szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor június 6-án beszédet mond és szobrot is avat. Június közepén nyitnak a mozik, színházak és múzeumok is. Kormányinfó.

Koronavírus-világjárvány
Több mint 11,5 millióan fertőződtek meg, és csaknem 600 ezer beteg halálát okozta a 2019 végén kitört koronavírus-járvány világszerte. A pandémia felbecsülhetetlen gazdasági károkat okozott annak ellenére, hogy a járvány csillapodásával mind több országban elkezdték enyhíteni a korlátozásokat. (Igaz, több helyen már ismét szigorításokat vezettek be.) Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Trianon

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a trianoni évfordulóra emlékezett először a Kormányinfón. Azt mondta, Magyarország az egyetlen, amelyik egy

sikeres és befejezett gyilkossági kísérlet után is életben maradt.

Az Országgyűlés később, fél 11-től emlékülést tart, ahol Kövér László mellett Áder János is felszólal. Orbán június 6-án Sátoraljaújhelyen szólal fel, ahol szobrot is avat.

A kormány arról is döntött, hogy a Citadellán létrejön a Magyar Szabadság Múzeuma.

Koronavírus

Gulyás elmondta, Magyarország sikeresen védekezett a koronavírus ellen, sikeresebben, mint Nyugat-Európa országai. A Ház előtt a járványügyi készültségről szóló törvény, ugyanis amíg nincs vakcina, addig ez szükséges. A jogszabályról ITT írtunk részletesen. A kormány reméli, ezt a javaslatot a baloldal is támogatni fogja.

Eddig 590 milliárdot költött a kormány a járványügyi védekezésre – jelentette Gulyás.

Az egészségügy pedig felkészült a tömeges megbetegedésre, úgy is, hogy az eddig nem jött el, és a kormány reméli, a második hullám sem fogja elhozni. Azonban a miniszter arra kért mindenkit, hordjanak maszkot és ügyeljenek a másfél méteres távolságtartásra.

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, mozik, múzeumok, fürdők. A Parlament június 16-án szavazhat a veszélyhelyzet megszűnéséről, Gulyás azt mondta, arra kérik Kövér László házelnököt és Áder János köztársasági elnököt, mihamarabb írják alá majd a törvényt.

A sávos vásárlás fenntartását azonban továbbra is indokoltnak látja a miniszter. Bejelentette, az autós koncerteket mindenkinek engedik a jövőben.

Gazdaság

Több mint egymillió munkahelyet védett meg a kormány az eddigi intézkedéseivel, mondta a miniszter. Kiderült, közfoglalkoztatásban 88 ezren vesznek részt most (a keret 200 ezres), de a válság kitörése óta csak 7 ezerrel nőtt a számuk. Kiderült az is, hogy 5,1 milliárdos kultúratámogató csomagról döntött a kormány.

