szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyarországi járványügyi helyzetről szóló csütörtöki tájékoztató. Maruzsa Zoltán államtitkár is ott van.

Koronavírus-világjárvány
Már meghaladja az ötmilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, és több mint háromszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. A járvány terjedése már több országban lassul, több helyen elkezdték enyhíteni a korlátozásokat, Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

A csütörtök reggeli magyarországi adatok szerint:

 • újabb 8 halottja van a járványnak itthon, összesen már 66-an hunytak el,
 • a fertőzöttek száma pedig 980 főre emelkedett, a fertőzöttek közel fele budapesti.

A törzs csütörtök délelőtti tájékoztatóján ott van Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár is. A koronavírus az érettségi körül is zavart okozott, ugyanis hamarosan itt az idő, amikor a végzősöknek számot kell adniuk tudásukról, de itt a járvány is. Egy fideszes politikus már korábban azt írta közösségi oldalán, hogy lesz idén érettségi.

Maruzsa a törzs csütörtöki tájékoztatóján azt mondta, a digitális oktatás három eddigi hete során pozitív tapasztalatokkal gazdagodtak.

Az érettségit úgy kell megszervezni, hogy megfeleljenek a járványügyi helyzetnek is. Van, ahol nem szerveznek érettségit Európában, van, ahol egyszerűsített formában, de igen. Sok országban azonban ez még nem eldöntött – mondta az államtitkár.

Magyarországon az érettségi egyben felvételi is, ezért Magyarországon azt javasolják, tartsák meg az érettségit. De, aki idén nem felvételizik, az ne érettségizzen – mondta Maruzsa. Javaslatuk szerint az előrehozott, valamint az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti szintemelő vizsgákat törölni kell.

Maruzsa azt mondta:

 • a szóbeli és a gyakorlati érettségitől eltekintenének, csak speciális esetekben tartanák ezt,
 • csak írásbelit javasol az oktatási akciócsoport.

Ezzel is csökkentenék a kontaktusokat, az érettségik száma pedig ezzel a felére csökken. Úgy számolnak, május 4-én elindul az érettségi. De ebben a kormány még nem döntött, ez csak az oktatási akciócsoport javaslata, kormányzati döntés a jövő héten lesz.

Az érettségiről részletek ITT.

Maruzsa tájékoztatója után Müller Cecília tiszti főorvos azt mondta, személyesen fog elmenni a Pesti úti idősotthonba tájékozódni, ugyanis már több mint száz fertőzött van az otthonban. A Rózsa úti idősotthonban tíz alatti a fertőzöttek száma.

Öt főt megint sikerült levenni lélegeztetőgépekről, annyit javult az állapotuk. De 58-an még gépi lélegeztetésre szorulnak – tette hozzá.

Ez a húsvét nem lesz olyan, mint az eddigiek – mondta Müller.

A közelgő ünneppel kapcsolatban Wass Alberttől idézett, tisztuljunk meg kívül és belül. Majd praktikus tanácsokkal látta el hallgatóságát a takarítással kapcsolatban – mint külső megtisztulás.

 • Hipót bátran használjunk, megfelelő hígítással, de csak olyan felületeken, amik ezt bírják.
 • A rúzsok és szemceruzák külső felületét is töröljük át kendővel.
 • Ahol főzünk, alaposan takarítsuk. A vágódeszka és a mosogatórongy különösen fertőzött. Rongy helyett szivaccsal, kefével mosogassunk. A deszka helyett üveg vágófelületet használjunk.
 • A padlót is takarítsuk alaposan.

A belső megtisztulás azonban nehéz lett – mondta Müller. Szeretetünket ölelések nélkül fejezzük ki, ha tudjuk. Találjunk ki helyette mást, a szeretet nagyon találékony tud lenni.

Folyamatosan érkeznek a védőfelszerelések, szerdán három gép jött Kínából, egy Hongkongból. További 39 kórházba már el is juttatták ezeket a felszereléseket – mondta Lakatos Tibor ezredes. De jut a háziorvosoknak is.

