtt, az ott elhangzottak és a többi médiatermék kérdéseinek ismerete nélkül kellett megküldenünk.

A hvg.hu szerkesztőségéből az alábbi kérdéseket juttattuk el a törzsnek:

 • Készül intézkedésterv a munkavállalók és az otthon maradni kénytelen szülők védelmében is? Ha igen, mire/kikre fókuszál majd és milyen lépésekkel?
 • Terveznek-e (egyáltalán szükségesek-e) rendkívüli intézkedéseket a hajléktalanellátásban a koronavírus terjedése miatt?
 • Elegendőnek gondolja az Operatív Törzs a megyénkénti 1 mentőt, akik koronavírus-tünetekkel rendelkezőkhöz mennek ki mintát venni? Növekedhet-e a jövőben ez a szám, illetve van elegendő kapacitás az Országos Mentőszolgálatnál erre? Egy mentő napi hány esethez tud kimenni?
 • Milyen elméleti fázisai vannak még az intézkedési tervnek arra az esetre, ha egyelőre nem sikerül megállítani a járványt? Milyen további lépések képzelhetők még el ebben az esetben?

*

Pénteken délben jelentették, hogy újabb két idős magyar beteg hunyt el koronavírus-fertőzés miatt, egy 79 éves és egy 68 éves magyar férfi. Ezzel háromra emelkedett a magyar elhunytak száma.

Jelenleg így

 • az igazolt fertőzöttek száma hazánkban 85,
 • a gyógyultaké 7,
 • az elhunytaké 3,
 • karanténban 116 személy van,
 • a mintavételek száma pedig 3007.

A törzs pénteki tájékoztatóját Müller Cecília országos tisztifőorvos az adatok ismertetésével kezdte, amit mi is felsoroltunk. Egyik napról a másikra 12 fővel növekedett a fertőzöttek száma, amit a szakember megdöbbentőnek nevezett. A két elhunytról elmondta, egyéb krónikus betegségeik is voltak, a kockázati csoportokba tartoztak.

Újra kérte, az idősek maradjanak otthon.

A fiatalok is elkapják a vírust, szögezte le, de hozzátette, 80 százalékánál ugyan enyhe lefolyású a betegség, de ugyanúgy terjeszthetik azt, ezért a tisztifőorvos őket is megkérte, hogy ne menjenek közösségbe.

A helyzet mindenkitől áldozatot kíván, nincs olyan, aki ne tehetne a napokban azért, hogy a jelenlegi, csoportos megbetegedések minél később kerüljenek a tömeges megbetegedések szakába – mondta. Mindenki tegye meg, amit megtehet:

 • a fiatalok ne bulizzanak,
 • a külföldről hazatértek menjenek házi karanténba,
 • aki tud, dolgozzon otthonról,
 • az idősek pedig maradjanak otthon – ezt többször is hangsúlyozta a szakember.

A hét gyógyultról azt mondta, közülük kettő magyar, öt iráni.

Lakatos Tibor arról beszélt, hogy nincsenek jelentős fennakadások az országba történő belépéseknél a határokon. Folyamatosan zajlik a forgalom – mondta. De a kilépő oldalon, Románia felé Csanádpalotánál 35 kilométeres a sor. Ott vizet osztanak a rendőrök.

Ferihegyen pedig jelenleg 42 ember vár arra, hogy 1) tranzitutasként tovább utazhassanak, 2) egyedi engedéllyel beléphessenek Magyarországra. A reptér ágyakat helyezett ki, de van wifi és nyomtatás is, valamint étel, ital, szájmaszk.

A háromezernél is több hatósági karanténban lévőről azt mondta, esetükben 13 ezernél is többször ellenőrizték őket, 69-ben szabálytalanságot állapítottak meg. 58 esetben szabálysértési bírságot állapítottak meg. Az üzletek bezárásával kapcsolatban elmondta, ott is folyamatosan ellenőriznek a rendőrök, háromszor figyelmeztettek, hétszer helyszíni bírságot szabtak ki, és kilenc feljelentés történt. Egy csalót pedig elfogtak a rendőrök, a nő koronavírus elleni vakcinát próbált eladni egy siófoki péküzem tulajdonosának.