Kérdések

 • Indítanak pályázatokat forráshiányos önkormányzatoknak? Kedvezményes, 200 milliárdos hitelkeretet nyitnak az önkormányzatoknak. A jövő évi költségvetésben pedig 18 százalékkal többet kapnak az önkormányzatok.
 • Gulyás egyetért-e Kövér Lászlóval, aki szerint a baloldal rendre rátámad nemzetére? „Aligha lehet vitatni” Gulyás szerint, hogy Gyurcsány Ferenc az elmúlt hónapokban nem a védekezésre koncentrált, hanem arra, hogy hátráltassa a kormányt. Kövér szerinte élesen fogalmaz, de nehéz nem egyetérteni vele.
 • Támogatja-e a kormány, hogy egy évig ne járjon családi pótlék annak, akiknek a gyermeke erőszakos az iskolában? Messzemenőkig. A kormány saját javaslataként kezeli ezt. Ezért vezetik be az iskolaőrséget is. Gulyás szerint kritika csak azért érheti őket, hogy ezeket nem korábban vezették be.
 • A korrupcióellenes javaslatok több mint felét figyelmen kívül hagyták Magyarországon. Erre Gulyás azt mondta, hogy „a kormány minden jó javaslatot szívesen fogad”, de szerinte nem minden nemzetközi javaslat jó javaslat.
 • Az ellenzéki pártok nem szólalnak fel a trianoni emlékülésen. Nem akart a kormány vitát, ezért sem a Fidesz, sem az ellenzék nem szólal fel, csak Kövér és Áder. Szerinte ez segíti az emlékezést.
 • A Lánchíd a fővároshoz tartozik, az ő dolguk a felújítás – jelentette a miniszter. De adnak a felújításra 6 milliárdot, ha Karácsony kéri ezt.
 • A jövőben ingyenes, viszont kötelező helyett csak ajánlott lenne az örökbefogadó szülők 40 órás felkészítő tanfolyama. Gulyás szerint a szabályváltoztatás ésszerű, de hangsúlyozta, a 4 napos kurzust nem törlik el.
 • A technikai személyzet is megkapja az egészségügyben az 500 ezer forintos plusz juttatást? Ugyanis Kásler Miklós azt mondta, 160 ezer kap pénzt. Gulyás szerint a technikai személyzet is megkapja ezt, a részleteket pedig Kásler ismerteti pénteken.
 • Egész nyárra fenn kívánják tartani azt, hogy aki külföldről tér haza nyaralásából, két hétre karanténba vonuljon? Gulyás egyetértett abban, hogy ez nem életszerű, azon vannak, hogy ezt eltöröljék, de figyelmeztetett, a járványveszély nem múlt el. Reméli, a következő hetekben eltörlik ezt.
 • Mikortól lehet újra személyesen kérdezni? Két hét múlva, mert akkor lesz újra Kormányinfó.
 • Hogyan lesznek adósságmentesek a kórházak? Gulyás szerint a járvány miatt az idei év bizonytalan ebben a kérdésben, de a járványügyi készültség eleve új megoldásokat követel a témában. Áttekintik a készletgazdálkodást és a finanszírozási problémákat is – mondta.
 • Létezik cigánybűnözés a kormány szerint? A Deák téri gyilkosság kapcsán kérdezték ezt Gulyástól. Ez létező kriminológiai fogalom, de politikailag ez nem létezik. Gulyás Orbán korábbi szavait idézte, cigánybűnözés nincs a kormány szerint, mert a bűnnek nincs színe, de cigány bűnözők vannak.
 • Június 30-ával az adókedvezmények nagy része lejár, arról kérdezték a minisztert, hogy tervezik-e ennek meghosszabbítását. A miniszter azt válaszolta, ha újabb hullám jön, majd megfontolják.
 • Egy másik kérdésre válaszolva kiderült, eddig 11 140 cég, 145 ezer munkavállaló után igényeltek bértámogatást. Az átlagos támogatási összeg pedig 163 ezer forint munkavállalónként.
 • Milyenek az idei érettségi eredmények? „Reméljük, jó” – mondta a miniszter. Részletek június 17-e után.
 • Bírók, ügyfelek védőfelszerelése? Ugyanis újra tartanak tárgyalásokat, de eddig nem érkezett hír arról, hogy a kormány biztosítana védőfelszerelést. Gulyás erre azt mondta, azért nem, mert a bíróságok és az ügyészségek önigazgatási szervek. De ha érkezik ilyen kérdés, a kormány segít.
 • Tervezi a kormány, hogy a veszélyhelyzet után is könnyebben lehessen kiváltani az e-recepteket, ami azt jelenti, hogy hozzátartozó is kiválthatja.
 • Budapesti Fenntarthatósági Expót és Világtalálkozót rendez a kormány jövőre – 10 milliárdért. A Kormányinfón kiderült, mi ez. Gulyás szerint korábban több Víz világtalálkozót is rendeztek itthon, ami több bevételt hozott, mint kiadással jár. A kormánynak pedig fontosak a zöld ügyek, jövő novemberre ezért rendeznek fenntarthatósági kiállítást.
 • Érdemes belföldre utazni? Igen. Aki azonban külföldre vágyik, előtte tájékozódjon.
 • A késes gyilkosságokról is kérdezték a kormányt. A kormány mindig a lehető legszigorúbb büntetőpolitikai pártján állt – mondta Gulyás. De a statisztika nem támasztja azt alá, hogy nőttek volna a késes gyilkosságok. És a felderítés aránya is itthon az egyik legmagasabb.
 • Ha az egészségügyben tiszta viszonyokat akarunk, akkor a hálapénzt meg kell szüntetni a miniszter szerint. De ehhez az kell, hogy az orvosbéreket is emeljék. Dolgoznak ezen, zajlnak a tárgyalások.
 • Intézményvezetői alkalmatlanságnak tartom, ha nyáron olyan műtőkben műtenek, ahol nincs klíma – mondta Gulyás.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Meglökte a koronavírus-járvány a PC-eladásokat, ezek a gyártók örülhetnek a legjobban

Meglökte a koronavírus-járvány a PC-eladásokat, ezek a gyártók örülhetnek a legjobban

Lebontották a kerítést a gárdonyi szabadstrandon

Lebontották a kerítést a gárdonyi szabadstrandon

Will Smith felesége élő adásban vallotta be, hogy megcsalta a színészt

Will Smith felesége élő adásban vallotta be, hogy megcsalta a színészt