Egyre többen szegik meg a kijárási korlátozásokat is, szerdán közel 500-szor intézkedtek ezzel kapcsolatban a rendőrök. “Ez is mutatja, honfitársaink türelme elfogy” – mondta Lakatos. A kijárási korlátozások jövőjéről csütörtök délután dönt Orbán.

Kérdések

Létezik otthon használható gyorsteszt? Ilyen nem létezik, hiába lehet erről szóló hirdetéseket látni. Müller azt mondta, aki mégis ilyennel találkozik, jelentse.

Mi van azzal, aki kórházból kerül vissza idősotthonba? A kórházakból csak negatívra tesztelt koronavírusost engednek ki, ez is rákerül a zárójelentésére.

A büntetés-végrehajtási intézetekben nincs megerősített koronavírusos, de olyan sincs, akinek erre utaló tünetei lennének.

Tesztelik a Kínából érkező felszerelések minőségét? Különböző minőségű termékek érkeznek, mondta Müller, ezekre a gyártó vállal felelősséget. A CE jelzéssel ellátottak bejöhetnek az EU-ba és azokat már tesztelték. Ezen jelzés hiányában azonban nincs biztosítva a minőség. De az nem derült ki, hogy 1) a Kínából érkezett védőfelszereléseken van-e ilyen jelzés, és 2) az sem, hogy a nem CE jelzett termékeket letesztelik-e.

Mit tegyen az, akinek az eredeti kormányrendelet hatályvesztése után, de az új rendelet kihirdetése előtt járt le a forgalmi engedélye? Ilyen esetekben eltekintenek a rendőrök az ellenőrzéstől.

A törzs tájékoztatója előtt ezeket a kérdéseket küldtük el:

 • A kijárási korlátozásnál a fokozatosság elvét figyelembe véve milyen lépések következhetnek? A következő lépcsőfok már a teljes kijárási tilalom és a nem létfontosságú gazdasági tevékenység leállítása vagy ezt megelőznék még ezeknél enyhébb, de a mostaninál szigorúbb intézkedések?
 • Hány idősotthonban jelent meg eddig a koronavírus? Indokoltnak tartja-e az operatív törzs, hogy a más betegség miatt kórházban ápoltakat az idősotthonba visszakerülés előtt teszteljék koronavírusra? A csütörtöki elhunytak közül hány ember élt idősotthonban?
 • Információnk szerint koronavírusos lett az ombudsmani hivatal egyik biztonsági őre. Milyen állapotban van az érintett személy és tesztelték-e közvetlen munkatársait?
 • Egy friss tanulmány szerint sportolásnál nem elég az 1-2 méter távolság tartása. Ennek ismeretében újrafogalmazzák-e az ajánlásukat?
 • Hány egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírustól, ők milyen állapotban vannak?
 • A mentők által végzett gyorsteszt során hány pozitív eredmény született?
 • A finn kormány tesztjei szerint teljesen használhatatlanok a Kínából érkezett maszkok. A Magyarországra érkezett maszkokkal mi a helyzet? Müller Cecília korábban azt mondta, az áruk minősége változó. Hány százaléka használhatatlan?
 • A Honvédelmi Minisztérium szerint veszélyhelyzetben számítanak a 9 ezer önkéntes tartalékos katonára is. Ez azt jelenti, hogy őket behívják, vagy önkéntes alapon jelentkezhetnek?
 • Mit tegyen az, akinek az eredeti kormányrendelet hatályvesztése után, de az új rendelet kihirdetése előtt járt le a forgalmi engedélye?

A vírushelyzetről szóló, globális percről percre tudósításunkat ITT éri el.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Merkely: A járvány második hulláma kisebb lesz, mint az első

Merkely: A járvány második hulláma kisebb lesz, mint az első

Die Welt: Merkelék kedvenc autokratáját ki kell tenni a Néppártból

Die Welt: Merkelék kedvenc autokratáját ki kell tenni a Néppártból

19 millió forintra büntette a MagNet Bankot az MNB

19 millió forintra büntette a MagNet Bankot az MNB