szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A veszélyhelyzet végével egy korszak lezárult.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Éjfélkor véget ér a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet, ezért nem tart több napi tájékoztatót a védekezés irányításával megbízott operatív törzs. Müller Cecília országos tiszti főorvos, Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője és Kiss Róbert, a központ munkatársa, valamint Gál Kristóf szóvivő 45 percen keresztül búcsúzott: köszönetet mondtak mindenkinek orvostól a fodrászig, újságírótól mémgyárosig.

Az érdemi részben Müller Cecília arról beszélt, a koronavírusos betegek 98 százaléka magyar állampolgár volt (bár a kezdeti kommunikációban folyamatosan hangsúlyozták, hogy iráni diákok voltak az első regisztrált betegek), az 567 elhunyt közül 24 embernek nem volt alapbetegsége. Békés, Szabolcs és Vas megyében nem volt koronavírusos haláleset.

Az utolsó tájékoztató
  
 
A legtöbb aktív – vagyis jelenleg is koronavírusos – beteg Budapesten van, 377 emberről tudnak. Nagy a szórás, Zala, Komárom-Esztergom, Pest és Fejér megyében 100 fölötti az esetszám, Baranyában, Bács-Kiskun, Heves, Somogy és Tolna megyében egyetlen beteg sincs.

Müller szerint sikeres volt a járványkezelés, április elejétől látták, hogy zárt közösségekben is rendkívüli módon terjed a járvány, ők a legfőképp veszélyeztetettek. Onnantól a kórházakra, otthonokra összpontosítottak. A járvány áprilisban kezdett lassulni, májusban már csak 11-79 új eset volt naponta.

Az első hullám egy ellaposított járványgörbe volt, most kicsit fellélegezhetünk – mondta Müller, hozzátéve: „Nem sűrűn van pandémia, ez most bekövetkezett, és még most is zajlik”. A vírus jelen van, ezért óvintézkedésekre szükség van – jelentette ki.

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője poénnal zárt: köszönetet mondott a mémgyárosoknak, akik „elképesztő magasságba szöktek, felvidították, segítették az operatív törzs mindennapi munkáját”. Köszönetet mondott a sajtótájékoztatók háttérszemélyzetének, csak a stylistoknak nem tudott:
a rendőrök ugyanis egyenruhát hordtak, az országos tiszti főorvos pedig a kezdetektől a saját ruhatárából öltözött.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!