szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezt az innovációs minisztérium államtitkára jelentette be az Operatív Törzs szombati tájékoztatásán. Amíg a veszélyhelyzet érvényben van, az egészségügyi dolgozóknak nem kell fizetniük a helyközi járatokon.

Koronavírus-világjárvány
Már meghaladja az ötmilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, és több mint háromszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. A járvány terjedése már több országban lassul, több helyen elkezdték enyhíteni a korlátozásokat, Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

*

Ezek a legfontosabb hírek szombaton délelőtt a koronavírusról, ilyen előzmények után fordulunk rá az Operatív Törzs napi tájékoztatójára.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára arról beszélt, hogy a közösségi közlekedésben is csökken a tömeg, ami azt jelenti, az emberek komolyan vették és betartják azokat, amiket a kormány kért.

A törzs ezért döntött a közösségi közlekedés járatritkításáról is. Valamennyi helyi szolgáltató tanszüneti, iskolaszüneti menetrendre áll át, hétvégén pedig még ritkább lesz a közlekedés. A BKK is szombati rendre áll át a hétköznapokon is. A MÁV és a Volán járatait pedig összehangolják, a buszközlekedés leáll ott, ahol azt vonattal ki lehet váltani.

Bejelentette: az operatív törzs támogatta az ITM javaslatát, hogy az egészségügyi dolgozók - a járványhelyzetben mutatott példás helytállásuk elismeréseként - díjmentesen utazhassanak a helyközi közösségi közlekedésben, a MÁV-Start, a MÁV-HÉV, a GYSEV, a Volánbusz és más helyközi autóbuszos szolgáltatók járatain a veszélyhelyzet megszűnéséig.

Erről levélben értesítették is a nagyobb városok polgármestereit. A Volán-járatokra mobilapplikáción keresztül lehet jegyet venni a helyközi közlekedésben, hogy így is csökkentsék a kontaktusokat. Akadálymentes változat is készül, amíg ez nincs kész, addig a vakok és gyengénlátók ingyen utazhatnak ezeken a járatokon. Fontos, hogy a minimum 1,5 méteres távolságot a tömegközlekedési eszközökön is tartsuk be.

Schanda elmondta, Magyarországon nincs áruhiány, üres polcokkal csak azért lehet találkozni, mert a raktárakból lassabban megy a feltöltést.

Az ellátás folyamatos.

Hogy ez így is maradjon, egyszerűsítették a kiszállítást és a munkaerőfelvételét is. Kiderült, pénteken jelentős torlódás alakult ki a teherszállításban a határon, ezt szombatra feloldották vagy minimalizálták, a teherszolgáltatás folyamatos. A fuvarozókat belépéskor egészségügyi vizsgálatnak vetik alá, ha igazoltan koronavírus-fertőzést állapítanak meg, akkor karanténba kerülnek. Az egészségesek már másnap dolgozhatnak. De belépéskor mindenkit figyelmeztetnek a kijárási korlátozásra.

Müller Cecília az általunk is közölt adatokat ismertette a koronavírus-fertőzésről. A halál oka azonban nem feltétlenül a vírusos fertőzés volt, a 11. elhunyt is krónikus betegségekben szenvedett – ismertette a tisztifőorvos.

Elmondta, továbbra is elsődleges cél a járvány terjedésének leállítása. „A stúdióba érkezve alig láttam embereket az utcán” – mondta, amiért köszönetet mondott. A csoportosulásokat kerüljük, az idősek a 9 és déli 12 közötti időtartamra, amikor elmehetnek bevásárolni, tekintsenek úgy, mint egy utolsó lehetőség, ha más nem tudja ellátni őket.

Az otthoni munkát végzők folyamatosan fertőtlenítsék a billentyűzetet. „Nem kell mindig boltba menni.” És figyeljünk a helyes táplálkozásra is, például fogyasszunk savanyított káposztát – mondta Müller Cecília, illetve mozogni is lehet a négy fal között.

Kiss Róbert rendőr alezredes a kijárási korlátozásról szólt először, az elsődleges tapasztalatuk az, hogy „a magyar lakosság megértette a szabályokat.” A rendőrök pedig jelen vannak az utcákon, „empatikusak, lojálisak, segítőkészek.” Aki azonban rendre megszegi a szabályokat, bírságra számíthat.