Ruszin Romolusz dandártábornok is szót kapott, aki arról beszélt, hogy hetven magyar vállalatnál már megjelentek a honvédelmi irányítócsoportok. A feladatuk nyomon követni és koordinálni a vállalati munkát. Tevékenységükről rendszeresen jelentést adnak a Honvédelmi Minisztériumban létrehozott irányítócsoportnak, amely az országos operatív törzsnek jelent. A feladatuk kettős: a fizikai biztonság és a működőképesség feltételeinek biztosítása.

Illetve szólt arról is, hogy katonák jelentek meg az utcákon, feladatuk a biztonságérzet növelése, illetve a tájékoztatás, de ha bűncselekményt észlelnek, arra is ki vannak képezve, hogy ekkor intézkedjenek. Szombattól pedig plusz 100 fő vesz részt a határvédelemben.

Kérdések

Több újságírói kérdés is érkezett az elhunytakkal kapcsolatban, de a tisztifőorvos csak annyit közölt, mindhárman idősek voltak és több betegségük is volt.

Mikor lesznek területi adatok? Nem derült ki, csak az, amit már eddig is tudtunk, hogy a törzs rendelkezik ezekkel az adatokkal. Müller Cecília csak annyit közölt, mindenhol van már fertőzött.

Sokadjára hangzott el, az idősek maradjanak otthon, inkább nyissanak ablakot, vagy használják saját kertecskéjüket.

Elhelyezési tartalékobjektum – tudtuk meg Lakatos ezredestől, így hívják a karanténszállókat az Operatív Törzsnél. Ezek használaton kívüli üdülők, szociális létesítmények, illetve rendőrségi objektumok. De az nem derült ki, hogy hány darab ilyen elhelyezési tartalékobjektum van az országban és hol.

A maszkokról is rendszeresen kérdeznek az újságírók. Müller azt mondta, egészséges embernek nem kell maszk, de hordhat. A gyártás folyamatos, az alapanyagok beérkeztek és érkeznek folyamatosan. Lakatos hozzátette, szombaton is érkezik majd alapanyag, a BV-intézetek pedig megkezdték olyan eszközök beszerzését, amivel nagyobb védekezési fokot érhetnek el.

Meddig tudják garantálni az újságírók szabad mozgását? Ezt a BBC brit közszolgálat kérdezte. Lakatos szerint addig, ameddig a több állampolgár szabad mozgását is, egyelőre nincs tervben korlátozó intézkedés. De kérte a sajtót, gondolják át, mikor hová mennek.

A törzs azt is fontolgatja, hogy a jövőben, akinek vízdíjtartozása van, a rendkívüli helyzet idején nem kötik ki a vizet.

A hvg.hu fent írásban leközölt, időben elküldött kérdéseire a törzs nem válaszolt. Egyikre sem.

Péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor azt mondta, amit Müller Cecília országos tisztifőorvos is jelzett már korábban, hogy ugyan még a csoportos megbetegedések időszakában vagyunk, de el fog jönni a tömeges betegségek kora. Az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján egészen pontosan úgy fogalmaztak, hogy az "utolsó órákban" vagyunk, mielőtt megérkeznénk a tömeges megbetegedések időszakába. Éppen ezért mindenkinek felelőssége van a kórokozó terjedésének lassításában. Müller csütörtökön úgy fogalmazott:

valamennyi intézkedés mellett akkor lehetünk csak sikeresek, ha betartják a tanácsainkat, és mindenki egy emberként, az egész ország érdekében cselekszik. Nem tudom elfogadni sem a fegyelmezetlenséget, sem a humorizálást. Ennek nincs itt a helye.

Minden megszólaló arra kér a koronavírussal kapcsolatban, hogy aki csak teheti (különösen az idősek), maradjon otthon, ezzel lassítani lehet a tömeges fertőzés elterjedését.

A koronavírusról szóló pénteki percről percre tudósításunkat IDE kattintva éri el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!