szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy változat megemlíti a dél-tiroli települést, ahol az egyetemi vezető síelt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, továbbá a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója március 22-én erősítette meg közleményében, hogy megfertőződött az új típusú koronavírussal. Mint írta, március elején egy hónapokkal korábban betervezett, magáncélú külföldi utazáson vett részt Dél-Tirolban.

A 24.hu szerint Rovó közleményének a szövegét a közzététel után módosíthatták, és az utazás helyszínét megváltoztatták benne.

A lap azt írja, hogy a Google által megőrzött eredeti változat szerint a szöveg első verziója így szólt:

…magáncélú külföldi utazáson vettem részt Tirol déli részén Sölden mellett a hónap elején.

A SZTE Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének hivatalos Facebook-oldala egyébként már március 22-én felhívta arra a figyelmet, hogy a közlemény szövege megváltozott. Azt írták, "időközben változott a kora délután kiadott közlemény szövege. Eredetileg ez volt benne: "magáncélú külföldi utazáson vettem részt Dél-Tirolban". Most már ezt olvashatjuk: "magáncélú külföldi utazáson vettem részt Tirol déli részén Sölden mellett". UPDATE: ismét módosult a közlemény, megint Dél-Tirol szerepel benne."

A 24.hu cikke szerint Söldent a koronavírus-fertőzés miatt végül teljesen lezárták március 17-én és már korábban felszólítottak minden ott megfordulót, hogy vonuljon karanténba.

Rovó ezt nem tette meg, miután hazatért a síelésből, nem vonult házi karanténba, hanem bement dolgozni, műtött is. Csak azután vetették alá vizsgálatoknak, hogy a koronavírus tüneteit produkálta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!