A 27 tonna egyéni védőfelszerelés (amiről írtunk fenn) már meg is érkezett – jelentette. Beszámolt arról is, a rendőrök előállították azt az embert, aki nemrég üveggel dobálta a mentősöket.

Elhangzott, hogy pénteken 15 külföldi személlyel szemben indult idegenrendészeti eljárás, kettő személlyel szemben intézkedtek, kiutasították őket az országból. 7302 házi karantén került elrendelésre eddig, amit több mint negyvenezerszer ellenőriztek. Végül elmondta, a határokon zavartalan a forgalom.

Kérdések

 • Az M1 megkérdezte, igaz-e, hogy az egészségügyi dolgozók, köztük a háziorvosok jobban ki vannak téve a vírusfertőzésnek. Igaz – mondta Müller Cecília.
 • Az RTL Klub és az Index is kérdezett a kijárási korlátozás részleteiről. „Ez egy nehéz időszak mindenki számára” – mondta Müller, amikor arról kérdezték, a különálló párok, családtagok felkereshetik-e egymást. „Nem javasoljuk a családok összejövetelét, kérem, erről mondjunk le.”
 • Sportoláshoz pedig elsősorban az egyéni sportolás a megengedett. „A csoportosulás itt sem kívánatos.” Egy sportosabb embertől azt várják, edzése helyszínét kocogva közelítse meg.
 • Hogyan ellenőrzik az életkort a piacokon, üzletekben? Összhang és együttműködés van vásárló és boltos, piacos között, de az nem derült ki, hogy például egy boltba belépve van-e joga a boltosnak elkérni az okmányokat.
 • A várandóság nem jelent többletkockázatot, de a várandós anyuka immunrendszere ilyenkor átalakul, őket óvnunk kell.
 • Hét laborban tesztelnek Magyarországon, a WHO eljárásrendje szerint. Sok teszt van ezen felül is, mondta a tisztifőorvos, azok eredményeik néha megkérdőjelezhetőek.
 • Újra elmondta, életmentő beavatkozások és azok, amelyek elhalasztása egészségkárosodással járnának, nem halasztódnak. De az nem derült ki, mennyien vannak intenzívosztályon a koronavírus-betegség miatt.
 • Gyalogolni pedig azzal is lehet, akivel az ember nem él egy háztartásban – megtartva a másfél méteres távolságot.
 • Tartós fogyasztási cikket, ha lehet, ne vegyünk, de ha valakinek elromlik a vasalója, a lehető legrövidebb idő alatt vehet újat.
 • Van-e koronavírusos egészségügyi dolgozó? Van. A dolgozók nagy kockázatot viselnek, ezt védőfelszereléssel csökkenthetik. Részletek nem derültek ki.

A törzsnek az alábbi kérdéseket küldtük el a tájékoztató előtt:

 • Mit lehet tudni a 11. magyarországi áldozatról? Milyen konkrét betegségekkel küzdött, milyen állampolgárságú és hány éves volt?
 • A magyar rendőrök és egyéb, hivatásos állományban szolgáló emberek hány fővel vannak jelen az utcákon, felügyelve a kijárási korlátozást?
 • Szakmai egyesületek szerint a hajléktalanok számára betarthatatlan a kijárási korlátozás. Mi a törzs álláspontja, a fedél nélkül élők mit tegyenek a korlátozás alatt?
 • Van-e koronavírusos egészségügyi dolgozó? (Azóta kiderült, van, de amikor kérdéseinket elküldtük, még nem lehetett tudni – a szerk.)

A hvg.hu szombati percről percre tudósítását a vírusról ITT találja.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Salvini: Tisztelet a magyar népnek és a kormánynak!

Salvini: Tisztelet a magyar népnek és a kormánynak!

Ősi titkokra derül fény a holt-tengeri tekercsek DNS-vizsgálatával

Ősi titkokra derül fény a holt-tengeri tekercsek DNS-vizsgálatával

„A románok követelték az esküt. Bennem ágaskodott a magyarságom, megtagadtam”

„A románok követelték az esküt. Bennem ágaskodott a magyarságom, megtagadtam”