A vállalkozók és a nyugdíjasok ellenzik legjobban a kijárási tilalmat

A vállalkozók és a nyugdíjasok ellenzik legjobban a kijárási tilalmat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miközben a legtöbben biztosak abban, hogy Magyarországon is tömegeket fertőz majd meg a koronavírus, a Publicus Intézet felmérése szerint azt is gondolja a többség: a járvány csak másokat fog megbetegíteni.

Amíg lakhelyelhagyási, illetve kijárási tilalom nem szorítja rá az embereket, nem hagy alább a boltba járkálási kedv, és az sem dolgozik feltétlenül otthonról, aki megtehetné – írja a Népszava. Ezt a hamis biztonságérzettel magyarázzák: a lap megbízásából közvélemény-kutatást készítő Publicus Intézet úgy találta:

a megkérdezettek 63 százaléka százaléka bízik abban, hogy ő maga nem kapja el a koronavírust, miközben 76 százalék biztos abban, hogy az tömegeket fog megfertőzni Magyarországon is.

A durva járványt váróknak az iskolabezárásokról csak 17 százaléka gondolja úgy, hogy a jelenlegi helyzet rövid távon, egy hónap alatt megoldódik. Kétharmaduk úgy látja, hogy legalább két-három hónapig (praktikusan a tanév végégig) nem nyitnak ki újra az oktatási intézmények. Ugyanez a kör abban is biztos, hogy még számos korlátozással kell szembenéznie.

A kijárási tilalmat a párttáborok közül a Fideszé fogadja el a legkevésbé:

a kormánypárti szavazók negyede szerint ilyesmire semmi szükség.

Ebben két tényező játszhat szerepet a Publicus szerint. Az egyik, hogy a nagyobbik kormánypárt bázisa a kisvárosokban és a falvakban sokkal erősebb, mint a többi politikai erőé, ahol a kormánykommunikáció szerint egyelőre mérsékelten van jelen a vírus. A másik, hogy a Fidesz támogatói között sok az idős. Márpedig

a kijárási tilalmat a vállalkozók mellett a nyugdíjasok ellenzik a leginkább, 25-27 százalékos arányban.

Az idősek ellenzik legjobban (39 százalékos arányban) a plázák és az élelmiszert nem áruló üzletek esetleges bezárását is.

Ami a tömegközlekedés – a BKV-, a MÁV-, a Volán- és a helyi járatok – korlátozását illeti, ezt ugyancsak a nyugdíjasok elleneznék a legkeményebben (65 százalék), de a diákok 53, az alkalmazottak 44, a vállalkozók 33 százaléka sem értene egyet vele.

Hozzászólások