szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezt az innovációs minisztérium államtitkára jelentette be az Operatív Törzs szombati tájékoztatásán. Amíg a veszélyhelyzet érvényben van, az egészségügyi dolgozóknak nem kell fizetniük a helyközi járatokon.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

*

Ezek a legfontosabb hírek szombaton délelőtt a koronavírusról, ilyen előzmények után fordulunk rá az Operatív Törzs napi tájékoztatójára.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára arról beszélt, hogy a közösségi közlekedésben is csökken a tömeg, ami azt jelenti, az emberek komolyan vették és betartják azokat, amiket a kormány kért.

A törzs ezért döntött a közösségi közlekedés járatritkításáról is. Valamennyi helyi szolgáltató tanszüneti, iskolaszüneti menetrendre áll át, hétvégén pedig még ritkább lesz a közlekedés. A BKK is szombati rendre áll át a hétköznapokon is. A MÁV és a Volán járatait pedig összehangolják, a buszközlekedés leáll ott, ahol azt vonattal ki lehet váltani.

Bejelentette: az operatív törzs támogatta az ITM javaslatát, hogy az egészségügyi dolgozók - a járványhelyzetben mutatott példás helytállásuk elismeréseként - díjmentesen utazhassanak a helyközi közösségi közlekedésben, a MÁV-Start, a MÁV-HÉV, a GYSEV, a Volánbusz és más helyközi autóbuszos szolgáltatók járatain a veszélyhelyzet megszűnéséig.

Erről levélben értesítették is a nagyobb városok polgármestereit. A Volán-járatokra mobilapplikáción keresztül lehet jegyet venni a helyközi közlekedésben, hogy így is csökkentsék a kontaktusokat. Akadálymentes változat is készül, amíg ez nincs kész, addig a vakok és gyengénlátók ingyen utazhatnak ezeken a járatokon. Fontos, hogy a minimum 1,5 méteres távolságot a tömegközlekedési eszközökön is tartsuk be.

Schanda elmondta, Magyarországon nincs áruhiány, üres polcokkal csak azért lehet találkozni, mert a raktárakból lassabban megy a feltöltést.

Az ellátás folyamatos.

Hogy ez így is maradjon, egyszerűsítették a kiszállítást és a munkaerőfelvételét is. Kiderült, pénteken jelentős torlódás alakult ki a teherszállításban a határon, ezt szombatra feloldották vagy minimalizálták, a teherszolgáltatás folyamatos. A fuvarozókat belépéskor egészségügyi vizsgálatnak vetik alá, ha igazoltan koronavírus-fertőzést állapítanak meg, akkor karanténba kerülnek. Az egészségesek már másnap dolgozhatnak. De belépéskor mindenkit figyelmeztetnek a kijárási korlátozásra.

Müller Cecília az általunk is közölt adatokat ismertette a koronavírus-fertőzésről. A halál oka azonban nem feltétlenül a vírusos fertőzés volt, a 11. elhunyt is krónikus betegségekben szenvedett – ismertette a tisztifőorvos.

Elmondta, továbbra is elsődleges cél a járvány terjedésének leállítása. „A stúdióba érkezve alig láttam embereket az utcán” – mondta, amiért köszönetet mondott. A csoportosulásokat kerüljük, az idősek a 9 és déli 12 közötti időtartamra, amikor elmehetnek bevásárolni, tekintsenek úgy, mint egy utolsó lehetőség, ha más nem tudja ellátni őket.

Az otthoni munkát végzők folyamatosan fertőtlenítsék a billentyűzetet. „Nem kell mindig boltba menni.” És figyeljünk a helyes táplálkozásra is, például fogyasszunk savanyított káposztát – mondta Müller Cecília, illetve mozogni is lehet a négy fal között.

Kiss Róbert rendőr alezredes a kijárási korlátozásról szólt először, az elsődleges tapasztalatuk az, hogy „a magyar lakosság megértette a szabályokat.” A rendőrök pedig jelen vannak az utcákon, „empatikusak, lojálisak, segítőkészek.” Aki azonban rendre megszegi a szabályokat, bírságra számíthat.

A 27 tonna egyéni védőfelszerelés (amiről írtunk fenn) már meg is érkezett – jelentette. Beszámolt arról is, a rendőrök előállították azt az embert, aki nemrég üveggel dobálta a mentősöket.

Elhangzott, hogy pénteken 15 külföldi személlyel szemben indult idegenrendészeti eljárás, kettő személlyel szemben intézkedtek, kiutasították őket az országból. 7302 házi karantén került elrendelésre eddig, amit több mint negyvenezerszer ellenőriztek. Végül elmondta, a határokon zavartalan a forgalom.

Kérdések

 • Az M1 megkérdezte, igaz-e, hogy az egészségügyi dolgozók, köztük a háziorvosok jobban ki vannak téve a vírusfertőzésnek. Igaz – mondta Müller Cecília.
 • Az RTL Klub és az Index is kérdezett a kijárási korlátozás részleteiről. „Ez egy nehéz időszak mindenki számára” – mondta Müller, amikor arról kérdezték, a különálló párok, családtagok felkereshetik-e egymást. „Nem javasoljuk a családok összejövetelét, kérem, erről mondjunk le.”
 • Sportoláshoz pedig elsősorban az egyéni sportolás a megengedett. „A csoportosulás itt sem kívánatos.” Egy sportosabb embertől azt várják, edzése helyszínét kocogva közelítse meg.
 • Hogyan ellenőrzik az életkort a piacokon, üzletekben? Összhang és együttműködés van vásárló és boltos, piacos között, de az nem derült ki, hogy például egy boltba belépve van-e joga a boltosnak elkérni az okmányokat.
 • A várandóság nem jelent többletkockázatot, de a várandós anyuka immunrendszere ilyenkor átalakul, őket óvnunk kell.
 • Hét laborban tesztelnek Magyarországon, a WHO eljárásrendje szerint. Sok teszt van ezen felül is, mondta a tisztifőorvos, azok eredményeik néha megkérdőjelezhetőek.
 • Újra elmondta, életmentő beavatkozások és azok, amelyek elhalasztása egészségkárosodással járnának, nem halasztódnak. De az nem derült ki, mennyien vannak intenzívosztályon a koronavírus-betegség miatt.
 • Gyalogolni pedig azzal is lehet, akivel az ember nem él egy háztartásban – megtartva a másfél méteres távolságot.
 • Tartós fogyasztási cikket, ha lehet, ne vegyünk, de ha valakinek elromlik a vasalója, a lehető legrövidebb idő alatt vehet újat.
 • Van-e koronavírusos egészségügyi dolgozó? Van. A dolgozók nagy kockázatot viselnek, ezt védőfelszereléssel csökkenthetik. Részletek nem derültek ki.

A törzsnek az alábbi kérdéseket küldtük el a tájékoztató előtt:

 • Mit lehet tudni a 11. magyarországi áldozatról? Milyen konkrét betegségekkel küzdött, milyen állampolgárságú és hány éves volt?
 • A magyar rendőrök és egyéb, hivatásos állományban szolgáló emberek hány fővel vannak jelen az utcákon, felügyelve a kijárási korlátozást?
 • Szakmai egyesületek szerint a hajléktalanok számára betarthatatlan a kijárási korlátozás. Mi a törzs álláspontja, a fedél nélkül élők mit tegyenek a korlátozás alatt?
 • Van-e koronavírusos egészségügyi dolgozó? (Azóta kiderült, van, de amikor kérdéseinket elküldtük, még nem lehetett tudni – a szerk.)

A hvg.hu szombati percről percre tudósítását a vírusról ITT találja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!