T. R.
T. R.
Tetszett a cikk?

A pénteken közölt két elhunytról Müller Cecília azt mondta, a koronavírus-fertőzés mellett egyéb krónikus betegségeik is voltak.

Koronavírus-világjárvány
Magyarországon is veszélyhelyzetet rendelt el a kormány a koronavírus-világjárvány miatt. A korábban ismeretlen kórokozó (a SARS-CoV-2) a kínai Vuhan városából terjedt el világszerte. A tüdőgyulladással járó megbetegedés (a COVID-19) néhány hónap alatt több ezer halálos áldozatot szedett, naponta ezrek fertőződnek meg. A vírus terjedésével és leküzdésével kapcsolatos fejleményeket cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Az online térbe költözött péntekre az Operatív Törzs napi tájékoztatója, amit a kormány járványügyi, higiéniás okokkal indokolt. Viszont ez azzal is járt, hogy kérdéseinket két órával a tájékoztató előtt, az ott elhangzottak és a többi médiatermék kérdéseinek ismerete nélkül kellett megküldenünk.

A hvg.hu szerkesztőségéből az alábbi kérdéseket juttattuk el a törzsnek:

 • Készül intézkedésterv a munkavállalók és az otthon maradni kénytelen szülők védelmében is? Ha igen, mire/kikre fókuszál majd és milyen lépésekkel?
 • Terveznek-e (egyáltalán szükségesek-e) rendkívüli intézkedéseket a hajléktalanellátásban a koronavírus terjedése miatt?
 • Elegendőnek gondolja az Operatív Törzs a megyénkénti 1 mentőt, akik koronavírus-tünetekkel rendelkezőkhöz mennek ki mintát venni? Növekedhet-e a jövőben ez a szám, illetve van elegendő kapacitás az Országos Mentőszolgálatnál erre? Egy mentő napi hány esethez tud kimenni?
 • Milyen elméleti fázisai vannak még az intézkedési tervnek arra az esetre, ha egyelőre nem sikerül megállítani a járványt? Milyen további lépések képzelhetők még el ebben az esetben?

*

Pénteken délben jelentették, hogy újabb két idős magyar beteg hunyt el koronavírus-fertőzés miatt, egy 79 éves és egy 68 éves magyar férfi. Ezzel háromra emelkedett a magyar elhunytak száma.

Jelenleg így

 • az igazolt fertőzöttek száma hazánkban 85,
 • a gyógyultaké 7,
 • az elhunytaké 3,
 • karanténban 116 személy van,
 • a mintavételek száma pedig 3007.

A törzs pénteki tájékoztatóját Müller Cecília országos tisztifőorvos az adatok ismertetésével kezdte, amit mi is felsoroltunk. Egyik napról a másikra 12 fővel növekedett a fertőzöttek száma, amit a szakember megdöbbentőnek nevezett. A két elhunytról elmondta, egyéb krónikus betegségeik is voltak, a kockázati csoportokba tartoztak.

Újra kérte, az idősek maradjanak otthon.

A fiatalok is elkapják a vírust, szögezte le, de hozzátette, 80 százalékánál ugyan enyhe lefolyású a betegség, de ugyanúgy terjeszthetik azt, ezért a tisztifőorvos őket is megkérte, hogy ne menjenek közösségbe.

A helyzet mindenkitől áldozatot kíván, nincs olyan, aki ne tehetne a napokban azért, hogy a jelenlegi, csoportos megbetegedések minél később kerüljenek a tömeges megbetegedések szakába – mondta. Mindenki tegye meg, amit megtehet:

 • a fiatalok ne bulizzanak,
 • a külföldről hazatértek menjenek házi karanténba,
 • aki tud, dolgozzon otthonról,
 • az idősek pedig maradjanak otthon – ezt többször is hangsúlyozta a szakember.

A hét gyógyultról azt mondta, közülük kettő magyar, öt iráni.

Lakatos Tibor arról beszélt, hogy nincsenek jelentős fennakadások az országba történő belépéseknél a határokon. Folyamatosan zajlik a forgalom – mondta. De a kilépő oldalon, Románia felé Csanádpalotánál 35 kilométeres a sor. Ott vizet osztanak a rendőrök.

Ferihegyen pedig jelenleg 42 ember vár arra, hogy 1) tranzitutasként tovább utazhassanak, 2) egyedi engedéllyel beléphessenek Magyarországra. A reptér ágyakat helyezett ki, de van wifi és nyomtatás is, valamint étel, ital, szájmaszk.

