szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A felhatalmazási törvény végét elhozó jogszabálytervezetet jövő héten benyújthatják. Ha nem lesz hirtelen több a megbetegedések száma, júniusban el is fogadják.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az a szándékunk, hogy május 26-án benyújtsuk azt a jogszabálytervezetet az Országgyűlésnek, amelynek elfogadásakor – ez már június lesz – megszűnhet a rendkívüli jogrend Magyarországon

– nyilatkozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap este a Hír TV-nek.

Múlt pénteken Orbán Viktor miniszterelnök tett rá utalást, hogy a kormány május végén vissza tudja adni a parlamentnek a koronavírus-járvány miatt bevezetett, határidő nélküli különleges felhatalmazást. Gulyás egy nappal korábban június végét jelölte meg, mint a rendkívüli jogrend várható vége.

Ha azonban újra tömegessé válnak a megbetegedések, ez nem történik majd meg, tette hozzá a miniszter.

Az Országgyűlés az ellenzéki tiltakozások ellenére március 30-án szavazta meg a koronavírus-törvényt, melyet nemcsak itthon, hanem külföldön is rengetegen kritizáltak. Még Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is arról beszélt, hogy aggodalommal figyelik a magyarországi eseményeket, az Európai Parlament pedig április közepén állásfoglalást fogadott el arról, hogy az európai értékekkel teljes mértékben összeegyeztethetetlennek tartja a magyar kormány lépéseit.

Az EP a múlt héten plenáris vitát is tartott a kérdésben, ahol Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke megismételte: a magyar felhatalmazási törvénnyel kapcsolatban az a legnagyobb probléma, hogy nincs időkeret meghatározva. A vitára egyébként meghívták Orbán Viktor miniszterelnököt, aki nem ment el és Varga Judit igazságügyi minisztert küldte volna maga helyett, az ő részvétele viszont az EP házszabálya szerint nem volt megengedett. Varga ezért a Facebookra töltötte fel beszédét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tóth Richárd hvg360

Minidiktátorokat szült a veszélyhelyzet a NER polgármesterei körében

Néhány fideszes polgármester úgy értelmezte a koronavírus elleni védekezés miatt kihirdetett különleges jogrendet, hogy most bármit megtehet. Komló és Szekszárd kormánypárti városvezetője testületi döntés nélkül, egyedül is elfogadhatta a költségvetést és kézi irányítás alá vonta a helyi sajtót.

Mostantól nagyobb akkumulátor kerül a hibrid Audikba

Mostantól nagyobb akkumulátor kerül a hibrid Audikba

Közzétették, mennyivel nőhet az orvosok ügyeleti díja

Közzétették, mennyivel nőhet az orvosok ügyeleti díja

Népszava: 717 ezer felnőtt nem szerepel az oltási tervben

Népszava: 717 ezer felnőtt nem szerepel az oltási tervben