szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ez jó hír – jelentette be Müller Cecília. De közben annyian voltak vasárnap az utcán Budapesten, hogy szinte megállás nélkül dolgoztak a rendőrök. Az operatív törzs hétfői tájékoztatója.

Koronavírus-világjárvány
Már meghaladja az ötmilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, és több mint háromszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. A járvány terjedése már több országban lassul, több helyen elkezdték enyhíteni a korlátozásokat, Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

A koronavírusról tájékoztató oldalon hétfő reggel azt közölték, hogy újabb négy ember vesztette életét a vírusban Magyarországon. Velük együtt 38-an haltak meg a járványban hazánkban. A most elhunytak is idős, krónikus betegségben szenvedő emberek. Az igazolt fertőzöttek száma 11-gyel nőtt, összesen 744 főnél mutatták ki eddig a koronavírust. 67 főre emelkedett a gyógyultak száma. Eddig 22 282 mintavétel történt, hatósági házi karanténban 14 325-en vannak.

Vasárnap a törzs arról tájékoztatott, hogy nagy a kockázata annak, hogy Budapesten berobban a járvány, miközben ugyanezen a fórumon egy nappal korábban, szombaton az hangzott el Müller Cecília országos tiszti főorvostól, hogy "sikerült a robbanást megelőznünk", kontroll alatt tartják a járványt.

Hétfőn Kiss Róbert ezredes azzal kezdte, hogy a rendőrök folyamatosan ellenőrzik a kijárási korlátozást, a jó időben pedig egyre többen vannak a szabadban. 4292 rendőri intézkedés történ ezzel kapcsolatban, 502 helyszíni bírság történt, 600-nál is több feljelentés, a többi figyelmeztetés. Szombatról vasárnapra duplájára nőtt Budapesten a rendőrségi intézkedések száma.

Kérjük a budapesti lakosságot, szigorúan tartsák be a szabályokat.

Szólt az új kormányrendeletről is, aminek értelmében megemelték a túlórakeretet a rendőröknél, ill. ingyenessé tették a parkolást.

Müller az aktuális számokat sorolta először. Majd bejelentette, hogy:

két beteget levettek a lélegeztetőgépről a Szent László kórházban.

Nem gyógyultak még fel a koronavírusból, de javult az állapotuk, már nincs szükségük gépi lélegeztetésre. Müller szerint ez jó hír, nagy eredmény, ugyanis ez ritkán fordul elő azoknál, akik a koronavírus miatt lélegeztetőgépre kerülnek.

Müller hétfőn is hangsúlyozta, a fővárosban és Pest megyében van a fertőzöttek kétharmada, szigorúan tartsák be az itt élők a szabályokat.

A parkolási díj elengedése nem jelent szabadságot, mondta a tiszti főorvos, ez csak egy eszköz arra, hogy ne a tömegközlekedést kelljen igénybe venni, ha valakinek dolga akad. De aki tud, maradjon otthon, a korlátozásokon pedig nem enyhítenek.

Kérdések

A jó idő befolyásolja a vírus terjedését? Nincs arra bizonyíték, hogy az időjárás bármilyen módon hatással lenne a vírusra.

A tömeges megbetegedés időszakában vagyunk? Erre utalt ugyanis a New York Times egy cikkében, amiben megszólalt a WHO magyar vezetője is. Müller szerint ez nem igaz, meglepődne azon, ha ilyet mondott volna a WHO magyar vezetője. A New York Timesnak nagyon sok dolga lehet otthon – mondta Müller, foglalkozzanak inkább azzal, a magyar helyzet kezelését bízzák a magyar szakemberekre. Hangsúlyozta: még nem értünk el a tömeges fertőzések időszakához.

Kiderült, hangsúlyosabban ellenőrzik azokat a helyeket, ahol erőteljesebben fordul elő a csoportosulás, ezek a közterületek, kirándulóhelyek.

Már csak a legsúlyosabb betegeket ellenőrzik, tesztelik? Nem, de ott kötelező a tesztelés. Továbbra is az van, hogy a gyanús esethez a háziorvos riaszt.

Mi lesz, ha a fővárosban berobban a járvány? A kijárási korlátozások jövőjéről szerdán dönt a kormány. De előfordulhat, hogy a törzs arra tesz majd javaslatot, hogy eltérő intézkedéseket hozzanak a fővárosban.

Kimehet dohányozni az az erkélyre, aki koronavírusos, de otthon van? A dohányzást senkinek, semmilyen körülmények között nem ajánlja Müller.

Mennyi idő után kapnak egészségügyi kiskönyvet a fertőzött vendéglátósok? Erről az orvos dönt, aki kigyógyult, két hétig karanténban volt, az kaphat, de egyénileg erről egy komplex vizsgálat után dönt egy orvos.

Hogyan gyűjtsük otthon a maszkokat? Mármint a használtakat. Sokadjára hangzik el ez is: duplafalú zacskóban hagyjuk állni pár órát, majd mehet a szemétbe.

Hatásos gyógymód lehet a felgyógyultak betegek vérének vizsgálata? Történtek erre előkészületek itthon is, van erre lehetőség, tesztelik.

Csoportos szaunázás? Nem ajánlott, a szauna pedig nem pusztítja el a testbe jutott vírust. De akinek van otthon szaunája, kedélyjavítóként használhatja – mondta Müller.

Hány mentőegység keresi fel az otthonaikban a gyanús eseteket? Kezdetben megyénként 1 volt, ma már összesen 55.

Hétfőn ezeket a kérdéseket tettük fel szerkesztőségünkből:

  • Az egészségügyi intézmények számára kiküldött új eljárásrend alapján az akut eseteket akkor tekintik gyanúsnak, ha a korábbi 14 napban külföldön volt, vagy koronavírusos emberrel állt kapcsolatban. Mivel a járvány hamarosan tömeges járványba csap át, nem kellene ennél kevesebb feltételt támasztani a teszteléshez?
  • Ha továbbra is annyian mennek ki a közterületekre, mint a hétvégén, akkor elképzelhető, hogy a nagyobb városokra szigorúbb kijárási korlátozásokat vezetnek be?
  • Mennyi helyet foglaltak le a járvány idejére a szállodákban "az ezen dolgozóknak", és hol hozzák nyilvánosságra, hogy mely szállodák vannak ezek között, és fizetnek-e a lefoglaláshoz?
  • Elképzelhető-e, hogy ennél szigorúbb boltzárat vezetnek be? (időben, bolttípusban stb.)
  • Egyik szombati kérdésünknél sajnos lefelejtették a lényeget. Nem az volt a kérdés önmagában, hogy mit várunk egy vakcinától, hanem az, hogy várhatjuk-e egy vakcinától, hogy azoknál is hatásos lesz, akikre a mostani vírus a legveszélyesebb? Tehát ha például egy 85 éves szervezetet beoltanak vele, akkor ez az idős szervezet ugyanúgy hatásos immunválaszt ad rá?

Hétfői percre tudósításunkat a vírusról ITT éri el.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Már 499 áldozata van a járványnak Magyarországon – percről percre a koronavírusról

Már 499 áldozata van a járványnak Magyarországon – percről percre a koronavírusról

Egy új startup különös módon használná ki az 5G előnyeit

Egy új startup különös módon használná ki az 5G előnyeit

Egy kis arannyal és matt feketével dobták fel a BMW M760Li-t

Egy kis arannyal és matt feketével dobták fel a BMW M760Li-t