A háromezernél is több hatósági karanténban lévőről azt mondta, esetükben 13 ezernél is többször ellenőrizték őket, 69-ben szabálytalanságot állapítottak meg. 58 esetben szabálysértési bírságot állapítottak meg. Az üzletek bezárásával kapcsolatban elmondta, ott is folyamatosan ellenőriznek a rendőrök, háromszor figyelmeztettek, hétszer helyszíni bírságot szabtak ki, és kilenc feljelentés történt. Egy csalót pedig elfogtak a rendőrök, a nő koronavírus elleni vakcinát próbált eladni egy siófoki péküzem tulajdonosának.

Ruszin Romolusz dandártábornok is szót kapott, aki arról beszélt, hogy hetven magyar vállalatnál már megjelentek a honvédelmi irányítócsoportok. A feladatuk nyomon követni és koordinálni a vállalati munkát. Tevékenységükről rendszeresen jelentést adnak a Honvédelmi Minisztériumban létrehozott irányítócsoportnak, amely az országos operatív törzsnek jelent. A feladatuk kettős: a fizikai biztonság és a működőképesség feltételeinek biztosítása.

Illetve szólt arról is, hogy katonák jelentek meg az utcákon, feladatuk a biztonságérzet növelése, illetve a tájékoztatás, de ha bűncselekményt észlelnek, arra is ki vannak képezve, hogy ekkor intézkedjenek. Szombattól pedig plusz 100 fő vesz részt a határvédelemben.

Kérdések

Több újságírói kérdés is érkezett az elhunytakkal kapcsolatban, de a tisztifőorvos csak annyit közölt, mindhárman idősek voltak és több betegségük is volt.

Mikor lesznek területi adatok? Nem derült ki, csak az, amit már eddig is tudtunk, hogy a törzs rendelkezik ezekkel az adatokkal. Müller Cecília csak annyit közölt, mindenhol van már fertőzött.

Sokadjára hangzott el, az idősek maradjanak otthon, inkább nyissanak ablakot, vagy használják saját kertecskéjüket.

Elhelyezési tartalékobjektum – tudtuk meg Lakatos ezredestől, így hívják a karanténszállókat az Operatív Törzsnél. Ezek használaton kívüli üdülők, szociális létesítmények, illetve rendőrségi objektumok. De az nem derült ki, hogy hány darab ilyen elhelyezési tartalékobjektum van az országban és hol.

A maszkokról is rendszeresen kérdeznek az újságírók. Müller azt mondta, egészséges embernek nem kell maszk, de hordhat. A gyártás folyamatos, az alapanyagok beérkeztek és érkeznek folyamatosan. Lakatos hozzátette, szombaton is érkezik majd alapanyag, a BV-intézetek pedig megkezdték olyan eszközök beszerzését, amivel nagyobb védekezési fokot érhetnek el.

Meddig tudják garantálni az újságírók szabad mozgását? Ezt a BBC brit közszolgálat kérdezte. Lakatos szerint addig, ameddig a több állampolgár szabad mozgását is, egyelőre nincs tervben korlátozó intézkedés. De kérte a sajtót, gondolják át, mikor hová mennek.

A törzs azt is fontolgatja, hogy a jövőben, akinek vízdíjtartozása van, a rendkívüli helyzet idején nem kötik ki a vizet.

A hvg.hu fent írásban leközölt, időben elküldött kérdéseire a törzs nem válaszolt. Egyikre sem.

Péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor azt mondta, amit Müller Cecília országos tisztifőorvos is jelzett már korábban, hogy ugyan még a csoportos megbetegedések időszakában vagyunk, de el fog jönni a tömeges betegségek kora. Az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján egészen pontosan úgy fogalmaztak, hogy az "utolsó órákban" vagyunk, mielőtt megérkeznénk a tömeges megbetegedések időszakába. Éppen ezért mindenkinek felelőssége van a kórokozó terjedésének lassításában. Müller csütörtökön úgy fogalmazott:

valamennyi intézkedés mellett akkor lehetünk csak sikeresek, ha betartják a tanácsainkat, és mindenki egy emberként, az egész ország érdekében cselekszik. Nem tudom elfogadni sem a fegyelmezetlenséget, sem a humorizálást. Ennek nincs itt a helye.

Minden megszólaló arra kér a koronavírussal kapcsolatban, hogy aki csak teheti (különösen az idősek), maradjon otthon, ezzel lassítani lehet a tömeges fertőzés elterjedését.

A koronavírusról szóló pénteki percről percre tudósításunkat IDE kattintva éri el.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Szlovákia újra megnyitotta a határait a kamionforgalom előtt - növekszik a fertőzöttek száma

Szlovákia újra megnyitotta a határait a kamionforgalom előtt - növekszik a fertőzöttek száma

160 milliárd dolláros segélycsomagot készít elő a Világbank

160 milliárd dolláros segélycsomagot készít elő a Világbank

A koronavírus miatt nem fog időben odaérni a váltás a Polarstern sarkkutatóhajóra

A koronavírus miatt nem fog időben odaérni a váltás a Polarstern sarkkutatóhajóra