Két ügyben is nyomozás folyik a budakalászi önkormányzattal szemben

Két ügyben is nyomozás folyik a budakalászi önkormányzattal szemben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyes tanácsadói megbízások és az év végi jutalmak miatt vizsgálódik a rendőrség.

A Váci Rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen indított nyomozást két olyan ügyben, amely a budakalászi önkormányzathoz köthető, értesült a 24.hu. A tavalyi önkormányzati választáson az addigi fideszes vezetést egy civil összefogás váltotta le.

A portál úgy tudja, az első nyomozásban azok a külsős, tanácsadói szerződések is érintettek, amelyeket Péterffy Gábor polgármesteri kabinetvezetővel és a polgármester szomszédjaként emlegetett, ma már jegyzői pozícióban dolgozó Deák Ferenccel kötött az önkormányzat.

Péterffy feladata az önkormányzat kommunikációjának, sajtókapcsolatainak megszervezése, menedzselése volt, Deák kezébe a jogi és szervezési feladatok koordinálása került. A 24.hu forrásaira hivatkozva azt írja, hogy a megbízások visszatetszést keltettek a helyi közéletben, mivel az érintettek külsősként, mintegy mellékállásban foglalkoztak az önkormányzat ügyeivel, viszont bruttó 800 ezer forintos fizetésük nagyságrendileg megegyezik egy főállású polgármester fizetésével.

A határozott idejű külsős megbízások az idén lejártak, Péterffy Gábor január 31-éig volt Budakalász külsős kommunikációs szakembere, február 1. óta a polgármesteri kabinet vezetője, immáron teljes munkaidős állásáért szintén bruttó 800 ezer forintos illetményt kap, Deák Ferenc is előrébb lépett: január 19-éig volt külsős megbízott, január 20. óta ő Budakalász jegyzője, teljes munkaidejű foglalkoztatottként havi bruttó 800 ezer forintért. A posztra 29-en jelentkeztek, végül a polgármester szomszédjának pályázata lett a befutó.

A másik nyomozás a tavaly októberben megválasztott budakalászi önkormányzat év vége előtti jutalomosztásával kapcsolatos.

A képviselő-testület november 7-i ülésén elfogadták a város 2019-es költségvetésének módosítását, amiben 2,3 millió forint hiány mutatkozott. A negatív mérleg ellenére a polgármester december 5-i hatállyal 14,4 millió forint jutalmat fizetett ki a város 47 dolgozójának a júliustól decemberig tartó időszakra. Ketten úgy kaptak több százezer forintot, hogy mindössze néhány napja dolgoztak az önkormányzatnál.

Péterffy Gergely a 24.hu-nak azt mondta, hogy jutalmazásukat az indokolta, hogy áthelyezésük miatt korábbi munkahelyeiken nem részesülhettek az éves munkájuk után járó elismerésben. Mivel gyors munkába állásuk a város érdekeit szolgálta, esetükben fontosnak tartották a kompenzációt.

Hozzászólások