T. R.
T. R.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Társaság a Szabadságjogokért szakmai igazgatója szerint a rendkívüli jogrend, a veszélyhelyzet, valamint az elfogadás előtt álló felhatalmazási törvény megváltoztatják az életünket. Ez a Fülke, a hvg.hu közéleti podcastja.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Szabó Mátéval, a TASZ szakmai igazgatójával a felhatalmazási törvényről beszélgettünk. Ez az a jogszabály, amit a hét elején – az ellenzék miatt és a négyötödös felhatalmazás hiányában – nem, de a jövő hét legelején a Fidesz-kétharmad minden bizonnyal megszavaz.

A felhatalmazási törvény egyfajta biankó csekk, amit a kormány aláíratna az Országgyűléssel, több alkotmányossági kontrollt is kiiktatva maga körül – nem tudni, mennyi időre.

Szabó szerint a törvénytervezet lehetőséget teremt arra, hogy a kormány olyan jogszabályokat is meghozzon, amire korábban nem gondoltunk.

Szabó Máté
©

Veszélyes kikapcsolni a kontrollt – mondta.

A beszélgetésben szóba kerül, hogy:

  • lehet-e ezt felhatalmazási törvénynek nevezni,
  • igaza van-e a kormánynak, hogy emberéletek múlnak a törvény elfogadásán,
  • vagy esetleg az ellenzéknek van igaza, amikor úgy fogalmaznak, diktatúra épül,
  • miért kellett volna időkorlát a tervezetbe,
  • mi történik akkor, ha az országgyűlési képviselők is elkapják a koronavírust, ami hatással lesz az Országgyűlés összehívására vagy döntéshozatali képességére, és
  • mi az Alkotmánybíróság szerepe most.

Adásunkat itt hallgathatja meg:

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!